П`ятниця, 26.04.2024, 01:23:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 3 4 5 ... 275 276 »

13 березня о 16:00 у Коломиї в Музеї писанкового розпису відбудеться презентація книжки Кароліни Лянцкоронської “Воєнні спогади. 22 вересня 1939 — 5 квітня 1945”.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Музею писанкового розпису.

Книжку представить перекладачка з Івано-Франківська Наталя Ткачик, модеруватиме захід Наталя Мочернюк.

... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2024

Орест Смицнюк — священник Української греко-католицької церкви. 12 років тому він отримав від єпископа Миколи Сімкайла завдання докладно описати інтер'єри й екстер'єри церков, автентичну різьбу та розписи, а також пояснити канонічність ікон.
За цей час отець дослідив понад 220 церков на Івано-Франківщині. Інформацію Орест Смицнюк збирав у священників, вірян та шукав у архівах.
Про особливості гуцульських храмів та свої дослідження священник розповів Суспільному.
У 2018 році Орест Смицнюк видав накладом у тисячу примірників книгу "Сакральні перлини Гуцульщини. Яремчанщина", де описав 24 храми.
Наразі він підготував матеріали для другого тому, в якому будуть представлені 36 церков Косівського району. Над збором інформації отець працював понад два роки.
"Косівщина — це гуцульська дерев'яна архітектурна шко ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2024

В серпні 1909 року до Станиславова прибув знаменитий французький цирк пані Соланж де Аталіде.

Це стало великою сенсацією не лише для міста, а й для його околиць, пише Західний кур’єр.

Ось що повідомляла преса про ситуацію в місті перед цирковою прем’єрою:

«В день прибуття цирку Станиславовом буквально затрусило. Весь Княгинин-Гірка, всі Майзлі, а також Лисець, Богородчани, Тлумач і Тисмениця посунули до Станислав ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2024

Серед тюремних дозорців міжвоєнного Станиславова були доволі незвичні персонажі, які викликали у в’язнів не шанобливий трепет, а радше іронічну посмішку.

Юрій Мозіль, в’язень станиславівської карно-слідчої тюрми у 1933-1934 роках, згадував про дозорця Микитку, який умів рахувати лише до п’яти, пише Західний кур’єр:

«Його рідко висилали проводити вечірній апель (перевірку – Авт.), і він робив це дуже неохоче, бо вмів рахувати лише до п’яти. В одиночних камерах, де сиділи один або два в’язні, Микитка проводив апель пра ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2024

Бойківське село Сваричів – найдавніший і найбільший населений пункт у Рожнятівській територіальній громаді. А розташоване давнє поселення за чотири кілометри від колишнього райцентру Рожнятова в обіймах одразу кількох річок – Чечви, Лімниці, Дуби та ще невеличкої Млинівки, яка також може пишатися своєю колись поважною історією, яка дала їй промовисту назву.
Уже з перших кроків Сваричевом починаємо дивуватися. У сільському кутку «Центр» біля будинку колишньої колгоспної контори давнім весільним маршем «На добрий день» нас зустрічають у бойківських уборах троїсті музики: скрипаль Василь Яцків, сопілкар Назарій Шиманський та бубніст Роман Возняк. Тішимося, бо так у бойківських селах зустрічають тільки поважних і бажаних гостей. З’ясовуємо, що ще бракує Аліни Возняк, адже саме означена четвірка сільських громадських подвижників ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 10.03.2024

Міський парк у давньому Станиславові (тепер парк імені Т. Шевченка) був не лише місцем для відпочинку і спілкування з природою.

 

Там можна було ще й спостерігати цікаві сценки з міського життя і зустріти доволі строкату публіку, пише Західний кур’єр. 

Так, у вересні 1904 року газета «Кур’єр станиславівський» описала сценку з міського парку:

«Алеями прохо ... Читати далі »

Переглядів: 14 | Долучив: Dnister | Дата: 10.03.2024

У міжвоєнний період у станиславівській карно-слідчій тюрмі продовжували застосовувати кари для в’язнів, хоч вони уже були «м’якшими», ніж у кінці ХІХ століття.

