Четвер, 28.03.2024, 13:11:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 26 » Вшановано д-ра Юліана Романчука – борця за права українців у Галичині
22:38:52
Вшановано д-ра Юліана Романчука – борця за права українців у Галичині
22 серпня 2012 р. у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулися літературні читання присвячені ХХІ – ій річниці Незалежності України. Захід передбачав огляд життєвого шляху та творчості одного з тих діячів, які в минулих століттях боролися за майбутнє власного народу і відстоювали його інтереси перед урядами інших держав. Йшлося про відомого громадського діяча та політика Галичини та Австро-Угорської імперії, уродженця с. Крилоса д-ра Юліана Романчука (1842 - 1930). Цього року виповнюється 170 – років з дня його народження та 80 – років з часу його смерті.
Організаторами заходу виступили Національний заповідник «Давній Галич», Івано-Франківська обласна організація ВУТ «Просвіта», Галицьке міськрайонне об’єднання ВУТ «Просвіта». У літературних читаннях взяли участь представники управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації, працівники Заповідника, делегація обласної «Просвіти», громадськість Галича та всі зацікавлені.

Перед присутніми виступили: відома громадська діячка Ганна Сорочинська, генеральний директор - науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, дослідниця Марія Сохан, завідувач історичного відділу Заповідника Марія Костик, провідний бібліотекар Галицької ЦРБ Оксана Мединська; депутат обласної ради, директор Української гімназії №1, автор книги «Юліан Романчук – педагог, громадський діяч, політик» Ігор Дейчаківський, заступник голови ОО ВУТ «Просвіта» Михайло Рудьковський, заступник генерального директора Заповідника з наукової роботи Семен Побуцький. 
Відкрив дійство директор Музею караїмської історії Ярослав Поташник: «…Його життя було свічею, що освітлювало шлях іншим, він глибоко проникав у серця кожного – це наш земляк д-р Юліан Романчук…». Ганна Сорочинська, як уродженка села Крилоса, розповіла про одного з своїх славетних односельчан, ім’я якого тепер носить Крилоська ЗОШ І - ІІІ ступенів. 

Олександр Береговський, який одночасно є головою Галицького міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» висловив жаль, що «…у сучасному українському суспільстві постать Юліана Романчука є несправедливо забутою – хоча у певні періоди про нього широко знали і шанували у Львові, Празі Варшаві та Відні. Він зробив багато важливих справ для самоідентифікації українців, як нації; навчав, пропагував і відстоював… Завдання просвітян, як у ХІХ, так і ХХІ століттях є подібними, незалежно від кількості членів Товариства – вони повинні утверджувати українську мову на власній землі…». Також, Олександр Береговський запропонував встановити пам’ятну дошку на згадку про визначного політика у його родинному селі – Крилосі.
Кожен з виступаючих акцентував увагу на основних напрямках діяльності Юліана Романчука. Дослідниця Марія Сохан звернула увагу на його політичну та громадську діяльність, завідувач історичного відділу Марія Костик розповіла про його видавничу працю, бібліотекар спеціалізованої системи Оксана Мединська розкрила освітню роботу д-ра Романчука.

Особливо цікавим для присутніх був виступ автора книги «Юліан Романчук – педагог, громадський діяч, політик» Ігора Дейчаківського. На його думку, у переліку визначних діячів Галичини є три основні особи – митрополит Андрей Шептицький, Іван Франко та Юліан Романчук. За його словами «…Романчук – геніальний політик, зразковий державний діяч…». Автор книги розповів про сам процес її підготовки – роботу в архівах Івано-Франківська та Львова, опрацювання десятків джерельних матеріалів про Ю.Романчука – від тогочасних часописів до посольських звітів. Кожний етап діяльності видатного галицького політика, автор книги охарактеризовував прикладами з його життя, надав значну увагу його взаємовідносинам з І.Франком. Як депутат Івано-Франківської обласної ради, Ігор Дейчаківський підтримав ініціативу Олександра Береговського про встановлення пам’ятного знаку на честь Ю.Романчука у с. Крилосі Галицького р-ну. 
Заступник голови ОО ВУТ «Просвіта» Михайло Рудьковський висловив подяку всім, хто прилучився до проведення такого заходу і тим самим, вчергове вшанував пам’ять Романчука. Відповідальний секретар Галицького міськрайоб’єднання ВУТ «Просвіта» Семен Побуцький в свою чергу, розповів про підготовку літературних читань присвячених Ю.Романчуку. На його думку, політичні погляди Романчука не втратили актуальності, вони можуть бути дороговказом для сучасних політиків.
Присутні були зачаровані чудовим виконанням пісень Ганною Сорочинською. Це були пісні на слова Р.Купчинського та І.Франка (зокрема, «Лети, моя думо»), автентичні народні пісні ХІХ століття, які були зібрані і записані у с. Крилосі. 
Всі зацікавлені мали змогу придбати примірник книги «Юліан Романчук – педагог, громадський діяч, політик». На завершення літературних читань делегація обласної організації ВУТ «Просвіта» відбула екскурсії музеями давнього Галича – Крилоса.
Мгр. історії Андрій Чемеринський. Член НСКУ

Переглядів: 622 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024