Субота, 20.04.2024, 07:09:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2014 » Червень » 21

День медичного працівника святкують у третю неділю червня. Традиція бере початок ще з радянських часів, з 1980 року. В Івано-Франківську це свято досить популярне. Тут багато лікарень, аптек, приватних клінік, ще й доволі успішно працює «кузня кадрів» – медунівер. Отже, ця розвідка присвячена медикам – і нинішнім, і колишнім.

Шпиталь чи богадільня?
Вперше заклад із медичною назвою згадується у Станиславові у 1666 році. Тоді дружина Андрія Потоцького, Анна з Рисінських, заклала у місті шпиталь при католицькому костелі. Потоцькі не шкодували грошей на богоугодний заклад і пожертвували йому 6000 флоринів. У 1685 році якийсь Станіслав Морчковський переказав шпиталю тисячу злотих. Втім, незважаючи на солідну фінансову підтримку, шпиталь дов ... Читати далі »

Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2014

Мабуть, багато хто пам’ятає зворушливий мультфільм «Різдвяна казка» – про сирітку Марійку, яка ходила колядувати до хрещеного та ледь не замерзла серед лісу. Та далеко не всім відомо, що зробили той мультик за мотивами оповідання Марка Черемшини «Сльоза». А те, що він наш земляк? І в Снятині існує музей, який створила його дружина? І що 13 червня минуло 140 років від дня його народження?

Хатній музей
У Снятині у самісінькому центрі міста у невеличкому жовтому будинку, підпертому білими колонами, і знаходиться літературно-меморіальний музей Марка Черемшини. При вході пам’ятна дошка, де пише, що мешкав він тут з 1912 до 1927 року. Хоча спершу можна подумати, що тут і досі хтось живе. Низенькі вікна акуратно зашторені бі ... Читати далі »

Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2014

На Долинщині вирішили створити єдину базу музеїв.  Дане питання днями було обговорено на нараді керівництва району.
Участь у нараді, як повідомили "Фіртці" у прес-службі Долинської РДА, взяли перший заступник голови районної державної адміністрації Ігор Лисейко спільно із заступником голови районної ради Іваном Дирівим, директором краєзнавчого музею «Бойківщина» імені Тетяни та Омеляна Антоновичів Тетяною Сенів та начальником відділу туризму управління економічного розвитку та торгівлі районної державної адміністрації Мар’яною Табаркевич.
Присутні вирішили здійснити об’їзд всіх музейних закладів та музейних кімнат Долинщини та створити єдину базу музеїв району. Дані про вказані заклади з фотографіями розмістити на офіційному веб-сайті районної державної адміністрації.

Переглядів: 441 | Долучив: Dnister | Дата: 21.06.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024