П`ятниця, 26.04.2024, 22:04:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 2 » У вас блюють?
09:20:32
У вас блюють?
Існують цікаві спогади колишнього учня Станиславівській гімназії Миколи Парфановича, який навчався там у 1880‑х роках. Серед викладачів вирізнявся професор Іван Верхратський. Він викладав біологію і час від часу влаштовував учням природознавчі мандрівки околицями міста. Під час однієї з них стався цікавий випадок. Надамо слово Парфановичу:
«Була це неділя, біля третьої години з полудня, як численний гурток екскурсантів, у пошукуванні природних творів нашого підсоння, разом зі своїм учителем природи безцеремонно, не питаючи дозволу, увійшов цілою юрбою на травну леваду в селі Вовчинець під самим Станиславовом. Ми розбрелися по траві, шукаючи розкішних зел, комах, метеликів, словом – усіх дарів природи. Очевидно, що молода трава під нашими ногами подавалася, а левада була потолочена. Заняті нашими пошукуваннями не бачили ми, що до левади спішить з відсіччю юрба селян з ціпами, палками й собаками. Поки зорієнтувалися в грізній ситуації, лихо вже повисло над нашими головами, плечима й ногами. Спантеличені несподіваним нападом, дивимось на нашого провідника, учителя.
І він у першій хвилині настрашився, одначе опісля закликав: «Люди, стрівайте! Чи у вас в селі блюють?». На ці слова один хлописько повертається до свого батька, що позаду нього набігав, і каже: «Тату! Наша Настя вранці блювала».
А тоді серед населення якраз поширювалася пошесть, одним із симптомів якої було сильне блювання і біль голови. Старший селянин, присмирений цим запитом, не реплікує вже буком, а викладає вчителеві, скільки то шкоди потерпить його худоба через потоптану траву. На це питається його наш Верхратський: «Батьку, скажіть, що важніше: людина чи худоба?». На це питання селянин не вміє дати відповідь. А вчитель став йому викладати, що ми збираємо зілля до аптеки, бо люди дуже хорують, а на цій леваді росте саме помічне по недугу зілля. Зриваючи опісля якусь квітку, каже наш учитель до селянина: «Ось вам це зілля: наберіть його доволі, поваріть і вивару з нього дайте напитися вашій Насті, побачите, що вона поздоровіє!».
Селянин спустив очі, взяв із рук учителя зілля, почухав себе по лобі та й каже: «Цим разом ідіть так (значить, не биті), але більше не заходіть мені в траву».
Іван Бондарев

Переглядів: 658 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024