П`ятниця, 19.04.2024, 12:53:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 12 » В Івано-Франківську презентують Гетьманські листи роду Потоцьких
15:15:51
В Івано-Франківську презентують Гетьманські листи роду Потоцьких

Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську запрошує на презентацію Гетьманських листів роду Потоцьких і книжки „На службі Вітчизні. Військо Польське в системі безпеки південно-східних воєводств II Речі Посполитої (1921-1939)”.

Зустріч з авторами: професором, доктором наук Мацеєм Францем і доктором наук Адамом Останкєм, професором ВТА, відбудеться 18 лютого (вівторок) 2020 року о 18.00 год. за адресою: вул. Січових Стрільців, 56. Презентація вестиметься польською мовою.

«Гетьманське листування, що охоплює період від середини XVII до середини XVIII століть, – це безцінне джерело для історії Речі Посполитої. Ідея зібрати, опрацювати та видати листи п’яти гетьманів, що походять з роду Потоцьких, герба Пілява, з’явилася як відповідь на появу постулатів, недостатнє використання епістолографії в дослідженнях історії польсько-литовської держави. Листи, писані в оточенні кількох коронних гетьманів, адресовані найважливішим особам держави, становили і становлять ідеальне джерело демонстрації механізмів управління державою, керування її армією, разом з тим, показують всі вади і досягнення тогочасної політики. А також листи, надіслані цими ж особами самим гетьманам. Розпорошені по чисельних архівах в різних країнах Європи, часто не надто відомі, вони не були належним чином використовувані істориками. Серія Гетьманських листів роду Потоцьких, яку ми віддаємо в руки Читачів, є спробою виправити ситуацію і залучити до широкого наукового вжитку листів, які, сподіваємося, є свідком своїх часів і сьогодні знову отримують можливість говорити», - йдеться у повідомленні Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську.


Переглядів: 237 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024