П`ятниця, 29.03.2024, 06:42:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 12 » В Івано-Франківську презентували другий том енциклопедії ЗУНР
19:17:23
В Івано-Франківську презентували другий том енциклопедії ЗУНР

Від "З" до "О". Сьогодні, 12 грудня в Прикарпатському національному університеті презентували 2-й том видання «Західно-Українська Народна Республіка 1918–1923. Енциклопедія. Т. 2″.

Видання «Західно-Українська Народна Республіка. Енциклопедія» присвячене 100-літньому ювілею проголошення ЗУНР, пише Фіртка з посиланням на Бліц-Інфо.

За словами директора Інституту історії та політології ПНУ Миколи Кугутяка, ця енциклопедія - це мегапроєкт.

"Ми дослідили архіви з Ватикану. Там є велика колекція документів ЗУНР. Ця робота тривала вже дуже давно, а тепер ми презентуємо результати. На виданням працювали науковці ПНУ та інших університетів України: Києва, Львова, Чернівців, Тернополя та інші", - каже науковець.

Варто зауважити, що кошти на друк видання профінансувала Івано-Франківська обласна рада. Зокрема, за словами голови облради Олександра Сича, по тисячі примірників першого і другого тому обійшлися у 605 тисяч гривень, а для третього тому, який презентують вже наступного року в бюджеті передбачили ще 500 тисяч.

"Важко переоцінити такий проєкт. Це улюблене дитя облради. Американський дослідник постколоніальних держав Європи колись сказав, що світ оцінює історію таких держав очима колонізаторів. Тому нам важливо подати світові альтернативну, правдиву історію. Ця книжка дуже великий вклад у написання національної історії України. Ми повинні пояснити світові, що нашій державі не 28 років. Жаль, що такий важливий проєкт оплачує не держава. Втім, своїми зусиллями ми направимо цю енциклопедію у найвищі інституції та найкращі бібліотеки України", - запевнив голова.

Як пояснив співавтор книги, автор досліджень про ЗУНР, відомий історик Микола Литвин, в цьому виданні описана не тільки історія Галичини, а й України загалом. Адже ті, хто будували ЗУНР - інтелігенція, письменники, військові, творили історію цілої держави.

"Для цього видання я досліджував архіви з цілого світу. Основний архів ЗУНР раніше зберігався у Відні, а коли прийшли радянські війська, його терміново перевезли у Ватикан. Нині архів не працює, тож ми звертаємося до церкви швидше завершити опрацювання. Водночас, архів УГА з Праги розділили на три частини (Київ, Москва і Прага). Відомо, що в Москві зберігаються особові справи керівників. Ми не все знаємо про ЗУНР і нас чекає ще багато сюрпризів", - переконаний історик.

Водночас голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль зауважив, що це видання надзвичайно важливе в тій політичній ситуації, яка зараз в державі. Адже багато хто говорить, щоб відділити окуповані області, а самим розвиватися далі. Втім, у цій енциклопедії наочно показано, що буває, коли народ не об'єднаний.

"В цих енциклопедіях є приклад того, як наша інтелігенція створила республіку, але не змогли домовитися і втратили її. Нам важливо зберегти єдність. Це якісний історичний приклад, як не треба діяти країні за певних політичних обставин. Тут важливо було дати історичний фактаж без перекосів і власних трактувань. А вже з цих даних історики і аналітики можуть робити висновки", - вважає очільник ОДА.

У свою чергу ректор ПНУ Ігор Цепенда під час презентації наголосив на тому, що коли виникло питання про об'єднання, ніхто з керівництва ЗУНР не думало про свої посади, а тільки про країну.

"Українці показали всьому світу, що ми не відмовляємося від створення власної держави не зважаючи на обставини. На Україну почали дивитися, як на партнера, тому в 1991 році багато країн одразу визнали нашу незалежність", - каже Цепенда.


Переглядів: 231 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024