Четвер, 25.04.2024, 19:00:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 3 4 5 6 ... 275 276 »

У газеті «Кур’єр станиславівський» була рубрика «З бруку», в якій описувалися різні сценки, випадки і діалоги з міських вулиць. На жаль, ми не знаємо, як звали її автора, бо він здебільшого підписувався псевдонімом «Такий пан» або «Той самий».

Так, у серпні 1912 року він описав, як станиславівське військо вирушало на маневри, тобто на військові навчання:

«В останню ніч перед від’їздом війська на навчання ресторани і кав’ярні виглядають зовсім по іншому. Близько дев’ятої вечора всюди повно офіцерів, о десятій вже менше, в одинад ... Читати далі »

Переглядів: 32 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2024

В міжвоєнному Станиславові злочинний світ ділився на різні класи і категорії. Крім представників злодійської еліти, яких називали «кіндерами», були ще так звані альфонси і «злодійська зараза». Альфонсами тоді називали сутенерів, які опікувалися вуличними повіями.

Переважно під «опікою» одного альфонса перебувало від кількох до кільканадцяти повій, яких він розставляв у різних місцях. Всю виручку від своєї «праці» повії мусили віддавати альфонсові, а він уже розподіляв ті гроші на свій розсуд. Головний альфонс мав ще своїх помічників, які охороняли повій від можливого нападу та слідкували за ними.

... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2024

Ми продовжуємо наше знайомство з давніми афішами і плакатами, які колись змушували мешканців нашого міста радіти, сумувати, обурюватися чи захоплюватися. Адже ці маленькі частинки історії несуть у собі цілком різну інформацію – повідомлення про дві захопливі прем’єри, два офіційні оголошення, а насамкінець – афіша концерту бадьорої і життєствердної гуцульської музики.

Комедія і трагедія

Афіша кінотеатру «Уранія» за 1925 рік запрошує мешканців міста на передсвяткову прем’єру відразу двох фільмів. Першою вказана французька комедія «Блазень з любові» (або &laq ... Читати далі »

Переглядів: 38 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2024

З березня 2024 року Державний архів Івано-Франківської області розпочинає новий проєкт з оцифрування найдавніших періодичних видань (газет, журналів, вісників та ін.), що зберігаються в бібліотечних фондах архіву. 

Про це на робочій нараді 6 лютого заявив в. о. директора архіву Андрій Сміжак. Загалом силами архіву планується на першому етапі оцифрувати періодичні видання з найдавнішого часу до 1944 року.

Першими на вебсайті архіву будуть розміщені газети періоду ЗУНР («Република», «Републиканець&raq ... Читати далі »

Переглядів: 37 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2024

Івано-Франківськ — це дев’ятий випуск Pocket City “Кишенькового Міста”, проєкту, який привертає увагу до руйнування пам’яток архітектури у різних регіонах України і популяризує об’єкти спадщини для розвитку локального туризму. За допомогою AR-технологій є можливість побачити 3D-об’єкти у доповненій реальності, а за допомогою аудіосупроводу дізнатися про них більше.
Про це йдеться на фейсбук-сторінці Skeiron.
В наборі Pocket City Івано-Франківськ 8 листівок з важливими для міста архітектурними обʼєктами.
Видали листівки з архітектурою Франківська, яка оживає у 3D через екран телефону.
“Це був важкий, але дуже важливий проєкт. Ми літали дроном у самісінькому центрі Івано-Франківська в час, коли ніде не можна було літати дроном. Сам дозвіл робився близько двох місяців. Проєкт закінчився, і це значить, щ ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2024

В Івано-Франківську досліджуватимуть територію палацу Потоцьких. Цільову програму архітектурно-археологічних розвідок на території комплексу на 2024-2028 роки підтримали депутати міської ради на сесії 6 лютого.

Програму презентував директор комунального підприємства "Простір інноваційних креацій "Палац" Володимир Гайдар, повідомила з місця події кореспондентка Суспільного.

... Читати далі »

Переглядів: 33 | Долучив: Dnister | Дата: 06.02.2024

Восени 1945 року Максіміліян Ґільберґер потрапив у руки МВД, але вдавав глухонімого. Спочатку Ґільберґер жив у Калуші, а потім у Львові. Свою історію розповів журналістам, коли повернувся до Німеччини.

