Четвер, 28.03.2024, 11:39:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Липень » 18 » Кобзар у Рогатині – взірець модерного стилю у скульптурі
23:03:55
Кобзар у Рогатині – взірець модерного стилю у скульптурі

У місті Роксолани, як іще йменують райцентр Рогатинщини, урочисто відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку. Інакше кажучи, успішно завершили тривалу епопею зі встановлення в Рогатині такої скульптурної композиції. Ідея ця виникла ще кілька десятиліть тому, можна сказати з постанням незалежної Української держави. Та реалізувати її з низки причин вдалося лише тепер.

Головна проблема полягала в тому, що довший час така справа була попросту непосильною для фінансових можливостей міської ради та самої громади, разом узятих. Та поступово ентузіасти як у самому органі місцевого самоврядування, так і серед жителів міста, об’єднавши зусилля, домоглися свого.

Авторами пам’ятника, виготовленого за кошти міської ради в доволі модерному стилі на Львівській експериментальній кераміко-скульптурній фабриці, є народний художник заслужений діяч мистецтв України скульптор Василь Ярич та архітектор Володимир Лаврін. Власне, готовий монумент вартістю понад 420 тисяч гривень прибув до Рогатина ще торік. Але тоді ще не було належно впорядковано площу, на якій його збиралися встановити, – сквер на вулиці Шашкевича неподалік аграрного коледжу, хоча роботи вже тривали.

Реконструкцію майданчика теж здійснили в сучасному стилі – тут з’явилися бруковані доріжки, мармурове оздоблення, лавки й ліхтарі. Загалом роботи у сквері обійшлися місцевому бюджету ще у 1,49 млн. грн. Також заплатили 66 тис. грн за виготовлення проектної документації. І хоча й у громаді теж зібрали 20 тис. грн, проект реалізовували поступово – загалом упродовж трьох років.

– Спасибі усім платникам податків міста, які справно переказують внески до рогатинської скарбниці, – зазначив принагідно під час урочистостей голова Рогатина Сергій НАСАЛИК. – Дякуємо державі, завдяки якій у процесі децентралізації отримали достойний бюджет і стали ґаздами на своїй землі. Велика вдячність громадськості Рогатина, робочій групі, з якою працювали ці роки. Інтелігенції і художникам, котрі супроводжували проект. Скульпторам і архітекторам, з допомогою яких втілювали його у життя…

У святковому дійстві взяв участь і міністр енергетики й вугільної промисловості України Ігор Насалик. Він привітав жителів міста, з якого й сам вийшов, з вагомою подією в їхньому житті, а також потішив присутніх звісткою, що з нагоди відкриття пам’ятника Т. Шевченку Кабмін зробив дарунок активній громаді Рогатина – вирішено виділити з Держбюджету близько 10 млн. грн на розвиток інфраструктури райцентру.

Святослав Отаман


Переглядів: 230 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024