П`ятниця, 26.04.2024, 07:59:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 1 » Відбулася презентація біографічного довідника краєзнавця Романа Діди
13:53:55
Відбулася презентація біографічного довідника краєзнавця Романа Діди

28 березня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація біографічного довідника краєзнавця Романа Діди „Вони народилися в Івано-Франківську (Станиславові, Станіславі)”.
Відкрила презентацію книги, присвяченої славним уродженцям обласного центру, одна з її героїнь - ведуча заходу Лілія Борисевич, відомий педагог, заслужений працівник культури України. Вона тепло розповіла про феномен рідного міста - Івано-Франківська, яке дало світу чимало талановитих людей. Власне, про багатьох з них, в результаті довготривалих досліджень, і йдеться у новій праці Романа Діди.
У своєму виступі автор поділився історією написання книги, метою якої є ознайомлення читачів з яскравими особистостями, що в різні роки з'явилися на світ у місті між двома Бистрицями. Адже, як зауважив дослідник, історія міста цікава не лише своїми соціально-політичними та культурними подіями, але й людьми, які в ньому народилися, жили чи живуть, творили чи творять.
Так, у довіднику „Вони народилися в Івано-Франківську (Станиславові, Станіславі)" в алфавітному порядку подається інформація про 525 уродженців міста, талановитих людей різних національностей та спеціальностей - поетів і письменників, співаків і композиторів, художників і артистів, учених і спортсменів, військових і політичних діячів, які стали відомими не лише в Україні, а й поза її межами. Одночасно тут розповідається й про тих, які брали участь у визвольних змаганнях, боролися за незалежність України і віддали за неї своє життя.
Рецензенти видання - заслужений працівник культури України, краєзнавець Михайло Головатий та голова обласної організації Національної спілки письменників України, критик, літературознавець Євген Баран дали свій фаховий коментар книзі, відзначивши, що автор розкрив у ній на високому рівні мету свого дослідження, в результаті чого воно є першим вдалим досвідом довідково-інформаційної літератури про уродженців Івано-Франківська. Крім цього, Михайло Головатий познайомив присутніх із попередніми краєзнавчими працями Романа Омеляновича, у доробку якого - енциклопедичний словник „Івано-Франківськ" (ініціатор створення, співавтор) та книга „Алеями міського парку" із серії „Моє місто", представлені на розгорнутій з нагоди свята виставці.
Запрошені до слова герої книги - головний історик міста Богдан Гаврилів, суддя міжнародної категорії, арбітр ФІФА Мирослав Ступар,  чемпіон Європи зі штовхання ядра, поет Роман Вірастюк, заступник міського голови Михайло Верес говорили про цінність та актуальність презентованого видання, в якому великою мірою відчутний зв'язок поколінь, народжених в одному місті, що робить дослідження непересічним, цікавим для істориків, краєзнавців, вчителів, студентів, туристів та усіх, хто небайдужий до історії та культури столиці Прикарпаття.
Василь Іваночко, директор видавництва „Лілея-НВ", в якому побачив світ довідник, наголосив на необхідності організації свят та презентацій у цей важкий для нашої держави час, оскільки саме такі дійства духовно об'єднують людей, що є запорукою перемоги української нації.
Серед гостей, які прийшли привітати автора з черговим творчим набутком, були відомі івано-франківці - краєзнавці Петро Арсенич і Зеновій Федунків, письменники Мирослав Аронець, Володимир Єшкілєв, Ганна Дорошенко, спортсмени Дарія Згоба, Назар Павлів, композитор Тарас Пушик та інші, про яких не забув краєзнавець під час праці над книгою.
Доречними та приємними для слухацької аудиторії були пісні про Івано-Франківськ, які співали заслужений артист України Мирослав Петрик, лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних пісенних фестивалів Оксана Сливка, студенти Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. А справжнім сюрпризом стало виконання пісні „Тополі" (сл. С. Пушика, муз. Т. Пушика) Романом Вірастюком.
Та й сам презентант впродовж зустрічі постав перед присутніми не тільки як краєзнавець, але й як митець, автор ексклюзивних барельєфних аплікацій соломкою, що викликали щире захоплення залу.
Підсумком презентації став виступ директора ОУНБ ім. І. Франка Людмили Бабій, яка відзначила унікальність презентованого видання, що відкриває громадськості досі мало освоєний пласт краєзнавства, і тому його продовження є вкрай необхідним. Господиня книгозбірні побажала Романові Омеляновичу творчих ідей, успіхів на краєзнавчій та мистецькій нивах і, звичайно, нових зустрічей із шанувальниками у стінах обласної бібліотеки.


Переглядів: 419 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024