Так, до в’язничних кар належала «поєдинка» (одиночна камера), куди «неслухняних» в’язнів відправляли на два-три дні. Проте значно більше арештанти боялися «сутерини» (карцеру), кайданів і темниці, пише Західний кур’єр.

Саме темниця вважалася найтяжчою карою для в’язнів. Вона містилася в напівпідвальному приміщенні і мала вік ... Читати далі »

Переглядів: 16 | Долучив: Dnister | Дата: 10.03.2024

Бурштинська міська рада оголосила проведення громадського обговорення щодо «Завершення декомунізації та деколонізації на території Бурштинської міської територіальної громади».

Мета проведення громадських обговорень: завершення процесу декомунізації та деколонізації, відповідно до термінів визначених чинним законодавством, керуючись Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

... Читати далі »

Переглядів: 15 | Долучив: Dnister | Дата: 10.03.2024

В січні-лютому в Станиславові початку ХХ століття тривав так званий «карнавальний сезон».

 

Мешканці міста активно відвідували бали, маскаради й костюмовані вечірки, де розважалися, знайомилися і закохувалися, пише Західний кур’єр. В лютому 1914 року автор рубрики «З бруку» в газеті «Кур’єр станиславівський» описав, як він хотів відправити з кур’єром записку в розпал карнавального сезону, і що з того вийшло:

«Діялося те на вулиці Карпінського (тепер початок в ... Читати далі »

Переглядів: 26 | Долучив: Dnister | Дата: 03.03.2024

Серед злодіїв міжвоєнного Станиславова було немало таких, які любили пофілософствувати.

 

Ба більше, деякі навіть намагалися підвести своєрідну «філософську базу» під свою протизаконну і аморальну діяльність. Злодії не вважали крадіжки гріхом, а сприймали їх як звичайне ремесло для заробітку на прожиття, пише Західний кур’єр.

Коли їм докоряли, що злодійство то гріх, що сам Бог заповідав «не вкради», то у них на ці докори була готова відповідь:

... Читати далі »

Переглядів: 28 | Долучив: Dnister | Дата: 03.03.2024

На зламі ХІХ і ХХ століть у Станиславові були деякі місця, які відвідували переважно чоловіки.

Формально жінкам вхід не заборонявся, але все ж ці заклади зазвичай працювали у форматі «лише для чоловіків». Взагалі, у тодішніх чоловіків було більше можливостей для проведення вільного часу, ніж у жінок. І це вважалося цілком звичним і нормальним, коли дружина і діти лягали рано спати, а голова сім’ї вирушав на пошуки нічних розваг, пише Західний кур’єр.

Заклади «не для пристойних дам»

... Читати далі »

Переглядів: 24 | Долучив: Dnister | Дата: 03.03.2024

У спеціальній номінації "Інтер'єри" фотоконкурсу "Вікі любить пам'ятки" (Wiki Loves Monuments) за 2023 рік журі обрало дев'ять найкращих робіт від українських авторів. На другому та п'ятому місці — інтер'єри двох церков, розташованих на Івано-Франківщині.

Перелік найкращих робіт оприлюднили на сайті фотоконкурсу.

Церква ... Читати далі »

Переглядів: 25 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2024

Вчора робоча група з питань декомунізації та деколонізації, яка створена  при обласній державній адміністрації, побувала у Галицькій та Більшівцівській громадах.

Під час моніторингу було виявлено пам’ятники, пам’ятні знаки, написи часів радянської доби.

Так, у с Кінашів Більшівцівської селищної громади у центрі села, навпроти школи, знаходиться великий пам’ятник радянському солдату, а перед ним - таблиці Героїв Небесної сотні. І таких монументів в громадах області є чимало. І не всі голови громад поспішають позбутися будь-яких елементів радянщини.

... Читати далі »

Переглядів: 26 | Долучив: Dnister | Дата: 02.03.2024

І. Потреба досліджень архітектури та містобудування Галича. Польське та римо-католицьке населення міста.

