Понеділок, 06.05.2024, 07:54:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Квітень » 24

У Надвірній краєзнавці працюють над тим, щоб зібрати базу даних поховань зі старого цвинтаря та оцифрувати її. Старе кладовище у самому центрі міста ще називають маленьким Личаківським Надвірної. Саме тут у більшості поховані люди, які творили місто. Та, на жаль, з часом згадки про них втрачаються, як і їхні могили.
Історія простою не буває
З ініціативою створити такий цифровий відбиток старого цвинтаря виступив Клуб замку «Краснодвір» спільно з ГО «Надвірнянський туристично-інформаційний центр».

Старе християнське кладовище в центрі Надвірної має велику історичну та архітектурну цінність. На жаль, велика кількість могил вже зруйнована, таблички затерті, імена забуті. Все більше людей емігрують з міста ... Читати далі »

Переглядів: 17 | Долучив: Dnister | Дата: 24.04.2024

Нині ні для кого не таємниця, як совіти нищили храми, Віру переслідували, священників відправляли до сибірських таборів, а церкви перетворювали на склади чи щось інше. Пізніше завдяки зусиллям громад подекуди греко-католицькі храми вдалося відродити . Як-от у селі Репужинці, що на Городенківщині, пише Репортер.
Незламний “дідусь”
З приходом радянських окупантів греко-католицьку церковцю Архистратига Михаїла кінця XIX століття із побитими від снарядів стінами зачинили. Храм довгі роки стояв пусткою. Інвентар люди частково віддали до сусіднього храму в Дубках (вечорами тут таємно відправляли літургії), а решту зберігав удома монах Йосиф (Микола) Тремблюк.

Йосиф Тремблюк – особлива людина для Репужинців. Він з ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 24.04.2024

Помер письменник, члена Національної спілки письменників України Роман Коритко. Про це повідомили у Рогатинській міській раді.

15 березня йому виповнилось 89 років. Письменник-прозаїк відзначений літературними преміями ім. братів Богдана і Левка Лепких (1999–2000) та ім. Ірини Вільде (2008), обласною краєзнавчою премією імені Євгена Паранюка. А в - 2021 році пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Рогатином».

У творчому доробку земляка є література різних жанрів, головно - пригодницька, історична та краєзнавча. Водночас Роман Коритко - багаторічний голова львівського земляцтва & ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 24.04.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024