П`ятниця, 26.04.2024, 06:58:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 275 276 »

Ян Берг, як і Марія Горовіц, - так само загадкова особистість у Коломиї, яка заснувала в міжвоєнний період готель у будинку на вул. Чорновола, 19. Варто розповісти про цю людину, яка, як і більшість коломиян того часу, залишила слід у підприємницькій та громадській діяльності в Коломиї.

Немає ні дати народження цієї персони, ні відомостей про його дитинство та навчання. Однак, його ім'я згадується ще в довіднику "Skorowidz przemysłowo-handlowy Królestwa Galicyi" за 1913 рік як власник кав'ярні "Роял", яка містилася на теперішній вул. Чорновола, 24. Далі перші відомості про діяльність Яна Берга як власника ресторації з'являються в коломийській газеті "Nowa Gazeta Kołomyjska" за 13 травня 1922 року. А в промисловому довіднику 1929 року згадується Ян Берг як власник не лише ресторану, а й готелю.

Проявив св ... Читати далі »

Переглядів: 46 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2023

Творча спадщина визнаного фотографа, кінооператора та етнографа Юліана ДОРОША (1909 – 1982 рр.) налічує понад 12 тисяч світлин і з десяток фільмів. Понад 20 років частину тих оригіналів використовують у навчальному процесі Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Значну частину з тих, які представлено на виставці, передала до Історико-краєзнавчого музею у Винниках Тетяна Крушельницька.

Вперше Ю. Дорош проявив здібності під час навчання у Станіславській реальній гімназії, де очолював прес-квартиру «Пласту». У 1927 – 1932 рр. навчався у Львівському університеті і проживав у родині свого вуйка, письменника А. Крушельницького, в якого «…вдома була кузня тал ... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2023

У ці дні минає 130 років із дня уродин нашого земляка, уродженця Підгірок Григорія Смольського – живописця, графіка, публіциста, педагога, учня Мистецької школи Олекси Новаківського, однієї з колоритних постатей в історії українського мистецтва ХХ ст.

Григорій Смольський народився 2 грудня 1893 року в селі Підгірки Калуського повіту. Згідно з дослідженням кандидата історичних наук Андрія Франка і першої директорки музею-оселі родини Івана Франка в Підгірках Лідії Іваницької, майбутній класик українського мистецтва народився в збіднілій шляхетській родині, яка мала свій герб. А молодший науковий працівник Художньо-меморіального музею Олекси Новаківського у Львові Олександр Шейко ще додає, що родина Смольських володіла ... Читати далі »

Переглядів: 46 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2023

Сьогодні викликати авто може кожен франківець за кілька кліків у смартфоні. А ще сотню років тому поїздка в таксі була привілеєм, доступним лише заможним людям. Від однокінних фіакрів і перших “самоходів” старого Станиславова до виклику авто онлайн – розповідаємо історію таксі у місті разом з онлайн-сервісом Uklon.

Епоха фіакрів

До появи автомобілів у Станиславові приватні перевезення трималися, звісно, на конях. Однокінні або, рідше, двокінні фіакри-таксі завжди чекали містян біля ресторацій і готелів у середміст ... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2023

У смт. Більшівцях відмовляються демонтувати радянські пам'ятники. Про це повідомив директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери Ярослав Коретчук.

«Потрібна Ваша порада! Що робити з «патріотичними» прикарпатцями, які відмовляються демонтувати окупаційні комуністичні пам'ятники? Цього разу Більшівцівська ТГ. Жителі сіл кажуть, що най їм стоїть. До речі на цих пам'ятниках є прізвища тих які загинули від ОУН та УПА.

Прізвища лишили лиш надпис «Загинули від рук українських буржуазних націоналістів» замазали. От як можна зберігати так ... Читати далі »

Переглядів: 39 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2023

В Івано-Франківську 30 листопада провели першу екскурсію підземеллям міської ратуші. На неї прийшли 15 людей. Екскурсоводи показали людям в’язничні камери, в яких відбував покарання, зокрема, Іван Франко. Також розповідали містичні історії та легенди Станіславова, повідомляє кореспондент Суспільного.

Зі слів фахівчині туристично-інформаційного центру Івано-Франківська Христини Тимошів, підземелля облаштовували упродовж двох місяців.

"До цих днів підвали ратуші жодного разу не були відкриті для екскур ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2023

Туристично-інформаційний центр Івано-Франківська запрошує відвідати підземелля міської ратуші. Сьогодні стартують екскурсії.

Як повідомляє ТІЦ, потрапити в підвали ратуші можна тільки з екскурсією. Група – не більше як 15 людей.

Вартість вхідного квитка – 100 грн.

Сьогодні запланована перша екскурсія – о 16:00.

Завтра, ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2023

У Запоріжжі перейменували вулицю на честь сотенного УПА з Івано-Франківщини Мирослава Симчича.

Таке рішення депутати міської ради ухвалили на сесії 29 листопада.

