Четвер, 18.04.2024, 15:09:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 8 » В бункері УПА виявили рідкісне видання "Русалки Дністрової"
16:42:07
В бункері УПА виявили рідкісне видання "Русалки Дністрової"
На Прикарпатські лісівники із Осмолодського лісництва, що у Рожнятівському районі, в одному із захованих далеко в Горганах бункерів, де перебували вояки УПА, знайшли ніж, кілька книг, серед яких рідкісне видання альманаху «Русалка Дністрова».
На підземну схованку один із чоловіків натрапив випадково, пішов по ягоди, а натрапив на бункер. Він довго ходив густим лісом, піднімався вгору та сходив униз.
Ось в одній такій низинній уголовині він побачив, що із землі стирчить ніж. Щоправда на ніж це мало було подібне. Але досвідчений лісівник розпізнав колись холодну зброю упівців та витягнув знахідку. А поблизу була й металева коробка. У ній — книги. Усе, що знайшов, поніс додому і вже та побачив, що читали у криївці.
Книги датуються 18-19 століттям. Прочитав лише кілька назв. Серед сховку «Русалка Дністрова» та «Історія України». Селяни кажуть, що криївок у їхніх лісах є ще чимало. Старші люди пригадують, що поміж карпатських гір проходила лінія фронту.
«Тут були і росіяни, і угорці, — мовлять старожили із села Гриньків. — Усі місцеві тікали в гори. Добиралися аж до Закарпаття». А лісівники у свою чергу кажуть, що натрапити на криївку щастить не кожному. Бо вони—надійно сховані у лісах та між горами, там, де багато каміння. Більшість криївок провалилися та запалися і заросли деревами. Та й ніяких цінностей в них не варто шукати. — У бункер нічого цінного не брали, — каже Богдан Богуславець, лісничий Ангелівського лісництва, — хіба що швейні машинки, книжки, горнята та інші просто побутові речі. Історики кажуть, що «Русалка Дністрова» перевидавалася до 1914 року, пишуть Вікна.
Тираж щоразу був малий, адже альманах був заборонений. У криївках по цьому виданні вивчали пісні. До речі, прикарпатські ліси мають в собі ще ще багато таємниць, пов’язаних з криївками та бункерами. Майже 80 відсотків з них ще треба відкрити.
А лісівники тим часом не проти передати знахідку в музей, але наразі тримають її вдома.

Переглядів: 512 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024