Вівторок, 16.04.2024, 06:34:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Липень » 01

Епізод із побуту галицької інтелігенції середини ХІХ століття. Парох Улашківців і Заболотівки (нині Чортківський район Тернопільщини) отець Сонецький не захотів видати доньку заміж за сина священника, бо той всупереч традиціям вивчився на архітектора.

Наречений, мабуть, дуже кохав свою обраницю, тому кинув архітектуру і пішов на теологію. Лише після завершення теологічних студій парі дозволили одружитись, пише Репортер.

 

... Читати далі »

Переглядів: 288 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2019

1 липня – День архітектури України. Це свято було засновано президентом країни 17 червня 1995 року. З того часу воно відзначається щорічно.

У Франківську з нагоди свята у Палаці Потоцьких відбулася зустріч міського голови Руслана Марцінківа зі студентами та молодими архітекторами.

«Побажав їм творчих експериментів. Щоби будинки, які будуються в нашому місті, мали не тільки архітектурний смак, але й столітню витримку. А задуми щоби були реалізовані й не бояли ... Читати далі »

Переглядів: 268 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2019

Телеканал "1+1" о 19.30 год в рамках програми ТСН буде демонструвати впродовж тижня 5-и серійний короткометражний відеофільм про науковий феномен Старуні "Україна в Льодовиковому періоді".

Автор ідеї та науковий консультант О. Адаменко та безпосередньо відділ інформації та зв'язків ІФНТУНГ, якому вдалося зацікавити, переконати менеджмент каналу 1+1 в перспективності, своєчасності та великому позитивному суспільному резонансі від такого роду телепередачі, пише Фіртка.

... Читати далі »

Переглядів: 240 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2019

Громадські споруди – храми, вокзали, театри, фойє установ – часто прикрашають велетенсь­кими важкими люстрами. Напевно, кожен колись ловив себе на думці: «А що буде, коли така штука раптом впаде?».

Натомість, у франківському облмуздрамтеат­рі можете не забивати собі голову подібними дурницями – тамтешні люстри точно не впадуть, хіба разом з театром, пише Репортер.

Цікаву історію розповів інженер Сергій Лапко. У 1980 році споруду теа ... Читати далі »

Переглядів: 269 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2019

Відкриття оновленого пам’ятного знака розстріляним учням торговельної школи на площі Героїв у Калуші відбулося у неділю, 30 червня.

Цей день вибрали не випадково, адже саме 30 червня 1941 року було проголошено Акт відновлення Української Держави. Також 30 червня 112 років тому народився головнокомандувач УПА Роман Шухевич, — інформують "Вікна" з посиланням на Калуш ФМ.

Щодо 12 юнаків, учнів Калуської торгівельної школи, в пам’ять про розстріл ... Читати далі »

Переглядів: 259 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2019

Більшість іванофранківців вважає, що наше місто за Австро-Угорщини та Польщі було справді європейським. І це загалом так – тодішній Станиславів мало чим відрізнявся від будь-якого іншого невеликого міста Європи. Хоч його мешканці й не прагнули сліпо наслідувати чиїсь звичаї.

Галичани здавна славилися добрим вихованням, і мешканці Станиславова початку ХХ ст. теж вирізнялися по-європейськи вишуканими манерами. Під час вітання зі знайомими в ті часи було прийнято злегка вклонитись. Як повідомляв ”Кур’єр станиславівський” у січні 1905 року, один місцевий пан підрахував, скільки разів він мусив уклонитися знайомим під час однієї пр ... Читати далі »

Переглядів: 429 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2019

В Івано-Франківську відбулась презентація видання Дарії Бібик “Візьму твій меч”. Книга написана про Володимира Горбового, адвоката Степана Бандери, діяча ОУН 30-40х років.

“Нам зараз бракує таких патріотичних, сповнених національного змісту творів. Постать Володимира Горбового малознайома загалу, тому величезна подяка авторці, що трохи розкрила нам його особистість.

Ця книга – великий внесок в історію визвольних змагань. Адже з тисяч таких-от на ... Читати далі »

Переглядів: 260 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2019










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024