Середа, 24.04.2024, 14:47:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 5 » Загадка урочища «Матагів». Що шукали підпільні копачі в селі Козаківці?
23:11:34
Загадка урочища «Матагів». Що шукали підпільні копачі в селі Козаківці?
Як уже писала «Галичина», понад тиждень не вщухає місцева напруга у селі Козаківці Болехівської міської ради — громада перенасичена розмовами, чутками, здогадками і переказами про «чорних археологів», які, мовляв, розкопали за селом земельну ділянку, бо шукали трофеї часів Другої світової війни. Зокрема, закопану «спадщину» одного з моторизованих німецьких підрозділів. Напруги додало й те, що невідомі копачі про свої наміри провадити якісь земельні роботи в урочищі «Матагів» не повідомили ні керівництво Козаківської сільської ради, ні Болехівської міської ради. А місцевим жителям, які пробували наблизитися до місця робіт, зі слів депутата Болехівської міськради жителя села Юрія Іваніва, копачі в грубій формі не галицькою говіркою «радили» забиратися геть...
Село Козаківка розкинулося за 20 кілометрів від міста Болехова у мальовничому куточку Бескидів. Далі — через кілька кілометрів — Сколівщина Львівської області. Козаківці пишаються своєю героїчною історією: за волю і незалежність України віддали життя 30 односельців — вояків УПА; навколишні ліси і звори зорані шрамами боїв як з німецькими окупантами, так і з окупантами радянськими; під горою Магурою 1943 року було створено старшинську школу «Олені» групи УПА «Захід»; саме в Козаківці тривалий час жили сестри Головного провідника ОУН Степана Бандери — Володимира й Оксана і т. д.Разом із сільським головою Козаківки (підпорядковане і село Сукіль) Михайлом Іванівим та депутатом Болехівської міської ради Юрієм Іванівим старенькою «волинянкою»-трудівницею долаємо зо два десятки кілометрів гірської дороги, а відтак — ще з кілометр пішки до урочища «Матагів». Гори не люблять поспіху, тож маємо час і на їх літню красу надивитися, і набалакатися досхочу.Зрозуміло, що розмова точиться навколо невідомих копачів та сільських переказів про їх «чорний» промисел. Мої провідники не вірять, що копачі в урочищі «Матагів» нічого не надибали. Бо, по-перше, для чого було в таку глушину запроваджувати екскаватор без результатів попередньої розвідки, а по-друге, навіть за день до нашого приїзду чужинців знову бачили в цьому керунку. Сільський голова каже, що цікавість до урочища «Матагів» та прилеглих територій за останні два-три роки активізувалася — ціни за викопні німецькі трофеї на чорному ринку аж зашкалюють. Зокрема, звичайнісінький німецький шолом можна здати десь за 500 доларів США, а якщо він з номером чи слідом від кулі — то й на тисячу потягне. «У нашому селі живуть добрі і працьовиті люди, але, на жаль, є й кілька гнид, які потурають апетитам «чорних археологів», — розповідає сільський голова Михайло Іванів, пильно вдивляючись у виразні сліди важкого екскаватора на підході до місця розкопок. — Припускаю, що копачів уже давно попередили про наш приїзд».
На місці свіжорозритої звори візуально ми не зауважили жодних слідів від підземних трофеїв і, станом на суботу, можемо однозначно сказати: ми не можемо підтвердити чи заперечити наявність військових трофеїв на місці розкопок, але переконані, що з урочища «Матагів» невідомі копачі ще нічого не вивозили. Тож залишається питань чимало — передусім у сільської громади. Бо люди переживають, що сільські хлопчаки однозначно захочуть розгадати загадку «Матагова». Але чи це безпечно?
За нашою інформацією, керівництво села Козаківки звернулося з офіційним листом і до міського голови Болехова, і до підрозділів МНС та СБУ — невідкладно перевірити інформацію про «чорних» копачів. Бо грибна та ягідна літня пора — не найкращий час для вгамування людської цікавости про можливу знахідку в урочищі «Матагів».
Ігор ЛАЗОРИШИН, "Галичина"

Переглядів: 699 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024