Вівторок, 07.05.2024, 23:30:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Березень » 31 » Лицарі ідеї і чину: в Івано-Франківську презентували серію книжок про історію та ідеологію Українських січових стрільців
10:48:38
Лицарі ідеї і чину: в Івано-Франківську презентували серію книжок про історію та ідеологію Українських січових стрільців

З нагоди 110-ї річниці створення Легіону УСС в Івано-Франківську в книгарні видавництва «Лілея-НВ» відбулася презентація серії книжок «УСС. 1914–2024» про історію та ідеологію Українських січових стрільців, до якої ввійшли перевидання праць Осипа Думіна (вперше опубліковано у «Червоній калині» 1936 р.) та Степана Ріпецького (вперше опубліковано 1956 р.), а також праці сучасних авторів – відомих українських істориків Миколи Лазаровича та Івана Монолатія. Презентували серію упорядник та автор книжки «УСС. Ідея і чин» Іван Монолатій та автор книжки «Нарис історії Українських січових стрільців» Микола Лазарович.

Задля плекання воїнської слави

У своєму вітальному слові на презентації голова Івано-Франківської обласної ради Олександр СИЧ акцентував: «З нагоди 110-ї річниці Легіону УСС обласна рада проголосила 2024-й Роком Легіону Українських січових стрільців. Видання цих тематичних книг і їх презентація у рамках відзначення цієї дати є ініціативою громадянського суспільства. І це демонструє поєднання зусиль влади й громадськості задля доброї справи. В умовах російсько-української війни треба особливо плекати в суспільстві повагу до своєї воїнської слави – козацької, січового стрілецтва, вояків ОУН та УПА, щоб вона була стимулом для теперішнього покоління».

Також Олександр Сич звернув увагу, що обласна рада закупить ці книги та передасть їх у всі публічні бібліотеки територіальних громад Прикарпаття.

Крім цього, голова облради під час заходу вручив медаль Івано-Франківської обласної ради «Лицар бойового чину» автору книжки «Нарис історії Українських січових стрільців», одному з найвідоміших в Україні дослідників Українського січового стрілецтва, доктору політичних наук, професору Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль), заслуженому працівнику освіти України, академікові Академії політико-правових наук України, члену Експертної ради при Міністерстві у справах ветеранів України, громадському діячеві Миколі ЛАЗАРОВИЧУ, який двічі за час московитсько-української війни йшов воювати (2015 – 2016 рр. та 2022 р.), оскільки переконаний, що мусимо боротися, бо інакше вся Україна перетвориться на Бучу... Прикметно, що Микола Лазарович є вихідцем із Прикарпаття, він народився в селі Баня-Березів нині Яблунівської громади.

Баланс між академічністю й доступністю

Упорядник серії «УСС. 1914–2024» і автор книжки «УСС. Ідея і чин», доктор політичних наук, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Іван МОНОЛАТІЙ у розмові з журналісткою «Галичини» зазначив, що найперше постало завдання знайти тексти, які були б зрозумілі й пересічному читачеві, й науковцеві.

Спочатку було заплановано видати п’ять книжок, проте в автора 30-х років минулого століття побачили плагіат: він просто переповів історію Легіону УСС Осипа Думіна. Звісно, що цю ідею було відкинуто.

«Книжки Осипа Думіна і Степана Ріпецького – «Історія Легіону Українських січових стрільців» і «Українські січові стрільці» – написані безпосередніми учасниками цих подій, тобто ці автори були в Легіоні УСС, вони бачили події, котрі описували, на власні очі, – розповів Іван Монолатій. – Осипу Думіну вдалося створити об’ємну монографію про Легіон УСС. Ця книжка була ілюстрована, мала покликання на конкретні документи, була набагато об’ємнішою, ніж та, яка з’явилася скорочено у серії з нагоди 110-ї річниці створення Легіону УСС. Як упорядник я намагався забрати з видання 1936 року те, що було б нецікавим для масового читача. Залишив період, який стосувався безпосередньо створення Легіону УСС, його бойових дій у Галичині й Наддніпрянській Україні, вихід на Велику Україну і фактично події, пов’язані з Листопадовим зривом 1 листопада 1918 року. І тому ця книжка з обсягу понад 400 сторінок наблизилася до 150 сторінок. Це компактне видання, яке зацікавить читача, не посвяченого в таємниці історичної науки.

Степан Ріпецький – четар Легіону УСС – об’єднав і Легіон УСС, і Корпус січових стрільців Євгена Коновальця 1918 року в одну книжку, назвавши її «Українські січові стрільці». Як упорядник я розділив це, залишивши лише Легіон УСС. Ця книжка варта уваги з погляду доброго наукового стилю і водночас популярного викладу без сухого академізму. Як на мене, ці дві книжки Думіна і Ріпецького можуть слугувати стартовим майданчиком, трампліном для тих людей, які мало знають про цей період історії.

