П`ятниця, 29.03.2024, 16:18:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Січень » 01

160 років тому 16 вересня вперше сіли за парти коломийські гімназисти.
Часопис «Слово» за 18 березня 1861 р. у дописі з Коломиї писав: «Торжествуйте, батьки, захоплюйтеся, хлопці, на жниво готуйтеся – на жниво душі, на жниво рідної мови». Приводом для таких слів була велика подія – відкриття гімназії в Коломиї.
Потреба в середній школі назріла тут задовго перед цим. Ще 1849 р. Коломийська Окружна Руська рада – осередок першої політичної організації українців Галичини – під управою Миколи Верещинського внесла до уряду відношення в справі заснування гімназії, яке підписало багато визначних громадян Покуття, а також міська рада на чолі з бурмістром українцем Сильвестром Дрималиком. Та тоді уряд не задовольнив прохання громадськості, тож до цього питання повернулися знову, але аж 1860 р. 17 серпня цього року міська ... Читати далі »

Переглядів: 175 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2022

У кожному районі Івано-Франківської області є вулиця імені Степана Бандери. Загалом на Прикарпатті 113 вулиць назвали на честь провідника ОУН-УПА. Рекордсменками за їхньою кількістю є Калуська, Івано-Франківська та Надвірнянська громади.

1 січня відзначають 113 річницю з дня народження ідеолога та теоретика українського націоналістичного руху XX століття Степана Бандери. До цієї дати кореспондентка Суспільного розіслала інформаційні запити у кожну із 62 територіальних громад Івано-Франківської області, щоб дізнатися, як часто прикарпатці називають географічні об’єкти ім'ям діяча ОУН-УПА. А також, скільки пам'ятників, погрудь, барельєфів і пам'ятних дощок Степану Бандері є на Франківщині.

... Читати далі »

Переглядів: 132 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2022

У 2022 році через практично чверть століття після смерті Параски Плитки-Горицвіт у її рідному селу Криворівня Верховинського району офіційно відкриють музей її творчості. "Допрем'єрне" відкриття для мешканців місцевої громади відбудеться 16 січня, а широкому загалу відвідувачів експозицію представлять 1 березня.

 Як розповів Фіртці директор музею Павло Рибарук офіційне відкриття буде приурочене до 95-ї річниці від дня народження відомої мисткині з Гуцульщини.

Параска Плитка-Горицвіт відома в світі українська гуцульська художниця, фотограф, письменниця, казкарка, нар ... Читати далі »

Переглядів: 131 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2022

У сучасному Івано-Франківську прихід Нового року святкують весело і гучно. Сто років тому мешканці Станиславова теж не нудьгували в цю казкову ніч, незважаючи на те, що тоді в місті було аж три новорічних свята.

Поляки святкували новорічну чи “cильвестрову” ніч з 31 грудня на 1 січня, багато українців – у ніч на 14 січня, через що цей день у місті називали “руським Новим роком”. Єврейська громада мала своє свято.

Проте найбільш гучні святкування відбувалися в місті все ж у ніч на 1 січня. Хтось святкував удома в родинному колі, але більшість піднімала келихи з шампанськ ... Читати далі »

Переглядів: 148 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2022

Деякі мешканці Станиславова (тепер – Івано-Франківськ) наприкінці 1907 року мали неабияку дилему: як відсвяткувати Новий рік – чи прикрашати оселю ялинкою, чи поставити різдвяну шопку (мініатюрне зображення ясел, в яких народився Ісус). Це був непростий вибір, оскільки спосіб святкування тоді чітко розподілявся на «німецький» та «польський».

«Ялинка прибула до нас від німців, де такий звичай панує ще з тих часів, коли вшановували Одина, Балдура й інших божків. У католицьких обрядах немає згадки про ялинку, хіба би ми хотіли її взяти образом людства, яке приймає новонародженого Ісуса. Але поза тим ялинка не присутня ні в народній традиції, ні в релігійних поглядах», – зауважував н ... Читати далі »

Переглядів: 126 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2022










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024