На честь сотенного УПА Мирослава Симчича переназвали вулицю Лізи Чайкіної — уродженки Росії, секретарки Пенівського підпільного райкому комсомолу Калінінської області.

... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2023

Майже 130 років тому запрацювала залізнична лінія Станіславів – Воронєнка, яка зробила глибоку Гуцулію доступною для туристів з усієї Європи. Залізниця дала серйозний поштовх для розвитку Ворохти, що швидко здобула репутацію «перлини курортів». До Ворохти з самої Варшави курсував особливий «танцювальний потяг».

Збудована в 1894 р. залізниця Станіславів – Воронєнка відкрила раніше недосяжні закутки гуцульської «terra incognita». Саме у Ворохту влітку 1913 року інкогніто залізницею через Львів і Станіславів в купе другого класу пізнавати Гуцульщину виїхав онук передостаннього австрійського цісаря Франца-Йосифа ерцгерцог Вільгельм фон Габсбург-Льотрінген, згодом великий симпатик українців, яки ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2023

В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери відомий дослідник та історик Микола Посівнич презентував книгу “Степан Бандера – провідник української ідеї”.

У своїй книжці історик зібрав досі не відомі матеріали про житя Степана Бандери. Розповів, що робить Степана Бандеру символом українського визвольного руху, чому його, в’язня гітлерівських концтаборів, з деяких трибун називають ворогом, а ми — провідником і героєм.

"Що ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2023

На роздоріжжі вулиць Івана Франка і Степана Бандери кілька століть тому функціонувала Галицька брама калуського замку, а на  вулиці Коцюбинського була замкова стіна, яка завершувалася редутом, який ще можна розпізнати зліва за контрфорсами у дворі давнього лісництва.

У Калуші відбулась восьма, завершальна в цьому році, безкоштовна екскурсія «Калуш – старе місто», яку провів головний зберігач фондів Музейно-виставкового центру Богдан Яневич.

Про це повідом ... Читати далі »

Переглядів: 58 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2023

На зламі ХІХ і ХХ століть у газеті «Кур’єр станиславівський» регулярно публікувалася рубрика «Мої плітки», яку вів Клеменс Вайтц – один із найвідоміших журналістів тогочасного Станиславова. Ця рубрика була присвячена різним міським випадкам, пліткам і подіям.

У липні 1900 року Клеменс Вайтц присвятив свій допис місцевим злодіям, іронічно стверджуючи, що в Станиславові навіть злодії мали добрі манери.

«Базарні дні переконали мене в тому, що Станиславів таки є великим містом. Можливо, тут немає аж таких гарних вулиць, музеїв і галерей, зате є злодії, якими могли би ... Читати далі »

Переглядів: 32 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2023

У Центральному історичному архіві у Львові зберігаються численні документи 1772–1918 років, які стосуються економічної історії Галичини. Серед них знаходяться також Юзефінські метрики, які були складені в 1785–1789 роках. Вони мають особливе значення не лише для дослідників економічної історії, а й для тих, хто цікавиться генеалогією, адже в них перелічені всі тодішні власники нерухомості в Галичині. Ці документи містять також цікаві відомості про місто Станиславів у XVIII столітті.

Загальний опис міста

Станиславів тоді був столицею Станиславівського циркулу, тобто округу. Місто межувало з се ... Читати далі »

Переглядів: 45 | Долучив: Dnister | Дата: 27.11.2023

 Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Івано-Франківська обласна організація Націонал ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 27.11.2023

Марія Горовіц або Мар'я Горовіц - це загадкова особистість у Коломиї. Про неї згадують, коли розповідають туристам і місцевим про мурал, розташований навпроти медичного коледжу. Однак, відомостей про неї обмаль. Варто розповісти про Горовіц на основі того, що вдалося знайти у відкритих джерелах та цифрових архівах.

Немає поки відомостей, де Марія Горовіц народилася, де виросла, вчилася і здобувала освіту. Однак, її ім'я з'являється в річному звіті Товариства ригорозантів Єврейського академічного дому у Львові за 1924 рік як його член, який проживає в Коломиї. Тим більше, у довіднику "Rocznik Polskiego Przemysłu i Handlu" за 1936 рік, Марія Горовіц в 1924 році заснувала фабрику штор і фіранок у будинку на розі вулиць Франка та Театральна. За свідченнями Василя Нагірного, сама власниця та її родина мали своє підприємство та помешкання на ... Читати далі »

Переглядів: 38 | Долучив: kryvoruchko382 | Дата: 27.11.2023

У червні 1918 року газета «Кур’єр станиславівський» повідомила про дивний феномен, який мали можливість спостерігати мешканці Станиславівщини.

Подекуди на землі у полях самі собою з’являлися загадкові зображення, що нагадували два ворожі війська, які облаштовували табори одне навпроти одного.

