П`ятниця, 29.03.2024, 11:02:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2014 » Червень » 06

28, 30 травня та 4 червня 2014 року у відділі краєзнавчої літератури обласної бібліотеки відбувалися засідання історико-краєзнавчої лабораторії „Івано-Франківщина історична”, організованої для студентів Інституту історії Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.
Учасники лабораторії зі своїм наставником, доцентом кафедри історії України Андрієм Корольком, детально ознайомилися із відділом краєзнавчої літератури, книгами та періодикою, які утворюють його фонди, зокрема: авторським фондом академіка Володимира Грабовецького, діаспорними виданнями, книгами, присвяченими історії населених пунктів області та визвольним змаганням ОУН-УПА, бібліографічними покажчиками, журналами „Краєзнавство" та „Краєзнавець Прикарпаття"  тощо.
Студенти  отримали інформацію про структуру краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2014

Сьогодні вона є найкоротшою у Франківську. Її довжина – лише 60 метрів. Ми знаємо її як вулицю Бачинського, втім таку назву вона отримала лише у 1990 році.
На мапах ХІХ століття її нема. Точніше є, але як початок вулиці Липової (Шевченка). У грудні 1900 року магістрат вирішив від’єднати її частину від площі Франца Йосифа (Вічевого майдану) до вулиці Собеського (Січових стрільців). Нову вулицю назвали на честь Францішека Смольки(1810-1899) – польського патріота й політичного діяча. Він понад 10 років був президентом австрійського парламенту. Мешкав у Львові, де виступив організатором насипання кургану Люблінської унії, який нині увінчує Високий замок.
У часи ЗУНР вулиця носила ім’я українського історика Драгоманова, потім знов Смольки, а потім Петлюри – за німців. Після війни совіти увіковічнили тут пам’ять Фрідріха Енгельса.
Ще пер ... Читати далі »

Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2014

Будівля, де у ХХ столітті розміщувалося лісництво Калуського повіту, позбулася стропильної системи. Обвал даху стався близько тижня тому.
Будівля знаходиться у центрі Калуша — неподалік міської ради, на зупинці «Школа», і її видно під час їзди із Івано-Франківська до Калуша. Тепер будівля зруйнується зовсім.
— Я щодня ходжу на роботу тим шляхом. Точно пригадую, що ще 25 травня бачила будівлю ще у попередньому вигляді — зі стропильною системою, — каже директор Калуського музейно-виставкового комплексу Уляна Паньо. — Тепер руйнування піде жвавіше. Джерела чітко повідомляють, що йдеться про найстарішу муровану будівлю Калуша, оскільки зведено її ще за Австро-Угорщини, в кінці XVIII століття. Вона прослужила двісті років. Там розміщувалася жандармська дільниця. Фактично, будівлю займали “короновані королі лісів”.
У Во ... Читати далі »

Переглядів: 458 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024