Однією з практично не вивчених сторінок міського життя Галича є історія його будівель споруджених у ХІХ–ХХ ст. Сучасному галичанину, а тим більше, відвідувачу міста, окрім загальновідомих будівель не відома інформація про міську забудову, власників споруд та їх будівничих. Старожили, котрі б могли розповісти про минуле відійшли у вічність, архівних джерел не достатньо, тож історію будинків доводиться досліджувати буквально з небуття. На перший погляд може видаватися, що в місті десятки давніх, звичайних будинків, без якихось особливостей, проте зі збором фактажу перед дослідником постає масив досі невідомих ... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 01.03.2024

Справу щодо пам'ятки архітектури місцевого значення, що на вулиці Шевченка, 12 в Івано-Франківську, розглянули 29 лютого в окружному адміністративному суді. Власник будівлі вимагає, щоб департамент містобудування та архітектури міської ради надав містобудівні умови для реконструкції будинку. Попередньо у департаменті йому відмовили, повідомила із зали суду кореспондентка Суспільного.

На засіданні представник департаменту містобудування та архітектури міської ради подав клопотання про залучення до судового розгляду третьої сторони — управління культури, національностей і релігій обласної військової адміністрації. Адвокат позивача Євген Ману ... Читати далі »

Переглядів: 33 | Долучив: Dnister | Дата: 01.03.2024

Державний архів Івано-Франківської області вперше продемонстрував, як виглядає найдавніший стародрук з бібліотечних фондів — "Трефолог" 1431 року.

Науково-довідкова бібліотека Державного архіву Івано-Франківської області має на збереженні понад 19 тисяч книг та брошур від XV до XXI ст. На сьогодні у фондах бібліотеки є дві рукописні книги, написані старослов’янською мовою: Трефолог (1431 року) та «Трефологіон» (точний рік книги не визначений), провідомляє Державний архів Івано-Франківської області.

... Читати далі »

Переглядів: 27 | Долучив: Dnister | Дата: 27.02.2024

Рік чергового ювілею (1125 р.) з першої письмової згадки про Галич, який прожилося і пропрацювалося в непростих умовах воєнного часу, підсумовано виданням восьмого числа збірника наукових праць «Галич».

Якраз тепер, наприкінці лютого 2024 р., побачив світ збірник за 2023 рік – тож, всі хто цікавляться історією, зможуть особисто придбати працю для власної збірки у книгарні видавництва «Лілея – НВ» або за допомогою її сторінки у мережі інтернет.

Дана ініціатива видання наукового часопису була започаткована в 2016 р., є успішною до сьогодення; має як певне коло дослідникі ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 26.02.2024

Спроби створити музей у Долині починалися ще з кінця 60-х років. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла рішення про створення музею в місті.

Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою краєзнавчого музею "Бойківщина" Тетяни і Омеляна Антоновичів Ксенею Циганюк. 


Чи пам’ятаєте ви своє перше знайомство з музеєм? Які спогади про музеї залишилися з вашого дитинства?


... Читати далі »

Переглядів: 23 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024

Це поодинока справа з архіву Управління СБУ в Івано-Франківській області не про повстанця чи симпатика повстанців, а про аполітичного чоловіка, абсолютно слухняного радянській владі. Простого робітника з-поміж тих, кого радянська пропаганда називала представником провідного класу — пролетаріату, який нібито мав повноту влади в СРСР у вигляді диктатури. Але його доля є точною ілюстрацією стану прав людини в СРСР.

Справа 12678П стосується Стефана Яковича Тарановського, який народився 5 січня 1908 року в селі Боднарів. Батько був приймаком з Калуша, а мама з дому була Гумилович — її батько теж був приймаком з Калуша, а мати була з Дрогомирецьких. Батьки разом зі Стефаном відразу після його народження переїхали до ... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024

Український ілюстрований літературний і популярно-науковий двотижневик «Наш Світ» за 1925 рік виходив у м. Варшава, редактор В. Островський. На зберіганні в архіві знаходяться три випуски за 1925 та 1935 рр, пише Західний кур’єр з посиланням на Державний архів Івано-Франківської області. 

