Четвер, 25.04.2024, 09:38:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 12 » У Коломиї відкрили пам’ятну дошку Михайлу Кучірці
13:40:22
У Коломиї відкрили пам’ятну дошку Михайлу Кучірці
У Коломиї відкрили пам’ятну дошку поету, художнику, бібліографу, громадському діячеві Михайлу Кучірці. Вона знаходяться на фасаді будинку коломийської бібліотеки №3.
По запрошенню Спілки літераторів Коломиї "Суцвіття” Коломийська громада взяла участь у відкритті пам’ятної дошки.
Присутні пом’янули відомого художника і згадали про його творчі й життєві здобутки. Михайло Кучірка був педагогом, бібліотекарем, публіцистом, літературознавцем, активним просвітянином, бібліотекар-бібліографом, засновником і головою Коломийської спілки літераторів "Суцвіття”.
Нагадаємо, що знаного на Опіллі культурно-мистецького діяча Михайла Кучірка все життя супроводжувала любов до поетичного слова і малярства. І в одному й в другому він знаходить себе.
З юних літ він розвивав свої таланти і досягав чималих успіхів. Ще будучи у дев’ятому класі оформляв, як художник, декорації вистав. У тісній співдружності з Прокоповим Миколою Михайловичем, який працював завідуючим клубом і художнім керівником, поставили п’єси: «Утоплена» за Гоголем, «Лісову пісню» Лесі Українки, «В неділю рано зілля копала» Ольги Кобилянської, а також «Чорноморці», «Весілля в Малинівці», «Фараони» та інші. До кожної п’єси малював декорації у кожній виставі виконував головну роль. Творчий доробок Михайла Івановича складає близько 15 книжок. Це збірки поезій, поеми, розвідки-дослідження. Переклав з польської поетів Леопольда Стаффа, Ярослава Івашкевича, здійснив переклад на українську мову Расула Ганзатова, Булата Окуджаву.
В місцевих часописах друкувалися нариси та оповідання. Опубліковано сотні статей про літературу, книги, краєзнавство, родинне коріння і збереження роду, життя краю.
Помер Михайло Іванович Кучірка 21 листопада 2011 року. Натомість, краяни та родина Мхайла Кучірки продовжують шанувати цю непересічну людини-творця. Так 8 червня 2012 року в приміщенні МПК "Народний дім Коломиї” відбувся літературний вечір пам’яті, вечір спогад Михайла Кучірки "Розсипані перли по моїй дорозі”. Віднині у Коломиї буде пам’ятна дошка видатному поетові та художникові.
"Дзеркало Коломиї”

Переглядів: 630 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024