Субота, 20.04.2024, 14:38:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Грудень » 26 » У краєзнавчому музеї презентували «Релікварій святого Пантелеймона»
10:27:08
У краєзнавчому музеї презентували «Релікварій святого Пантелеймона»

Цими днями минуло 5 років з того часу, як в Івано-Франківському краєзнавчому музеї було започатковано реставраційний проект «Врятуймо скарби разом».
Сьогодні в рамках проекту за участю духовенства, представників влади, громадськості, волонтерів, мистецтвознавців у міській ратуші відкрили виставку твору сакрального мистецтва «Релікварій святого Пантелеймона»
Як розповів ініціатор проекту, художник-реставратор Валерій Твердохліб, рідкісна на території Галичини пам'ятка є скринькою-мощовиком, виготовленою з дерева і датується XVIII століттям. В середині скриньки - намальована ікона із зображеннями святого Пантелеймона, Божої Матері з Ісусом та Розп'яття на фоні монастирських церков і моря. На торці скриньки під час реставрації виявили напис грецькою мовою та часточки печатки, які можуть свідчити про те, що сакральний твір перевозили або навіть комусь дарували. Його відновлення, вважають реставратори, сприятиме популяризації культури нашого краю та порятунку мистецьких шедеврів. 
«Представлена сьогодні пам'ятка – приклад об'єднання зусиль у плані відновлення нашої історії, мистецької спадщини, яку потрібно передати нащадкам, − наголосив голова облдержадміністрації Олег Гончарук, подякувавши меценатам і реставраторам. − Закликаю всіх долучатися до подібних проектів в міру своїх можливостей, пропагувати його, популяризувати Івано-Франківщину!»
Виставка триватиме чотири дні. Протягом цього часу її відвідувачі зможуть помолитися перед святинею за мир в Україні, а також пожертвувати кошти на потреби армії. Адже, як відомо, святий Пантелеймон був покровителем воїнства.
Після завершення виставки скриньку-мощовик реставруватимуть далі. Відновлюючи сакральний твір, прикарпатські митці співпрацюватимуть з київськими та львівськими колегами.


Переглядів: 503 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024