“Демонструємо статтю з журналу за 1925 р. під назвою «Гуцульщина». На першій сторінці бачимо гуцулку Марію Кречунєк «Чукутиха», фото якої всього через шість років здобуде гран-прі на міжнародній виставці в Парижі під назвою «Стара гуцулка»&r ... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024

Життя і діяльність видатної української письменниці і громадської діячки Лесі Українки тісно пов’язані з Галичиною, зокрема з Гуцульщиною. Серед чарівної карпатської природи Леся Українка не лише лікувалася, а й зустрічалася з цікавими людьми, багато читала й працювала над творами, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Косівської центральної міської бібліотеки.

“Інформацію про наш край Леся отримувала з розповідей своєї матері, письменниці Олени Пчілки, дядька М. Драгоманова, які підтримували тісні зв’язки з громадськими діячами Галичини, а також — з літературних творів. Цікавила ... Читати далі »

Переглядів: 27 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024

Сільська рада Перерісля, що у Надвірнянському районі, скасувала своє рішення про демонтаж пам’ятника радянським “солдатам “визволителям” у селі Волосів та вирішила його реконструювати під меморіал українським захисникам.

Як зазначено в рішенні, з таким клопотанням звернулася до сільради староста Волосівського старостинського округу Людмила Станчук.

Раніше Станчук  ... Читати далі »

Переглядів: 25 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2024

Державний архів Івано-Франківської області познайомив шанувальників історії з архівним документом про біографію четаря Легіону Українських Січових Стрільців, який у 1914-1916 роках пройшов з боями від Карпат до Лисоні — Степаном Даниловичем Глушком.

Єдиний документ, який зберігається в архіві, — церковний запис з метричної книги села Джурів Снятинського повіту, що містить відомості про народження Степана Глушка та його брата-близнюка Василя, повідомляють на Facebook-сторінці обласного архіву.

... Читати далі »

Переглядів: 33 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2024

Цьогоріч минає 125 років із дня народження галицьких інтелігентів, народних вчителів, просвітян, громадських діячів Ярослава Дякона (1899 — 1982) і його дружини Софії Романко (1899 — 1989), які в 20-50 роках ХХ століття працювали у народних школах на Калущині.

21 лютого наукова співробітниця музею-оселі родини Івана Франка в Підгірках, дослідниця життя і діяльності родини Дяконів Дарія Ониськів провела виїзду лекцію "Народні вчителі й громадські діячі Софія і Ярослав Дякони" у Кропивницькій гімназії. Захід був приурочений 125-ій річниці з дня народження народних вчителів, життя яких тісно пов'язане з селом Кропивник, інформують "Вікна" з  ... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2024

Державний архів Івано-Франківської області знайомить дослідників та шанувальників історії з архівними джерелами, що стосуються біографії Тита Войнаровського — українського громадського і економічного діяча, священника УГКЦ, нащадка козацького роду Войнаровських (з часів гетьмана Івана Мазепи).

Згідно з інтернет-джерелами та науковими розвідками, є похибка в його дні народжені. Тит Войнаровський народився 16 лютого 1856 року в с. Ляцьке-Шляхетське Тлумацького повіту в сім'ї о. Петра і Франциски з Лопатинських. Проте архівні документи повідомляють, що точним днем народження Тита Войнаровського є 4 лютого 1856 року, тобто встановлена неточність, повідомляє Державний архів Івано-Франківської області.
Згідно зі справою Ф. ... Читати далі »

Переглядів: 24 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2024

Державний архів Івано-Франківської області оцифрував особову справу лідера ОУН Степана Бандери, повідомили на фейсбук-сторінці архіву.

“Державний архів Івано-Франківської області розпочинає публікацію своїх особливо цінних документів на вебсайті у цифровому форматі. Для цього створили окремий розділ “Особливо цінні E-документи”. Першим документом стала “Особова справа Степана Бандери, в’язня Станіславської в’язниці, заарештованого за підозрою у діяльності, спрямованої проти польської держав ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2024

У середу, 21 лютого, у Кропивницькій гімназії відбудеться виїзна лекція під назвою "Народні вчителі й громадські діячі Софія і Ярослав Дякони".

Захід присвячений до 125-річчя з дня народження вчительського подружжя — представників добре знаної на Калущині священничої, вчительської, просвітянської родини, інформують "Вікна" з посиланням на музейно-виставковий центр Калуської міської ради.