Сучасна наука має чимало нових здобутків, тому мені як упоряднику хотілося показати найкращий текст – це текст професора Миколи Лазаровича, який упродовж декількох десятиліть ретельно вивчає історію Легіону УСС і в регіональному, й в загальноукраїнському контекстах. Микола Лазарович погодився, щоб для такої серії не подавати якусь академічну монографію, яких у нього чимало, він дозволив скоротити свої тексти, також сам їх відредагував і з’явився «Нарис історії Українських січових стрільців». Думаю, це є найкраще сучасне дослідження.

Четверта книжка з цієї серії «УСС. Ідея і чин» – моя. Я радше назвав би себе популяризатором історії Українського січового стрілецтва. Для мене було важливо подати популярний виклад для молоді. Це було ще реалізовано у книжці «Українські легіонери» 2008 року. Подібна книжка в мене з’явилася у Варшаві польською мовою у 2011 році. І це було великим здивуванням для польських дослідників військової історії, що, мовляв, можна писати про Український легіон.

Книжку із серії також доповнено документальними свідченнями. А ще вона містить додаток Івана Боберського – відомого організатора молодіжного й спортового руху в Галичині – про виставку Українських січових стрільців, яку було зорганізовано 1916 року у Відні. Ця виставка є дуже показовою, оскільки вперше у Габсбурзькій монархії було голосно заявлено про українську справу. Ця книжка логічно завершує нашу серію, ідея якої полягала в тому, щоб популярно подати наукову літературу».

«…а українці бились як чорти»

Автор книжки «Нарис історії Українських січових стрільців» Микола ЛАЗАРОВИЧ наголосив на історичному значенні Українського січового стрілецтва: «Січові стрільці – це феномен, без якого багато чого в нас могло б і не бути, зокрема Акта Злуки. Адже саме завдяки Вітовському, який наполіг на тому, щоб уночі з 31 жовтня на 1 листопада перебрати владу в українські руки, постала Українська держава – Західноукраїнська Народна Республіка. Відповідно на той час існувала Українська Народна Республіка. 22 січня 1919 року вони об’єдналися в єдину державу. До цього спричинилися січові стрільці своєю натхненністю й наполегливістю. Хоча цей акт і був декларативним значною мірою, він важливий, адже такі юридичні документи мають величезну силу.

Також пам’ятаймо, що з 1709 року, коли визвольні змагання під проводом гетьмана Мазепи зазнали поразки, аж до 1914 року фактично не було національно-визвольних змагань як таких, ніхто не боровся зі зброєю в руках за Незалежність України. Січові стрільці стали першими. Вони започаткували новий збройний етап у національно-визвольному русі. У цьому була велика перемога і січових стрільців, і всієї України. Вони були надзвичайно потужними вояками. Один з німецьких генералів казав: «Мої баварці билися як леви, а українці бились як чорти». Він мав на увазі Легіон УСС».

За словами Миколи Лазаровича, ідеологія Українських січових стрільців базувалася на трьох китах: самостійність України, соборність українських земель та опора на сили власного народу. З огляду на цю тріаду вони діяли й пропагували українські цінності, створювали школи, навчали. На його переконання, УПА зародилась на Волині й завдяки тим зернинкам, які там посіяли січові стрільці, і що вони – одні з батьків української державності…

З опорою на власні сили

Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Навчально-наукового юридичного інституту ПНУ ім. В. Стефаника, координатор ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій АДАМОВИЧ у своєму виступі зауважив: «Українське січове стрілецтво привнесло в українську політику нові тенденції. Вони єдині ще на початку Першої світової війни говорили про соборність українських земель і були найпослідовнішими в цьому питанні. І тоді, коли лояльні до Австрії політики змушені були оглядатися на офіційну політику Австро-Угорщини, то усуси декларували це дуже сміливо. Саме вони вголос говорили про опору на власні сили. Знову ж, такого не могли говорити депутати австрійського парламенту, оскільки їм цього не дозволяли статус і традиції виховання. А січові стрільці, які були найрадикальнішими й зі зброєю в руках виступили за Українську незалежність, могли про це говорити й говорили. Також вони заклали початок новітніх збройних змагань за Незалежність і передали естафету через Українську військову організацію молодшому поколінню, яке змагалося вже у форматі Української повстанської армії».

За словами Сергія Адамовича, саме у книжках цієї серії наголошено не лише на військових здобутках Українського січового стрілецтва, а й переважно на його політичній появі. І дуже важливо, що в цих виданнях є поєднання традиції і погляду на події через століття.

Оксана Процюк, "Галичина"

 


Переглядів: 24 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024