Субота, 20.04.2024, 02:55:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Липень » 18

Завтра, 19 липня, о 20.00 у Палаці Потоцьких відбудеться показ фільму "Моє місто.100 років на екрані".

Це – документальна кінохроніка Станиславова, Станіслава та Івано-Франківська 1917-2017 років, інформує Фіртка.

Німе кіно на 45 хвилин змонтоване з унікальних кадрів столітньої давнини.

... Читати далі »

Переглядів: 270 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2019

В Івано-Франківську хочуть зібрати нащадків роду Потоцьких. Вже навіть запланували провести у місті відповідний конгрес.

Про це Фіртці розповів Володимир Гайдар, керівник КП «Простір Інноваційних Креацій «Палац» на базі якого й відбудеться подія.

«Ми знаємо, що у родини Потоцьких було досить гіллясте дерево і прямих нащадків, які б мали залишитися в місті не було, адже воно будувалося для Станіслава. Тому ми хочемо зібрати ті гілки, які є по світ ... Читати далі »

Переглядів: 272 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2019

У 2018 році Україні повернули факсимільну копію унікальної пам'ятки давньоруської писемності Галицького Євангелія.
Ця цінна церковна книга була написана на пергаменті 1144 року у княжому Галичі і зберігалася у знаменитому Успенському соборі, зведеному у часи галицького князя Ярослава Осмомисла. Відомо, що 228 сторінок Євангелія були написані ще за життя його батька Володимира Володаревича у другій половині 1144 року, а решта 32 сторінки – значно пізніше – у XIV cт.
Воно містить писання чотирьох євангелістів, тобто належить до групи тетраєвангелій у відповідній послідовності розп ... Читати далі »
Переглядів: 301 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2019

Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності міської ради оголосило відкритий архітектурний конкурс на найкращий проєкт щодо музеєфікації Тисменицької брами Станіславівської фортеці.
Конкурс є відкритим та складається з одного туру.
Участь у конкурсі можуть брати фахівці, які мають чинний кваліфікаційний сертифікат відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури – за відповідним видом робіт. Кількість конкурсних проєктів, виконаних одним автором, не обмежується. Оцінює конкурсні роботи і підбиває пі ... Читати далі »
Переглядів: 230 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2019

Історія міста Галича дуже багатогранна. Досі є багато фактів міської історії, які не досліджені або цілком забуті. Звичайно, переважно досліджена історія багатьох об’єктів культурної спадщини, життєписи визначних громадян; натомість мало уваги звернуто на економічні обставини – матеріальне в людей досить часто домінує над духовним…
В різні роки ситуація з ремеслами в місті була різною, проте цих напрямків було достатньо – завдяки їм наші попередники забезпечували «хліб насущний» для своїх родин і створювали продукцію для інших.
В переліку ремесел, які розвив ... Читати далі »
Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2019

В нашому місті збереглося чимало слідів діяльності станиславівських німців – будівля колишньою німецької школи (вул. Лепкого, 9), благодійний “Ювілейний будинок” (вул. Незалежності, 89), сиротинець для хлопчиків “Назарет” (вул. Марійки Підгірянки, 54), будинок для хворих дітей “Сарепта” (вул. Цьоклера, 11). Але деякі пам’ятки можна побачити й у себе під ногами. Йдеться про каналізаційні люки, виготовлені фабрикою сільськогосподарських машин “VIS”.
В січні 1891 року до Станиславова з Німеччини приїхав 23-річний німецький священик Теодор Цьоклер. Його перший візит до нашого міста був пов’язаний з певним дорученням від данської єврейської місії, тобто спільнот ... Читати далі »
Переглядів: 286 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2019

У місті Роксолани, як іще йменують райцентр Рогатинщини, урочисто відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку. Інакше кажучи, успішно завершили тривалу епопею зі встановлення в Рогатині такої скульптурної композиції. Ідея ця виникла ще кілька десятиліть тому, можна сказати з постанням незалежної Української держави. Та реалізувати її з низки причин вдалося лише тепер.

Головна проблема полягала в тому, що довший час така справа була попросту непосильною для фінансових можливостей міської ради та самої громади, разом узятих. Та поступово ентузіасти як у самому органі місцевого самоврядування, так і серед жителів міста, об’єднавши зусилля, домоглис ... Читати далі »

Переглядів: 233 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2019

12 липня на фасаді Колінцівського НВК відкрили та освятили меморіальну дошку Леву Кликайлу – невтомному патріоту-борцю за українську справу в роки Австро-Угорщини та Польщі, управителю народної школи в селі Колінці. Про це повідомили в Тлумацькій ОТГ.

«Лев Кликайло багато зробив для Колінцівської школи, будучи обраним в Галицький сейм він неодноразово виділяв кошти на підтримку рідної школи, за його сприяння був зведений будинок для читальні «Просвіта», а згодом збудовано нову школу в Колінцях. До наших днів не залишилося стін тієї школи, проте на тому місці височіє теперішній Колінцівський НВК, на стінах якого розмістили мемо ... Читати далі »

Переглядів: 295 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2019










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024