Журналіст та історик Вахтанг Кіпіані розмістив у соцмережі фотографію замітки з Мюнхенського тижневика ОУНб "Шлях перемоги" за 1961 рік, інформують "Вікна".

У замітці під назвою "Йому врятувала життя УПА" йдеться про ... Читати далі »

Переглядів: 26 | Долучив: Dnister | Дата: 05.02.2024

У міжвоєнному Станиславові елітою злочинного світу вважалися так звані «кіндери» чи, як їх ще називали, «кіндери львівські». Кожен злочинець прагнув бути на них схожим, а головною відмінною рисою «кіндера» був гонор, пише Західний кур’єр.

Вкрадені гроші «кіндер» ніколи не використовував лише на власні потреби, а завжди виділяв певну суму для пожертв на користь калік і жебраків.

Таке благородство було рідкістю серед звичайних станиславівських злочинців, бо в ньому таїлася й певна небезпека. Поліція могла звернут ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 04.02.2024

У Калуській громаді, що на Івано-Франківщині, від початку повномасштабної війни перейменували 21 вулицю та демонтували вісім радянських пам'ятників, пов’язаних з Росією та її колоніальною спадщиною.

Про це повідомили на сайті Калуської міської ради.

Як йдеться у дописі, упродовж 2022- 2023 років у Калуші змінили назву вісьмох вулиць. Ще 13 — перейменували у старостинських округах громади.

... Читати далі »

Переглядів: 27 | Долучив: Dnister | Дата: 04.02.2024

Уже два місяці в підземеллі франківської ратуші, де в давні часи була в’язниця, проводять авторські екскурсії.

Екскурсоводи туристично-інформаційного центру Івано-Франківська показують у 300-літніх склепіннях в’язничні камери, де катували опришків Довбуша, очікували на страту так звані міські відьми і навіть відбував покарання сам Іван Франко, пише Галицький кореспондент. 

Ще перед екскурсією радять не тулитися до старовинних стін, адже тут зберегли всю автентику: кам’яні лави, де в’язні сиділи, архаїчна кладка, видовбана канава для ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2024

Десять років діяльності відсвяткував музей «Калуська в’язниця». Цей історико-культурний об’єкт у громаді став реальним завдяки величезним зусиллям науковців, громадських активістів, представників влади, за ініціативи місцевої організації товариства «Меморіал», зокрема, співробітника Музейно-виставкового центру Богдана Яневича.

Фахівці провели величезну роботу із дослідження, розкопок і очищення, формування експозицій, організації, благоустрою території, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Калуської міської ради.

... Читати далі »

Переглядів: 28 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2024

Про це йдеться в повідомленні Снятинської міської ради. 

Аварійну будівлю Вірменської церкви, котра знаходиться по вул. Коснянтина, поблизу Снятинського коледжу, передали з державної власності на баланс Снятинської міської ради. Там зверталися до жителів громади, щоб почути пропозиції щодо подальшого використання цієї 200-літньої будівлі, пише Західний кур’єр.

Було запропоновано створити музей Покутського краю, органний зал, реабілітаційний центр для військовослужбовців, простір для реабілітації, осередок творчості для дітей,&nb ... Читати далі »

Переглядів: 32 | Долучив: Dnister | Дата: 02.02.2024

В епоху цифрових технологій відправити чи отримати вістку не складе для будь – кого особливої проблеми. Це можна зробити за допомогою електронної пошти, мобільного повідомлення (SMS) чи різних месенджерів - повідомлення буде відправлено і отримано за кілька секунд. Натомість, два століття тому ситуація була цілком інакшою і дещо тривалішою в часі.

Вперше пошта в Галичі згадується в 1816 році, вона функціонувала в період всіх державних утворень і на даний час продовжує працювати в місті у формі двох операторів поштового зв’язку: державної «Укрпошти» та приватної «Нової пошти». Щоправда, тепер галичани переважно надсилають особисте листування вже в інших випадках – коли потрібн ... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 31.01.2024

Із 2013 року діє музей "Калуська в’язниця". Це один із найцікавіших об’єктів музейно-виставкового центру. Адже відвідувачі мають можливість побувати у підземеллі, яке служило в’язницею за трьох режимів: австрійського, польського і радянського.

