Субота, 27.04.2024, 01:21:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 6 » У Калуші виставили книги XVII століття й рідкісні ікони
20:46:54
У Калуші виставили книги XVII століття й рідкісні ікони
Богослужебні книги кількасотрічної давності й старі ікони із канцелярії церкви святого Архистратига Михаїла виставлені у краєзнавчому музеї Калущини. Виставка відкриває цикл заходів, присвячених 100-річчю церкви. У листопаді 1913 року новозбудований кам’яний храм був освячений, і розпочав сторічну службу калушанам.
На виставці, що вихідним відкрилася у краєзнавчому музеї, виставлені речі із канцелярії церкви.
— Дехто із прихожан вважає, що упродовж року правиться одна і та ж служба. Хоча, це не так. Адже є церковний календар, кожен день у яком має своє призачнення. Наприклад, посвячений певному святому. І Служба відповідає кожному окремому дневі у церковному календарі. Для того, щоб знати, які пісні співати, яку Службу служити, є богослужебні книги, — каже отець Михаїл Бігун-молодший.
— Найстарша серед виставлених книг — 1687 року. Є книги, датовані ХІХ століттям. На виставці є нагода побачити так званий «черпаний» папір — виготовлений вручну, а також — палітурки ручної роботи. Крім того, книги збереглися завдяки дуже добрій реставрації, — зазначила директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо.
До речі, тільки першого дня виставки книги можна було побачити без скла, і оглянути їх безпосередньо, торкнутися їх. Надалі, зважаючи на цінність і тривалий вік, книги поставили під скло.
Крім того, на виставці представлені ікони, які перебувають у церковній канцелярії, а також — рідкісні ікони із приватний колекцій. Наприклад, цікавий твір «Адам і Єва» Марії Зьомковської.
Історія церкви Святого Архистратига Михаїла у Калуші перебуває під пильним прицілом дослідників. Вона описана у працях кількох істориків. Окрему монографію присвятив їй дослідник Андрій Костишин.
Трьома найбільшими фундаторами церкви є митрополит Андрей Шептицький (до речі, з’ясовано, що він не тільки благословив побудову церкви, але і допомагав матеріально), а також — Тимофій Пітулей та Іван Куровець.
— Церква виросла із дерев’яної церкви. До речі, коли замість дерев’яної церкви побудували кам’яну, то дерев’яну перенесли у Довгу Войнилівську. Звісно, з того часу багато деталей довелося замінити. Я на власні очі оглядав ту церкву. Навіть бачив ті деталі, які при збірці церкви у селі не могли підпасувати. Тож, довелося їх якось розвертати, — розповідає краєзнавець Богдан Яневич. — До речі, чимало ікон із церкви у 1914 році були забрані до Києва, і нині виставлені устоличних музеях. Дуже великий відтік мистецької спадщини відбувся із Калуша і Калущини. І ці скарби нам, напевне, уже не повернуть.
Разом із тим, у церкві є чимало без перебільшення безцінних речей. Наприклад, 1906 року отець Володимир Петрушевич їздив до Єрусалиму, звідки привіз хрест-мощовик із мощами святого Йосафата. Він зберігається у церкві і досі.
До 100-річчя церкви заплановано цілу низку заходів. Зокрема, 20 листопада заплановано «круглий стіл» за участю науковців і дослідників церкви.

Переглядів: 553 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024