Четвер, 25.04.2024, 00:24:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 22 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1958 рік)
15:02:43
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1958 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1958 рік
Музика і квіти
Станіслав у ті часи мав вельми насичене культурне життя. До прикладу, взимку у місті гастролювали солісти Закарпатської обласної філармонії, а також Азербайджанської філармонії. Приїжджали сюди й київські та московські виконавці, а також гості з Білоруської РСР. 
Прихід весни у Станіславі зустрічали поетичними рядками, а по області – початком сільськогосподарських робіт. 
Влітку ж на сторінках «Прикарпатської правди» визначали претендентів на звання власника найкращого квітучого балкону. 

Літаком – у Дрогобич!
З 7 лютого відкрито регулярне повітряне сполучення між Станіславом та Дрогобичем. Політ тривав 35 хвилин, коштував 40-45 карбованців, а літак вміщував 10 пасажирів. О 10:00 відбувався виліт зі Станіслава. Літак прибував у Дрогобич о 10:35. Виліт з Дрогобича – о 10:55, прибуття до Станіслава – об 11:30. 
А з 13 липня щоденно почав курсувати експрес-автобус ЗИЛ-127 за маршрутом Київ-Станіслав через міста Ровно – Львів. Автобус відправлявся зі Станіслава о 20:25 і прибував до Києва об 11:00 наступного дня. В автобусі було 32 місця. Для багажу – окреме місце. Вартість квитка 97 крб. 60 коп.
Поки ж Станіслав насолоджувався благами цивілізації та можливостями транспорту, у Вовчинцях ніяк не могли провести електричне світло.  

Коли зародилась ідея Палацу спорту?
У 1958 році у Станіславі заговорили про необхідність доставки хлібобулочних, молочних продуктів і навіть кулінарних виробів на дім. Оскільки в обідній та післяробочий час біля прилавків збирались дуже великі черги. Ускладнювалось все і тим, що при великій кількості прилавків присутніми були тільки декілька продавців. Нічим не нагадує нинішні каси у супермаркетах? 
А ще на сторінках газети «Прикарпатська правда» піднімалось питання про необхідність будівництва Палацу фізкультури в Станіславі. Фатальне питання. Здається, воно не вирішується у нашому місті десятиліттями. 

Початки музично-драматичного театру
У 1958 році у «Прикарпатській правді» з’явилась публікація про спорудження музично-драматичного театру. Поки що то був тільки проект, опис якого дещо відрізняється від театру, який ми маємо сьогодні. Принаймні, точно бракує колон:
«Приміщення театру проектується спорудити з цегли, облицьованої місцевим білим вапняком Доброводського родовища, цоколь буде з сірого граніту. Головний фасад матиме вигляд шестиколонного портика з лоджією за колонами. Віконні прорізи в глибині лоджії передбачається заповнити вітражами з кольорових прозорих пластмас або кольорового скла. Тема вітражів – побут, праця і мистецтво українського народу.
Зал для глядачів розрахований на 800 місць. Він матиме партер, два яруси балконів, фойє, виставочні приміщення, вестибюль, кулуари навколо залу. 
Сцена передбачається механізована, обладнана електроапаратурою. В залі для глядачів постійно підтримуватиметься режим повітря відповідної температури, для цього буде встановлене спеціальне обладнання».

Від гуртожитку партійної школи – до Духовної Семінарії
А ще 1958 – рік, коли Станіслав отримав приміщення теперішньої Духовної Семінарії, що на вулиці Василіянок. Тоді вулиця носила назву Панфіловців, а сама будівля мала слугувати гуртожитком радянсько-партійної школи.
Ольга Рега

За матеріалами газети «Прикарпатська правда» (1958 рік)
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 553 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024