У суботу, 3 лютого, з нагоди 10-річчя музею "Калуська в’язниця" відбудеться "круглий стіл". Захід відбудеться у приміщенні музею за адресою: м. Калуш, вул. Січинського, 5. Початок о 14:00, інформують "Вікна" з посиланням на Калуську міську раду.

... Читати далі »

Переглядів: 35 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2024

У міжвоєнному Станиславові було досить багато кишенькових злодіїв, яких тоді називали «пасерами». Деякі з них володіли не гіршою майстерністю, ніж фокусники-ілюзіоністи, пише Західний кур’єр.

Були й такі, що заволодівали чужим майном завдяки хитрості. Розповідали про одного відомого станиславівського злодія, який здебільшого «працював» на площі Ринок у ярмаркові дні.

Одного разу він побачив, що селянин, який продавав волів, виручені за худобу грубі гроші складав до внутрішньої кишені камізельки. Було там багато сотень злотих. Тоді зло ... Читати далі »

Переглядів: 37 | Долучив: Dnister | Дата: 29.01.2024

В ХІХ столітті до жінок, які не створили сім’ю, ставилися з упередженням і навіть із презирством, адже суспільство готувало жінці лише одну кар’єру – дружини і матері. Проте вже на початку ХХ століття такі погляди вважалися застарілими, пише Західний кур’єр.

«Професійна діяльність стає частиною життя все більшої кількості жінок, – читаємо у газеті «Кур’єр станиславівський» за березень 1905 року. – І той, хто стверджує, що справа жінки – це лише дім і сім’я, кидає камінь у город так званого жіночого руху, який все більше розвивається у різних країнах світу.

... Читати далі »

Переглядів: 35 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2024

Давні афіші і плакати – це завмерлі голоси історії, які запрошують, наказують чи закликають із глибини століть. Вивчаючи їх, ми відчуваємо той невловимий подих минулого, який дає нам повну ілюзію причетності до вказаних у цих документах подій. Неначе то нас запрошують на театральну прем’єру чи банкірський бал і ніби ми самі опиняємося у вирі бурхливих і вікопомних подій. Спробуймо детальніше придивитися до цих пам’яток і вчитатися у те, що вони хочуть нам розповісти, пише Західний кур’єр.

Театральна афіша

Почнімо з найдавнішого експона ... Читати далі »

Переглядів: 36 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2024

Івано-Франківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Косівської окружної прокуратури про зобов’язання міської ради укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини місцевого значення «Польський будинок стрільця» у місті Косові.

«Підставою для звернення до суду стало встановлення факту бездіяльності органу місцевого самоврядування, який не забезпечив дотримання режиму використання та збереження пам’ятки 1936—1938 року. Суд підтримав позицію прокуратури та задовольнив позовну заяву в повністю», - повідомили в Прокуратурі Івано-Франківської області.

Переглядів: 32 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2024

Сьогодні, 22 січня, на старому цвинтарі Калуша відкрили й освятили військову капличку Співстраждальної Богородиці. Відтепер кожен охочий матиме змогу помолитися за військових та цивільних людей, які загинули у воєнний час. Серед похованих тут — представники австрійської, німецької та російської армій.

У коментарі «Вікнам» директор КП «Ритуальна служба», військовослужбовець Олександр Коваль зазначив, що наприкінці 2020 року як волонтер разом з краєзнавцем, співзасновником громадської організації «Калуш мілітарний» Андрієм Шутяком розпочали досліджувати військове кладовище. Прагнули ідентифікувати всіх похованих тут бійців. ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 22.01.2024

Дамські капелюшки на зламі ХІХ і ХХ століть вирізнялися великими розмірами і багатим декором, і серед цього декору нерідко були й… опудала дрібних пташок, пише “Західний кур’єр”.

