Неділя, 05.05.2024, 18:33:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Березень » 11 » 12 років досліджує гуцульську сакральну архітектуру — отець Орест Смицнюк з Ямниці
14:42:06
12 років досліджує гуцульську сакральну архітектуру — отець Орест Смицнюк з Ямниці

Орест Смицнюк — священник Української греко-католицької церкви. 12 років тому він отримав від єпископа Миколи Сімкайла завдання докладно описати інтер'єри й екстер'єри церков, автентичну різьбу та розписи, а також пояснити канонічність ікон.
За цей час отець дослідив понад 220 церков на Івано-Франківщині. Інформацію Орест Смицнюк збирав у священників, вірян та шукав у архівах.
Про особливості гуцульських храмів та свої дослідження священник розповів Суспільному.
У 2018 році Орест Смицнюк видав накладом у тисячу примірників книгу "Сакральні перлини Гуцульщини. Яремчанщина", де описав 24 храми.
Наразі він підготував матеріали для другого тому, в якому будуть представлені 36 церков Косівського району. Над збором інформації отець працював понад два роки.
"Косівщина — це гуцульська дерев'яна архітектурна школа. Її аналогів немає у світі. Ми повинні це цінувати. Дерево — не вічне. Гуцули будували ці храми. Над ними працювали архітектори, будівничі та зодчі. Церкви зводили діди-прадіди, а тепер їхні правнуки ходять до них. Треба зберегти це в пам'яті, передати наступним поколінням. Це — наша ментальність", — пояснює Орест Смицнюк.
За його словами, гуцульські храми — здебільшого дерев'яні, виконані у техніці зрубу. Їхньою характерною рисою є наметовий восьмигранний купол.


"Наприклад, церква Святої Трійці в Космачі. Там є наметові куполи. Вони — стрімкіші, ніж пологий купол у центрі. Здебільшого одноверхі. Від купола в чотири боки розміщені двосхилі дахи. Дерево нічим не покрите зсередини. Це — типові гуцульські храми. Видно текстуру деревини, відчувається навіть її запах", — розповідає дослідник.
"Церква — велика, має багато різьби. Парапет хорів оформлений овальними вирізами, заповненими косою решіткою. Стіл оздоблений по периметру гуцульською різьбою з інкрустацією та інтарсією. Косівські храми величні завдяки своїм іконостасам та бічним престолам", — каже священник Орест Смицнюк.
Адміністратор церкви Святої Трійці отець Ігор Андрійчук говорить, що такі дослідження потрібні, щоб розповісти людям про автентику архітектурних елементів храму. Окрім того, священник підтримує старовинний вигляд церкви.
"Гуцульська церква потребує бути дещо іншою, аніж храм у місті чи деінде. Я випрошував та викупляв для неї старі килими в людей. Збирав докупи, і так ми надали церкві трішечки цікавішого вигляду. Жовтогаряча барва — це візитівка Космача", — каже отець Ігор Андрійчук.
Ззовні храм у Космачі оздоблений бляхаю, проте нею вкритий лише перший ярус, говорить дослідник Орест Смицнюк.
"Вищі яруси оббиті бляхою. На них зображені й особи: Ісус Христос, Богородиця. Спереду на головному фасаді — гравійована бляха і там зображені різні орнаменти", — каже Орест Смицнюк.
Для того, щоб видати серію досліджень про гуцульську сакральну архітектуру, отець Орест Смицнюк шукає меценатів. З його слів, наразі до друку готові приблизно чотири сотні сторінок з описом 36 церков Косівського району.


Переглядів: 21 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024