Середа, 08.05.2024, 18:09:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Березень » 31

Ходити Франківськом, особливо в центральній частині, стає ризиковано – у місті підвищена небезпека обвалів будинків. Стосується це, зазвичай, пам’яток архітектури. Кілька таких випадків за крайні місяці уже було.

І вони напевне не останні, бо ситуація зі станом історичних споруд  у місті близька до краю, кажуть у департаменті архітектури. Руйнування загрожує десяткам домів, про які де-юре мають подбати їхні власники. А по факту будівлі розсипаються і створюють загрозу для усіх містян.

Як у час, коли через війну бюджетне фінансування архітектурних програм у місті зупинилося, зберегти ... Читати далі »

Переглядів: 22 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2024

Як і в сучасному Івано-Франківську, у давньому Станиславові було немало ентузіастів, які досліджували історію міста і краю. І саме завдяки їхній праці сучасні поціновувачі нашої минувшини мають багатий матеріал для вивчення, адже давні дослідники послуговувалися історичними джерелами, які на сьогоднішній день втрачені або недоступні для вивчення.

Спробуймо згадати хоча б основних краєзнавців і найцікавіші краєзнавчі події старого Станиславова, пише Західний кур’єр.

Краєзнавство в ХІХ столітті

... Читати далі »

Переглядів: 24 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2024

У давній пресі часом можна прочитати замітки, які неначе писалися сьогодні, а не більш ніж сто років тому.

Так, у лютому 1910 року газета «Кур’єр станиславівський» зазначала, що мешканці міста прагнуть жити так, ніби вони багатші, ніж є насправді, пише Західний кур’єр:

«Ми всі живемо, перевищуючи свої фінансові можливості і витрачаємо забагато. Це слабкість нашого суспільства, адже кожен прагне рівнятися у своїх видатках на іншого, багатшого. Найнижчий урядник хоче жити так як середній, середній як вищий, а підмайстер – як ... Читати далі »

Переглядів: 23 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2024

В 1933-1934-х роках у Станиславівській карно-слідчій тюрмі перебував в’язень-єврей на прізвище Рапп, якого звинувачували у комуністичній діяльності.

Співпраця з комуністами у тодішній Польщі каралася строго, тому в’язню загрожував тривалий тюремний термін. Проте Рапп проявив себе як спокійний і доброзичливий в’язень – завжди ввічливо поводився з дозорцями, дотримувався тюремної дисципліни, пише Західний кур’єр.

Саме це сприяло тому, що тюремна охорона і слідчі трохи «розслабилися» у стосунку до Раппа. Одного разу його ... Читати далі »

Переглядів: 24 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2024

Його засновником був Каєтан Петрович (1894-1975), поляк вірменського походження, який народився на Буковині, а згодом оселився у Ворохті.

Він був душею товариства, талановитим організатором, а також популяризатором туризму та культури, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Ворохтянської селищної ради. Разом з двома сестрами-вчительками, Марією і Ядвігою Чупрувними, Каєтан організував аматорський театр, який здобув велику популярність у курортному селищі.

&ldquo ... Читати далі »

Переглядів: 25 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2024

З нагоди 110-ї річниці створення Легіону УСС в Івано-Франківську в книгарні видавництва «Лілея-НВ» відбулася презентація серії книжок «УСС. 1914–2024» про історію та ідеологію Українських січових стрільців, до якої ввійшли перевидання праць Осипа Думіна (вперше опубліковано у «Червоній калині» 1936 р.) та Степана Ріпецького (вперше опубліковано 1956 р.), а також праці сучасних авторів – відомих українських істориків Миколи Лазаровича та Івана Монолатія. Презентували серію упорядник та автор книжки «УСС. Ідея і чин» Іван Монолатій та автор книжки «Нарис історії Українських січових стрільців» Микола Лазарович.

Задля плекання воїнської слави

... Читати далі »

Переглядів: 24 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024