П`ятниця, 19.04.2024, 14:09:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 9 » Зародки скансенів на Прикарпатті
16:42:03
Зародки скансенів на Прикарпатті
Археологічна експедиція Клубу галицьких інтелігентів цього сезону зафіксувала близько 80 давніх поселень з точною прив’язкою до карти. У майбутньому тут можуть бути створені музеї під відкритим небом, відвідувачі яких дізнаються про історію цих місць від кам’яного віку до середньовічної Русі.
Активісти, які об’єдналися в Клуб галицьких інтелігентів імені Богдана Лепкого, уже не перший сезон проводять польові дослідження відомих та нововиявлених пам’яток археології різних культур (від кам’яного віку до середньовіччя) в Івано-Франківській області. Загальне керівництво діяльністю цієї організації здійснює івано-франківський науковець Ярополк Бажалук, а безпосередньо археологічні експедиції очолюють завідувач відділу археології Національного заповідника “Давній Галич” Тарас Ткачук та представник Інституту археології НАН України.
У результаті археологічних експедицій, проведених Клубом у 2017-2018 роках, було відкрито 60 поселень різних археологічних культур (трипільської, фракійського гальштату, черняхівської). На основі результатів наукових археологічних досліджень уже тепер можуть бути створені музеї під відкритим небом або музеї у приміщеннях (музей в Обертині, комплекс-готель «Буковинська Троя» у селі Шипинці та ін.). На думку дослідників, це підвищить туристичну привабливість регіону.
Цього року Клуб зголосився до участі в конкурсі, який проводила Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад.
Поданий проєкт, який був присвячений виявленню та картографуванню пам’яток археології Карпат та Прикарпатського регіону Івано-Франківської області, знайшов підтримку і спонсорів. Як зауважили у Клубі галицьких інтелігентів, до фінансування проєкту долучилися, зокрема, енергетичний холдинг ДТЕК та Івано-Франківська ОДА.
Унікальність проєкту полягає у створенні інтерактивної “Археологічної карти Карпат та Прикарпаття” на базі ресурсу Гугл-Планета з точною сучасною картографічною прив’язкою з використанням GPS-навігаторів і детальною культурною атрибутацією. Окрім того, науковці дадуть рекомендації зі створення в області музеїв під відкритим небом (скансенів) у місцях тривалого існування різних археологічних культур (так звані багатошарові поселення).
Як розповів “Галицькому кореспонденту” один з керівників археологічної експедиції Тарас Ткачук, під час цьогорічних досліджень було зафіксовано з прив’язкою до карти близько 80 давніх поселень поблизу Обертина та Снятина. “Найбільше було оглянуто поселень кам’яного віку, вдалося знайти навіть одну крем’яну сокиру того часу, а також поселень черняхівської культури, тобто раннього залізного віку. Серед знахідок – фрагменти залізного ножа. А найбільше ж було виявлено черепків, які дають нам найбільше фахової інформації і які ми ретельно описуємо”, – розповів Тарас Ткачук.
За словами голови Клубу галицьких інтелігентів імені Б. Лепкого Ярополка Бажалука, українські Карпати та Прикарпаття з погляду археології вивчені недостатньо, існує значна кількість територій, які потребують ґрунтовних археологічних досліджень. Зокрема, важливим питанням археології та праісторії є дослідження контактів між культурами, а саме вони простежуються на території нашої області. Тому цікавими повинні бути, скажімо, дослідження «кордонів» двох енеолітичних культур – Люблинсько-Волинської і Трипільської між правобережжям Верхнього Дністра і Карпатами. Про перебування тут носіїв Люблинсько-Волинської культури свідчить поки що єдина пам’ятка – поховання у Колоколині (Рогатинський район, Україна). Північно-західний «кордон» Трипільської культури цього регіону також ще вивчений недостатньо. Керамічні люблинсько-волинські «імпорти» на трипільських поселеннях Верхнього Подністров’я вказують на контакти і синхронність цих двох культур.
Окрім привабливості для туристів, реалізація цього проєкту дозволить створити, спільно із територіальними громадами, дієву систему охорони археологічних пам’яток з метою недопущення несанкціонованих розкопок “чорними археологами” та продажу цінних археологічних артефактів.
Терентій СОРОКА

Переглядів: 246 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024