Ось як описував дамський капелюшок фейлетоніст газети «Кур’єр станиславівський» у 1910 році:

«Як виглядає? Мішанина пір’я, квітів і різноманітних трав, при вигляді яких ботанік би зомлів. Серед цієї казкової флори знаходиться не менш казкова фауна у вигляді яскравого птаха. Скільки коштує? Дружина каже, що «лише» 60 корон, ... Читати далі »

Переглядів: 40 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2024

На початку ХХ століття у конторах станиславівських підприємців зазвичай було дуже шумно, адже там голосно цокали друкарські машинки. Переважно першою, кого бачив відвідувач, була панянка-машиністка, яка старанно друкувала ділові документи. При цьому не лише панянка, а й сама друкарська машинка була справжньою окрасою кожної солідної контори, адже її елегантний дизайн цінувався не менше, ніж технічні характеристики, пише “Західний кур’єр”.

Як з’явилися друкарські машинки

Друкарською машинкою або «машинкою для писання» називали пр ... Читати далі »

Переглядів: 39 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2024

Пам'ятний знак встановили на бульварі Лесі Українки, будинок 12.

Про це повідомив міський голова Коломиї Богдан Станіславський.

"Такою важливою подією вшановуємо світлу пам’ять Героя України, почесного громадянина Коломиї та Львова, легендарного сотенного УПА Мирослава «Кривоноса» Симчича, для якого Україна була понад усе. Саме сьогодні минає рік, як він помер. Тому в цей день ми згадуємо його шлях та боротьбу", - йдеться у дописі.

... Читати далі »

Переглядів: 40 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2024

У франківському видавництві “Лілея-НВ” вийшла книжка “Княжий город Галич” Івана Крип’якевича.

Це друга книжка з третьої частини серії “Галич”, ілюстроване видання для дітей. Першою в цій серії вийшла друком книжка Антіна Лотоцького “Галицько-Волинська держава”, повідомив видавець.

Іван Крип’якевич — галичанин та український історик, відомий як автор великої кількості досліджень історії українського козацтва, низки підручників про історію Укр ... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2024

Днями в Космачі, що на Косівщині, за участі викладачів Університету Короля Данила, відбулася виїзна науково-практична конференція «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє». У межах конференції презентували 3D-проєкт церкви Святої великомучениці Параскеви.

Над проєктом працювали викладачі й студенти УКД, узявши за основу креслення доцента Університету Короля Данила Зеновія Соколовського та архівні зображення, описи і фото, які вдалося віднайти. Ініціатива передбачає створення інтерактивного простору на місці зруйнованого храму, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 52 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2024

Відомому в нашому краї і в Україні письменнику, а водночас краєзнавцю, просвітянину й освітянину Василеві БАБІЮ – 75! З цієї нагоди уродженця с. Серафинців на Городенківщині, трудова, творча і громадська діяльність якого вже багато десятиліть пов’язана з Богородчанщиною та м. Івано-Франківськом, було пошановано в Літературному музеї Прикарпаття. Сюди прийшли Василеві колеги по обласній організації НСПУ й Товариству письменників і журналістів ім. І. Франка (ТОПІЖ), шанувальники його літературного таланту.

Грамоту управління культури, національностей та релігій обласної держадміністрації, якою відзначено багаторічну сумлінну працю, вагомі творчі здобутки, високий професіоналізм, значний особистий внесок Василя Бабія у ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 14.01.2024

Степан Бандера – велична й унікальна постать нашої історії: його до сьогодні бояться вороги України, а самі українці з різних регіонів нарешті усвідомили роль Провідника ОУН і сприйняли його як символ багаторічної боротьби українського народу за незалежність. До відзначення 115-ліття від дня народження Степана Бандери Музей історії міста Коломиї долучився виставкою, на якій з-поміж інших матеріалів, експонуються й родинні світлини Бандерів. Ярославі Опарівській, дружині провідника, присвячую й цю статтю. Саме Ярослава стала однією з тих ланок, які, хоч і опосередковано, пов’язали ім’я Бандери з Коломиєю.

Народилася Ярослава 17 вересня 1917 року в родині греко-католицького священника о. Василя Опарівського і вчительки ... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2024

У сучасному Івано-Франківську більшість крамниць працює й у вихідні, проте в ХІХ столітті з покупками у вікенд було значно складніше.

З 1885 року в Галичині діяла заборона працювати в неділю, а власники крамниць, серед яких було багато євреїв, зачиняли свої заклади ще й у суботу. Дозволялося працювати у неділю лише кондитерам, пекарям, продавцям молочної продукції, ресторанам і кав’ярням, а також візникам і конторам, що надавали похоронні послуги.

