Субота, 27.04.2024, 12:55:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Березень » 25

Впродовж декількох століть Галич був одним із мультикультурних центрів на теренах Східної Галичини. Здавна населення міста складалося з кількох різноманітних етносів за національністю та віровизнанням: українців (русинів), поляків, німців, караїмів та євреїв (останні з яких були однією з найчисельніших громад у Галичі). Євреї як і інші національності жили і розвивали місто у свій спосіб; мали свою культуру та звичаї, проживали в окремому житловому кварталі (дільниці), вирішували важливі справи, молилися у синагозі, божниці та навчалися у бейт-мідраші.

У вирі світових воєн та суспільно-політичних обставин місцеві євреї зазнавали людських та майнових втрат – проте, саме їхня історія стала найбільш трагічною і завершилася в період Дру ... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024

В Івано-Франківську провели черговий, уже дев’ятий, щорічний конкурс «Найкраща книга Прикарпаття-2023» й визначили лавреатів обласної премії «Найкраща краєзнавча книга-2023», яку заснувала 2012 року ОО НСКУ. Пошанування прикарпатських авторів та упорядників видань, визнаних журі найкращими з-поміж тих, що побачили світ торік, відбулося в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка. Їх привітали та вручили нагороди очільники обласних організацій Національних спілок письменників та краєзнавців України Євген Баран і Михайло Косило (співголови журі), заступник голови Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка Василь Бабій, голова Івано-Франківського осередку Наукового товариства ім. Шевченка Василь Мойсишин і директорка ОУНБ Людмила Бабій.

... Читати далі »

Переглядів: 32 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024

24 березня 1869 р. в с. Фольварки Бучацького повіту (тепер у складі міста Монастириська) на Тернопільщині у родині священника о. Лева та Доміцелі (Домінікії) Сіменовичів народилася донька Олена, якій було суджено стати найяскравішою постаттю серед коломийського жіноцтва першої половини ХХ сторіччя, справжнім прикладом для наслідування не одному поколінню українок. Літературна творчість, журналістика, видавнича справа, організація жіночого руху, робота в кооперативі „Сільський господар”, політична діяльність – важко собі навіть уявити, як у той надто повільний і розмірений, як нам тепер видається, час ця жінка встигала однаково плідно працювати у всіх цих напрямках. А ще ж були численні мандрівки різними куточками України та світу й, зрештою, обов’язки матері та дружини. А розпочалося все у 1884 р, коли після смерті батька Олена вступила на навчанн ... Читати далі »

Переглядів: 26 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024

24 березня 1944 року німецькі окупанти розстріляли мешканців села Бабин-Зарічний. Підступно та холоднокровно. І це лише один із епізодів страшних подій тієї війни.

Про це ідеться на сторінці міського голови Андрія Найди, інформують "Вікна"

Сторінками тієї кривавої історії боротьби присутніх повів краєзнавець Іван Гіфес. А місцева жителька села Галина Лужна віршованими рядками власного написання про Бабин-Зар ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024

На початку ХХ століття у Станиславові та його околицях траплялися випадки, коли злодіям особливо щастило, адже до їхніх рук потрапляла дуже велика здобич.

Так, гучною була справа крадіжки зі складу на місцевому вокзалі у серпні 1901 року. Тоді зникли товари на суму в кільканадцять тисяч корон. У грудні 1906 року сталася грандіозна крадіжка на пошті, коли злодіям удалося присвоїти астрономічну суму – більш ніж 54 тис. корон, пише Західний кур’єр.

Поліція довго вела слідство, але натрапити на слід крадіїв не могла. Врешті-решт винним виявився 42-річний л ... Читати далі »

Переглядів: 21 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024

Яким має бути дитячий одяг – красивим чи зручним? На щастя, сучасні діти та їхні батьки вже не змушені обирати між естетикою і комфортом. Проте у давні часи дітей, особливо з заможних родин, одягали у розкішний, але незручний одяг, який заважав рухатися.

Крім того, з давніх портретів ми не завжди здогадаємося, хлопчик перед нами чи дівчинка, адже мода на хлопчачий і дівчачий одяг у ті часи суттєво відрізнялася від сучасної, пише Західний кур’єр.

Одяг для дітей у давні часи

... Читати далі »

Переглядів: 21 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024

Зворушливу сцену, в якій юнак проникає у вікно своєї коханої для романтичного побачення, можна знайти у багатьох відомих романах.

У вересні 1904 року у Станиславові уважні перехожі теж могли спостерігати подібну сценку, от тільки вона мала цілком несподіване завершення, пише Західний кур’єр.

Ось що повідомила газета «Кур’єр станиславівській» про цю романтичну пригоду:

«В п’ятницю, 26 вересня, бли ... Читати далі »

Переглядів: 16 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024

У франківському видавництві “Лілея-НВ” вийшла друком нова історична серія до 110-ї річниці створення Легіону українських січових стрільців “УСС. 1914-2024”.

Збірки упорядкував професор Іван Монолатій. До серії ввійшли перевидання праць Осипа Думіна (вперше опубліковано в “Червоній калині” 1936 р.) та Степана Ріпецького (вперше опубліковано 1956 р.) а також праці сучасних авторів – професора Миколи Лазаровича та професора Івана Монолатія,  ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024