Субота, 20.04.2024, 12:08:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2014 » Червень » 23

У міжвоєнному Станиславові читали багато. І хоч українські родини не мали особливих статків, проте грошей на книжки не шкодували. В родинах правників, лікарів, вчителів, урядників і навіть ремісників збиралися домашні бібліотеки, де можна було віднайти українську та світову класику і твори тогочасних авторів. В сім’ях було прийнято обговорювати прочитане, цікавитися, що читають діти.
Першою українською бібліотекою в місті була «Українська (Руська) читальня», яка урочисто відчинила двері 9 листопада 1884 року. Розміщувалась вона на другому поверсі будинку №6 на площі Ринок.
Перша публічна бібліотека в Станиславові була організована борцем з російським царатом, політичним емігрантом Вінцентом Смагловським в 1873 році і спочатку працювала у приміщені реальної школи (тепер – вул. Незалежності, 17). Cмагловський подарував місту 14 скринь книг – 103 ... Читати далі »

Переглядів: 645 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2014

25 років тому в Івано-Франківську відбувся перший масовий мітинг під синьо-жовтими прапорами. Спогад В’ячеслава Чорновола про цю подію опублікувала українська газета «Свобода». Нью-Джерсі — Нью-Йорк, 4 серпня 1989 р.

У Західній Україні Зелені свята були надзвичайними

«...І ось 18-го червня. Зелені свята. Трійця. Опис наш, поки що короткий і неповний, почнемо з Івано-Франківська, бо нарешті збудилося й друге за значенням після Львова галицьке місто. Коли десятки тисяч людей могутньою колоною під маяння національних прапорів йшли вулицями колишньої ... Читати далі »

Переглядів: 582 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2014

Назва заходу взята з історичних подій: 400 років тому Матвій Яблоновський, польський магнат, викупив територію сучасного Яблунова та прилеглих сіл і назвав Яблунівським ключем.
Як зазначають організатори, для тих, кому цікава історія містечка, відомі люди, в рамках проекту відбудеться наукова конференція, літературна частина, виставка робіт та майстер-класи місцевих умільців, де будуть виставлятися вироби з дерева, шкіри, писанки, художні роботи. Заплановано фотовиставку, до якої спробують зібрати світлини містечка від найдавніших часів до сучасності.
Відбудеться також показ вишиванок та етнічного одягу, характерного для нашої місцевості. І, звичайно ж, музична частина, на якій виступлять місцеві колективи, виконавці та відомі в Україні гурти.

Юрій Ти ... Читати далі »

Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024