Лекторка — наукова співробітниця му ... Читати далі »

Переглядів: 33 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2024

На Прикарпатті, у храмі Преподобної Параскеви Сербської, що у селі Великий Ключів, випадково виявили унікальні зображення — тризуби під іконами. Настінним малюнкам майже 100 років. Селяни припускають: іконами тризуби прикрили, аби врятувати від знищення радянською владою, яка окупувала ці землі 1939 року.

Таємниця цих фресок збереглася аж до сьогодні тільки тому, що вони під куполом у вівтарній частині храму. А туди вхід обмежений — жінкам категорично зась, повідомляє ТСН.

... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2024

16 травня 1936 року в Станиславові сталося вбивство, яке отримало резонанс далеко за межами міста.

Близько 23.40 поблизу від міського парку було вбито суддю Чеслава Гофмокла. Вбивця завдав жертві удару ножем у серце, від чого суддя помер на місці, пише Західний кур’єр.

Цей злочин набув великого резонансу, але міська влада і поліція робили все, щоб його зам’яти. І на це були свої причини, адже репутація цього судді була небездоганною. Зокрема у вечір убивства він повертався від своєї коханки – заміжньої жінки, чоловік якої кудись поїхав. ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2024

Михайло Зеленчук разом із дружиною Марією із села Бережниця Верховинського району, що на Івано-Франківщині, виготовляють чільця — традиційний гуцульський головний убір. Його одягають наречені на весілля, а також на свята. На створення одного виробу подружжя витрачає п'ять-шість днів.

Як на Гуцульщині створюють автентичні прикраси, читайте в матеріалі Суспільного.

Перейняв справу від батька

... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2024

Ми продовжуємо знайомитися з рубрикою «З бруку» в газеті «Кур’єр станиславівський» початку ХХ століття.

 

В листопаді 1904 року в цій рубриці розповідалося про так звану лінію А-Б, тепер початок вул. Незалежності, пише Західний кур’єр:

«Заледве перші тіні ночі починають падати на місто Ревери, а вже на відтинку вулиці між крамницею Копача і цукернею Новорольського починають свій рух численні постаті, які шукають тут те, чого ніколи не губили. На широкому і зручному тротуарі вулиці С ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2024

Починаючи з другої половини ХІХ століття, громадське життя Станиславова все більше пожвавлювалося. Неначе гриби після дощу, з’являлися різноманітні товариства, гуртки та інші об’єднання. Не бракувало у тодішньому місті й активних та заповзятливих жінок, які не бажали обмежувати своє життя лише сімейними і домашніми справами.

Згадаймо хоча б найважливіші суто жіночі товариства, які діяли у Станиславові і об’єднували навколо себе прогресивних і небайдужих дам, пише Західний кур’єр.

Благодійні товариства

... Читати далі »

Переглядів: 38 | Долучив: Dnister | Дата: 18.02.2024

На території Івано-Франківської області залишається ще близько 300 пам’ятників радянської доби.

Демонтувати такі пам’ятники досить нелегко, бо є колізія у законодавстві, повідомив Репортеру директор Івано-Франківського обласного музею національно-визвольної боротьби імені Степана Бандери, історик Ярослав Коретчук.

... Читати далі »

Переглядів: 33 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2024

Тисячолітня історія Галича багата постаттями – князями, старостами, духовенством, військовиками, медиками, правниками та іншими. Окремі з них були місцевими уродженцями, інші тут жили та працювали в певні періоди.
Життєписи одних в певній мірі досліджені, інших - з плином часу та подій забуті сучасниками.
Одним з таких професіоналістів міста був суддя повітового суду Топольницький Генрик, колоритна та неординарна постать в суспільному житті початку ХХ ст., в період перебування Галича у складі монархії Габсбургів.
Його підхід до справ та особисті риси характеру були тими чинниками, які привертали увагу до нього та висвітлювалися тогочасною пресою. Два моменти з його галицького періоду життя є цікавими і навіть дещо курйозно-скандальними, вони стосувалися його ставлення, як до пересічнихгромадян, так і безпосереднього керівництва. Безперечно, така п ... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024