П`ятниця, 26.04.2024, 14:19:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 4 » Відійшов у вічність історик і краєзнавець
13:54:04
Відійшов у вічність історик і краєзнавець
У вівторок, 4 лютого, на 70-му році життя передчасно перестало битися серце кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України і методики викладання історії факультету історії, політології і міжнародних відносин Василя Бурдуланюка.
"Ректорат, профспілковий комітет, колективи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, факультету історії, політології і міжнародних відносин та кафедри історії України і методики викладання історії глибоко сумують з приводу смерті колеги і висловлюють щирі співчуття рідним і близьким покійного", - йдеться у повідомленні.
Панахида відбудеться 5 лютого о 16:00 год (Будинок смутку (вул. Ребета, 3).
Похорон відбудеться 6 лютого о 11:00 год (Будинок смутку, вул.Ребета, 3).
 
Довідково:
Василь Миколайович Бурдуланюк народився 2 лютого 1951 р. у с. Стопчатів Косівського району в селянській сім’ї. В 1966 р. закінчив Стопчатівську восьмирічну школу, а в 1968 р. – Ковалівську середню школу Коломийського району. В 1968–1973 рр. навчався на історичному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка, був керівником студентського наукового гуртка при кафедрі історії України. З гуртківцями тоді тісно співпрацювали завідувач кафедри історії України проф. Кравець М.М. та проф. кафедри Кісь Я.П. У 1973 до 1974 р. був учителем історії Прибилівської школи Тлумацького району. У 1974–1987 рр. працював на різних посадах (консультант, вчений секретар, заступник голови правління) в обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. За його ініціативи у 1980-х рр. в Івано-Франківській області було встановлено понад 30 пам’яток і пам’ятних меморіальних дощок діячам науки і культури краю. З грудня 1987 р. працював на посаді викладача кафедри історії СРСР та УРСР Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника, а з 1991 р. – асистент, старший викладач, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
У 1996 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Культурні зв’язки Галичини з Наддніпрянською Україною в кінці ХІХ – на початку ХХ століть» (спецрада Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича). На факультеті історії, політології і міжнародних відносин викладав нормативні курси «Історія України пізнього середньовіччя (друга половина ХІV – перша половина ХVІІ ст.)» для студентів спеціальностей «Історія та археологія» і «Середня освіта (історія)» та «Історія України» для студентів неісторичних спеціальностей.
Член оргкомітету та учасник міжнародних, республіканських, регіональних та обласних наукових конференціях в Івано-Франківську, Львові, Києві, Полтаві, Луцьку, Тернополі, Вінниці, Коломиї, Чернівцях, Кам’янці-Подільському тощо. Автор понад 200 наукових і науково-популярних публікацій з історії української науки і культури, історичного краєзнавства та пам’яткознавства Галичини. За особливий вклад у справу виявлення, вивчення і пропаганди пам’яток історико-культурної спадщини Василю Миколайовичу Бурдуланюку присуджено обласну премію імені І. Вагилевича і звання «Лауреат обласної премії імені Івана Вагилевича».
Неодноразово очолював журі обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів – членів Малої Академії Наук (секція «Історичне краєзнавство»).
У дослідженні історії краю його вклад неоціненний. 45 років своєї подвижницької праці він віддав на вівтар вивчення славного історичного минулого рідного народу, підготовку нової генерації українських науковців, виховання студентів у дусі українського патріотизму.

Переглядів: 238 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024