П`ятниця, 26.04.2024, 03:28:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 18
Саме так називають документально-художні книжки із серії «Пом’яник» Володимира Морозюка. Вже вийшло 12 томів, у яких зібрано дані про прикарпатських діячів та знакові події національно-визвольного руху України. Їх цінність у тому, що вони відкривають маловідомі чи взагалі невідомі постаті і систематизують інформацію про них, почерпнуту з періодичних видань, котрі на сьогодні вже знайти важко чи навіть неможливо. Поряд з відомими іменами воскресають із мороку забуття події й постаті громадсько-просвітницьких та культурних діячів, борців за волю України — всіх тих, чий життєвий шлях пов‘язаний з Прикарпаттям, тих, хто вартий уваги та пам’яті нащадків. 
Приміром, в 11-му томі серії зібрано відомості про прикарпатські часописи з початку ХIХ ст. до  середини  ХХ ст. 12-й том серії запам’ятається історичним фактом — як у Станиславові 1942 року ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2012

За дорученням керівника району Івана Мороза його заступник Степан Михайлюк провів у с. Поточище засідання оргкомітету з нагоди відзначення 110-х роковин від дня народження начальника штабу Карпатської Січі Михайла Колодзінського. Окрім урочистостей планується відкрити кімнату-музей, презентувати фільм «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939» за участю його організаторів. Спільно з науковцями Ужгородського та Прикарпатського університетів збираються матеріали для книги  про славетного героя. За домовленістю з головним редактором ОТБ «Галичина» Ольгою Бабій буде підготовлено документальний фільм про творця «Срібної землі».
  
Я.Левкун. Полковник  Колодзінський  – творець  ... Читати далі »
Переглядів: 808 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2012

Ця небуденна подія в культурному житті нашого міста сталася 8 червня (27 травня за старим стилем) 1848 року. Після піврічних репетицій глядацька аудиторія прийшла на прем’єру комедії «Дівка на виданню, або На милованє нема силовання» – адаптована і оброблена на покутський лад місцевим парохом Іваном Озаркевичем з водевілю Івана Котляревського «Наталка Полтавка». Його могила під охороною держави, його іменем названо вулицю і театр у Коломиї.
«Видно шляхи коломийські…»
І. Озаркевич, син Григорія (1759 – 17. 08. 1854) – громадський діяч, літератор, священик, дідусь основопожниці жіночого руху в Західній Україні Наталі Кобринської. Він народився в Драгомирчанах, тепер Тисменицького району. Навчався в Станіславській нормальній школі та гімназії, закінчив Львівську духовну семінарію і рукоположений ... Читати далі »
Переглядів: 687 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024