П`ятниця, 29.03.2024, 02:38:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 29 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1959 рік)
22:17:38
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1959 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1959 рік
Війна з колорадськими жуками і захист річок
На початку 1959 року в силу вступило рішення облради про встановлення охоронного режиму на береговій смузі річок області. Згідно з даним рішенням, установам, колгоспам, підприємствам, а також окремим громадянам, заборонялось без дозволу і погодження управління експлуатації гірських річок проводити будівництво споруд, які ускладнюють умови пропуску паводку. До таких споруд належали водозабори, гідроелектростанції, кар’єри будівельних матеріалів тощо. Заборонялась також вирубка лісів і корчування пнів на берегах гірських річок. 
Крім того, в області зрозуміли небезпеку колорадського жука. Саме тому з ним розгорнули боротьбу. З даного приводу навіть було прийняте обов’язкове рішення виконавчого комітету Станіславської облради. 
Але поряд з документальною господарністю траплялись дрібні практичні курйози. Скажімо, у Станіславі табличку, яка позначала автобусну зупинку, замість стовпа розмістили на вербі. Таке зухвальство одразу ж викликало критику на сторінках «Прикарпатської правди». 
А тим часом на міському озері траплялись проблеми з водопостачанням, оскільки хтось перекривав шлюзи, тож свіжа вода не потрапляла у водойму.
 
Дешеві телефонні розмови
Спеціальні пропозиції та акції вигадали аж ніяк не мобільні оператори. Ще у Станіславі 1959 року з 1 січня введений новий пільговий тариф на міжміські телефонні розмови. Він діяв у вечірній час з 19 до 24 години, у передсвяткові і передвихідні дні – з 16 до 24 години, у нічний час з 00 годин до 7 години ранку. У зазначений час надавалася знижка на 25% від діючого тарифу на міжміські телефонні розмови.
Набувала поширення доставка товарів додому. Зокрема, у січні впроваджена нова форма обслуговування населення – доставка покупцям молока додому через рознощиків. Щодня з молочного магазину №129 Станіславського міськторгу три рознощики доставляли близько 300 літрів молока, а їх послугами користувалися більше 150 сімей. 
Тим часом у Коломиї почали продавати товари у розстрочку. У такий спосіб продавали радіоли, фотоапарати, швейні машинки, пилососи, велосипеди, годинники, мисливські рушниці, чайні сервізи тощо. Перший внесок становив від 20 до 30%, решта виплачувалась за 3-6 місяців. Для цього потрібне було зобов’язання організації, в якій працювала людина, і заява.

Розваги
Навесні до Станіслава приїхав Московський зооцирк, який працював з 9 ранку до 7 вечора. У шоу виступали: індійський слон, сім’я берберійських левів, білі полярні ведмеді, гімалайські і бурі, леопард, велика група мавп, копитні тварини, птахи.
У рубриці «Дещо з гумору» у «Прикарпатській правді» дуже обережно підсміювались з існуючого стану речей на виробництві, коли постійно повинна була зростати продуктивність праці. До прикладу, даний анекдот:
-    Цей човен, громадянине, підіймає лише п’ять осіб.
-    І минулого року він підіймав п’ять. Де ж у вас підвищення продуктивності?
А щоб життя було солодшим, на кондитерській фабриці освоїли нові сорти цукерок «Вершкова тягучка» та «Кара-Кум». Після цього почали підготовку до освоєння нових видів продукції «Алеко», «Ведмідь клишоногий» і «Тузик». 

Оновлений пасаж
У 1959 році відкрився оновлений пасаж. На той час це був найбільший за розмірами і найбагатший за асортиментом магазин у місті. Відкриття і перші хвилини роботи закладу знімались на плівку кореспондентами кінохроніки. Неформально його називали СТУМ – Станіславський універсальний магазин. Увазі покупців тут пропонувались найрізноманітніші товари: посуд, господарські товари, одяг, іграшки тощо. Також були встановлені автомати для газованої води. 
Ольга Рега
За матеріалами газети «Прикарпатська правда» (1959 рік)

Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 584 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024