Субота, 20.04.2024, 13:05:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 13 » Запрутське село Залуччя Коломийського району відзначило 570-річчя
13:21:26
Запрутське село Залуччя Коломийського району відзначило 570-річчя
У вівторок, 12 липня 2011 року, село Залуччя Коломийського району святкувало свій ювілей. На сільський стадіон згуртовано підходили мешканці села різного віку. Організатори заходу підготували для громади та гостей справжнє свято. 
На високу сцену з хлібом-сіллю ведучі запросили поважних гостей: першого заступника начальника управління економіки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василя Насадюка, першого заступника голови Коломийської районної державної адміністрації Романа Панчука та голову Коломийської районної ради Богдана Болюка. 
"Я надзвичайно радий вітати вас, дорога громадо, з таким величним ювілеєм, - звернувся до мешканців Василь Насадюк. – Ваше село надзвичайно привабливе, а найголовніше – в ньому мешкають гостинні, щедрі душею люди. Нехай сьогоднішнє свято принесе вам не лише приємний відпочинок, а й міцне здоров'я, достаток і Божу благодать". 
З привітальним словом виступив перший заступник голови райдержадміністрації Роман Панчук, який запевнив громаду, що тільки в єдності можна здобути певних вагомих успіхів, що є підтвердженням сьогоднішнього свята. Він передав вітання від голови Коломийської районної державної адміністрації Михайла Негрича, й комплект україномовної літератури. Благословив свято о.Роман. 
Вітав громаду й Дебеславцівський сільський голова Богдан Бойчук, який згадав про найстаршу жительку села Ганна Вербицька та наймолодшого жителя села Романа Курліщук, вручив подарунки. 
Після урочистої частини розпочалося дійство, підготовлене жителями села, які проживають на вулиці Миру і Олекси Довбуша, Шевченка і Марка Черемшини, Івана Франка і Шкільної, Клубної і Лесі Українки, Олександра Довженка і Набережної. Відповідно до назв жителі презентували свої вулиці. 
Село ввібрало історію всієї України. Тут знають і шанують пророчі Шевченкові слова, вважають себе продовжувачами Олекси Довбуша, захоплюються шедеврами кіностудії Олександра Довженка і шанують сіх українців, які творили історію і сьогодення. Аби доступніше передати любов до рідного краю, громада підготувала традиційні сценки з життя сільського села, в ході яких оспівували любов до рідного краю, працелюбність та примноження духовного багатства. Надзвичайно важливо, що в урочистій ході взяли участь наймолодші мешканці села – діти, які, до речі, виступали на сцені. Місцеві аматори представили на сцені танець "Аркан", уривок з твору Л.Українки "Лісова казка", інсценізували "Легенди про село Залуччя", писаря і війта, а під церковні передзвони на сцені з'явився білосніжний Ангел-хоронитель Української держави, який закликав молитися за Україну, за рідне село,за всіх, хто проживає на цій чудовій Божій землі. 
Добрим словом під час свята згадали й про мамину хату, першу в житті школу. Значної уваги в селі заслуговують підприємці, працівники амбулаторії, вишивальниці. 
Свято продовжилось відвідинами виставок місцевих майстрів та садиб мешканців вулиць, які представили вишукані давні українські страви: голубці з листя буряка, бануш, картопляні деруни, пампушки з медом, мариновані гриби та багато інших ласощів. У супроводі музик та пісень мешканці кожної вулиці намагалися представити гостям якомога цікавіше побут своєї оселі: щедро припрошували, запрошували до танцю. 


Довідка: 
Село Залуччя Коломийського району належить до Дебеславцівської сільської ради. Сільський голова- Богдан Бойчук. Найдавніша згадка про село – 1441 р. Оригінали досліджень села зберігаються в музеї Гуцульщини та Покуття в Коломиї. У селі є кам’яний хрест на честь скасування пащини. Через Залуччя проходить дорога на Дебеславці, Ганнівку, Трач – до Косова; на Ганнів, Трійцю, Іллінці – до Заборотова та Рожнова. На території села функціонує фермерське господарство "Запруття", м'ясо-переробний цех, перукарня, сауна крамниці та кав'ярні.

* Коломийська РДА

Переглядів: 635 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024