За порушення цього правила, тобто роботу у неділю, власник закладу чи підприємства мусив сплачувати штраф. Проте ця постанова викликала активні протести ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2024

Учора, 9 січня, на позачерговому засіданні виконавчого комітету Болехівської міської ради вирішили законсервувати пам’ятник невідомому солдатові у Болехові, що перебуває в аварійному стані.

“На засіданні ухвалили рішення про вжиття заходів щодо об’єкта культурної спадщини – пам’ятника невідомому солдату в м. Болехові. Враховуючи його аварійний стан, було вирішено провести невідкладні консерваційні роботи на об’єкті культурної спадщини”, –  ... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2024

У франківському видавництві Discursus оголосили передпродаж на нове видання – книжку Андрея Шептицького «До моїх любих гуцулів».

Про новинку повідомив видавець Василь Карп’юк.

Він розповів історію книжки:

У вересні 1899 року єпископ Станіславівсь ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 10.01.2024

6 січня минає 25 років із того часу, як відійшов у Засвіти учасник антибільшовицького підпілля, в’язень «Берлагу», пластун, член юнацтва ОУН, лікар-хірург Ігор Дякон (1926–1999) — представник добре відомої на Калущині священничої, вчительської, просвітянської родини Дяконів, яка переїхала й активно діяла на її теренах із 1920-х років.

Його дід о. Григорій Дякон (1866–1942) понад два десятки років був парохом у с. Кропивник коло Калуша, з 1927 по 1936 – деканом Калуським ГКЦ, тісно співпрацював із митрополитом Андреєм Шептицьким і разом із іншими греко-католицькими священниками був вивезений росіянами у Сибір під час Першої світової війни. По смерті о. Григорія в 1942 році (і до 1978 рок ... Читати далі »

Переглядів: 38 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2024

Поважні старожили Верховинської Гуцульщини розповідали  про давню традицію щорічного ходіння на ярмарок «за Гору». За часів влади Австро-Угорщини, вони ходили на великий ярмарк у місті Сиґоті на Мармарощині (що зараз належить сусідній Румунії).

В книзі Ст. Вінценза  знаходимо цікавий опис кінної подорожі Фоки Максим’юка, через Чорногірський гірський хребет, на річний ярамарок у Сиґоті, пише “Західний кур’єр” з посиланням на публікацію на сайті Національного природног ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2024

Ще десяток років тому великою рідкістю були світлини та листівки, які зображували вигляд наших населених пунктів у ХІХ – першій половині ХХ століття, ніхто не міг собі уявити, що подібний матеріал збережено і його можна побачити та використати в науковій роботі. Це стало можливим завдяки оцифруванню фондів архівів та бібліотек, продажем колекціонерами на аукціонах предметів з своїх збірок. На жаль, значний масив фото та поштівок не містить підписів, відповідно якщо на них відсутні загальновідомі споруди / об'єкти, їх важко ідентифікувати і «прив'язати» до конкретної місцевості.  

При перегляді листівок періоду Першої світової війни для власної збірки, увагу привернула одна з них, під на ... Читати далі »

Переглядів: 59 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2024

В Івано-Франківську 4 січня погасили марку, присвячену 100-річчю від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова. Разом з маркою випустили конверт та листівки, повідомила кореспондентка Суспільного з місця події.

Створення поштового блоку ініціював Івано-Франківський осередок Національної спілки кінематографістів України, розповіла заступниця голови Спілки Ольга Терешкун.

... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2024

У сучасному Івано-Франківську прихід Нового року святкують весело і гучно. Сто років тому мешканці Станиславова теж не нудьгували в цю казкову ніч, незважаючи на те, що тоді в місті було аж три новорічних свята.

Поляки святкували новорічну чи “cильвестрову” ніч з 31 грудня на 1 січня, багато українців – у ніч на 14 січня, через що цей день у місті називали “руським Новим роком”. Єврейська громада мала своє свято.

Проте найбільш гучні святкування відбувалися в місті все ж у ніч на 1 січня. Хтось святкував удома в родинному колі, але більшість піднімала келихи з шампанськ ... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024