Середа, 24.04.2024, 09:40:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 03

Цими днями минає 70 років вбивства у Львові радянського письменника, журналіста Ярослава Галана. Як відомо, він був одним із активних учасників ліквідації Греко-Католицької Церкви. За Стефанією Андрусів, памфлетами «З хрестом і ножем?», «Що таке унія?» він готував ґрунт до ліквідаційного собору, проведеного під примусом енкаведистами у 1946 році, утвердження в Західній Україні проросійського православ’я. Комуністична історіографія твердила, що загибель письменника — то справа рук бандерівського підпілля. Та існує версія, що фізичне знищення Галана було спровоковане більшовицькими спецслужбами. Журналістка Дарія Ониськів розповідає про сім’ю Лукашевичів, яка постраждала від цього вбивства.

< ... Читати далі »

Переглядів: 275 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2019

З нагоди 101-ої річниці Листопадового повстання, яке призвело до створення Західноукраїнської Народної Республіки, у меморіальному музеї «Калуська в’язниця» пройшла відеопрезентація під назвою «ЗУНР на Калущині».

На початку заходу старший науковий співробітник Меморіального музею «Калуська в’язниця» Олег Відливаний розповів про історію Листопадового повстання на Калущині, продемонстрував архівні документи, які стосуються цієї події та проаналізував діяльність Української повітової Ради ЗУНР на Калущині, інформують "Вікна" з посиланням на Музейно-виставковий центр Калуської міської ради.

... Читати далі »

Переглядів: 250 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2019

За весь час існування міста в ньому народилося багато яскравих особистостей.

Багатьох із них доля розсіяла по всьому світу, але Станиславів назав­жди лишився для них рідним, пише “Репортер“.

Колумба Габріель (справжнє ім’я – Яніна-Матильда) народилась 3 травня 1858 року у Станиславові в заможній та знаній родині.

... Читати далі »

Переглядів: 266 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2019

На факультеті туризму ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» відбулася презентація колективної монографії «Були трактовані наскрізь гуманно…» Косачівський табір для інтернованих осіб в контексті українсько-польських взаємин у Галичині (1918–1919 рр.), авторами якої є члени Національної спілки краєзнавців України доктор історичних наук, професор, декан факультету туризму Володимир Великочий, доктор політичних наук, професор, Іван Монолатій та кандидат історичних наук, Юрій Плекан.

Як підкреслив модератор даного заходу кандидат історичних наук Олександр Новосьолов - позаяк сьогодні бездержавність українців і поляків вже давно є минулим, а наші кра ... Читати далі »

Переглядів: 253 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2019










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024