Вівторок, 30.04.2024, 01:59:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Квітень » 09

Про історичне значення Легіону Українських січових стрільців, його феномен, основні акценти серії книжок «УСС. 1914–2024», що недавно побачила світ у видавництві «Лілея-НВ», а також про те, що можна було б запозичити з досвіду усусів нині, в час війни, в інтерв’ю для газети «Галичина» розповів історик, почесний краєзнавець України, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Іван МОНОЛАТІЙ.

– Пане Іване, Івано-Франківська обласна рада проголосила 2024-й на Прикарпатті Роком Легіону Українських січових стрільців з нагоди 110-ї річниці від часу його створення. У чому ж полягає історичне значення цього добровольчого українського війська?

< ... Читати далі »
Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2024

На Косівщині розпочнуть підготовку до відзначення у 2025 році 100-річчя від Дня народження Патріарха Володимира (Романюка). Про це йшлося на нараді у в.о. голови Косівської райдержадміністрації Василя Жмендака.

Головний спеціаліст відділу забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування райдержадміністрації Василь Струк повідомив, що у 2025 році громадськість відзначатиме 100-річчя від Дня народження Святійшого Патріарха Київського та всієї Руси-України Володимира (Романюка) та 30-річчя з дня його упокоїння.

«Патріарх Володимир був непересічною особистістю, громадським, політичним та релі ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2024

У Музеї історії  Коломиї відбулася надзвичайно важлива подія  для нашого міста– презентація  видання «Книга війтівського та раєцького урядів міста Коломиї 1739-1769». Ця унікальна  книга, розкриває перед читачем життя міста у XVIII столітті, пропонуючи поглиблений погляд на історію та культуру Коломиї в минулому.
 

Упорядкування цього важливого видання взяв на себе Юрій Романюк. Разом із командою перекладачів він вклав багато зусиль, щоб давня історія міста ожила на сторінках книги, українською мовою.

Крім того, за словами представників міської ради, ... Читати далі »

Переглядів: 14 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2024

У Калуші відбулося перше засідання новоствореного краєзнавчого клубу. Присутні презентували свої історичні напрацювання, дослідження та ділилися набутим досвідом. Учасниками заходу стали працівники музейно-виставкового центру, запрошені історики та ті, хто активно цікавиться минулим рідного краю. Серед пріоритетних напрямків дослідження Калущини виділяють фортифікацію (калуського замку), солеваріння, археологію і туризм.

Директор музейно-виставкового центру Олег Відливаний зазначив, що проєкт відкриття краєзнавчого клубу є цікавим експериментом. Якою буде його подальша, стане відомо через декілька місяців. Ініціатором ідеї став зберігач фондів музейно-виставкового центру Богдан Яневич, інформують  ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2024

Розсекречені архівні документи часів комуністично-тоталітарного режиму 1945-1951 років про виселення "куркулів" до Сибіру стають доступними для широкого загалу. Ці матеріали розсекретила Державна архівна служба України у 1990-х роках, розповів Суспільному виконувач обов'язків директора Державного архіву Івано-Франківської області Андрій Сміжак.

З його слів, раніше ці документи були доступними лише для дослідників. Зараз історик планує відкрити для всіх списки селян, яких виселили за межі Станіславської області, щоб родичі могли дізнатися причини депортації своїх предків.

... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2024

Сьогодні у франківському видавництві “Лілея-НВ” стартує розпродаж книжок про місто. Зібрані гроші передадуть на ЗСУ, інформує КУРС.

"На нашому сайті стартує акція на 20 наборів книжок з серії “Моє місто” про Івано-Франківськ. Цілий місяць ви зможете придбати набір з 42 книжок та набору листівок Ігоря Панчишина зі знижкою 50%, а отримані гроші на день міста ми перекажемо на актуальний на той час збір на військо”, – інформує видавець.

Звіт буде в соцмережах.

... Читати далі »

Переглядів: 12 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2024

В Івано-Франківську видадуть книгу для спецкурсу «Історія Івано-Франківська». Підручник створять у форматі коміксу для учнів 8-9 класів.

Про це розповів міський голова Руслан Марцінків в етері програми "Запитай у влади", пише Фіртка.

"Івано-Франківськ не має підручника своєї історії. Була спроба Зіновія Береговського, який у 2004 році видав таку книгу, але це ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024