А 18 травня 1918 року близько п’ятої вечора в небі над Богородчанами здивовані мешканці спостерігали справжню фату-моргану. Спочатку в небі з’явилося видіння у вигляді хвойних лісів, а потім щось схоже на фігури солдатів, які гнали худобу і облаштовували лінію оборони та рили окоп ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2023

У педагогічному фаховому коледжі Івано-Франківської обласної ради відбувся форум «Коломия в новітній історії України». Його провели на основі презентації альбому «Письменники, краєзнавці, журналісти нашого міста».

 

Більше - у сюжеті НТК.

 

 

 

 

... Читати далі »

Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 25.11.2023

Керівництво Войнилівської громади обіцяє до 1 грудня прибрати усі радянські пам’ятники, які поки що знаходяться в селах.

Про це пише "Галка" з посиланням на письмову відповідь голови Войнилівської громади Мар’яни Масляк громадському активісту з Харкова Вадиму Познякову. Цю інформацію повідомив директор Музею визвольних змагань в Івано-Франківській області Ярослав Коретчук.

... Читати далі »

Переглядів: 45 | Долучив: Dnister | Дата: 25.11.2023

У грудні 2020 р. до санктуарію бл. Якова Стрепи та святих і блаженних Митрополії Галицько-Львівської в Галичі, після консерваційних робіт проведених у Польщі, було повернуто на збереження та експонування поховальні шати та інші речі з мощівниці бл. Якова Стрепи (1340 - 1409), покровителя Львівської архідієцезії. Зараз вони тут експонуються.

Нижче розповідь про цей майже детективний сюжет, автор тексту розмовляв з парохом і куратором санктуарію о. Яцеком Валігорою.

К.Ч.: - Благословенний для сучасних поколінь Яків Стрепа зазвичай асоціюється зі срібною труною з його мощами та щорічними процесіями з нею ву ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 25.11.2023

У неділю, 26 листопада, о 15:00 відбудеться чергова безкоштовна екскурсія Калушем для всіх охочих жителів та гостей міста.

Про це повідомляє музейно-виставковий центр Калуської міської ради.

Цього разу маршрут пролягатиме таким маршрутом:

  • вул. Січинського — Музей "Калуська в'язниця" та його двір поблизу музич ... Читати далі »
Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 24.11.2023

У Косівському районі на Івано-Франківщині ще на один пам'ятник радянської доби стало менше.

"Представники Правого Сектору Прикарпаття спільно із свідомими та активними громадянами, в селі Уторопи, декомунізували пам'ятник радянському окупанту. Боремося до остаточного визволення наших земель від слідів окупанта", — йдеться в повідомленні "Правого сектору Прикарпаття" у соцмережі.

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 24.11.2023

В основі пам’ятного знаку — залізний хрест, обплетений терновим вінком із дзвоником посередині. До хреста прикріплено букет золотистих колосків. Ініціаторол встановлення став місцевий парох о. Михайло Чорнега.

Щорічно у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів. Але мало хто знає, що в Калуській громаді є тематичний пам’ятний знак. І він — лише один. Знак розташований у селі Мислів, повідомляє "Інформатор".

... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 24.11.2023

У ніч на 24 листопада обвалилася частина однієї з башт пам’ятки архітектури національного значення — Пнівського замку, що розташований у Надвірнянському районі на Івано-Франківщині.

Про Суспільному розповів голова Надвірнянської районної ради, на балансі якої перебуває споруда, Олександр Кеніз.

За словами посадовця, замок зазнавав руйнувань і раніше, зокрема у 2008 році через повені була знесена одна з веж. Після цього там ... Читати далі »

Переглядів: 40 | Долучив: Dnister | Дата: 24.11.2023

Сьогодні, 23 листопада, у Музеї мистецтв Прикарпаття відбулися відкриття виставки світлин і презентація фільмів фотографа й кінематографіста Юліана Дороша.

На виставці представлені світлини Юліана Дороша з різних урочистостей, життя пластових таборів, фестин та культурних звичаїв Західної України першої половини та середини ХХ століття. Фото передала музею родичка Дорошів Тетяна Крушельницька.

"Те, що Юліана цікавило, залишило надзвичайно велику спадщину. Пам’ятаю, як він разом зі своїм сином Андрієм фотографували придорожні хрести, яких щораз меншає біля наших доріг. До прикладу, це ... Читати далі »

Переглядів: 54 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

Івано-Франківська міська рада подала апеляцію на рішення окружного адміністративного суду щодо скасування припису департаменту містобудування та архітектури, в якому власників готелю "Дністер" зобов’язали розісклити колонаду.

Про це 22 листопада в коментарі Суспільному розповів головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини міської ради Володимир Ідак.

Як ідеться в тексті рішення, суд скасував припис, зокрема, через те, що його видали на бланку департаменту містобудуван ... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

2 листопада в Івано-Франківську відбулося відкриття виставки під назвою "Ярослав Стецько - голова Антибільшовицького блоку народів", до 80-ти річчя проведення Першої конференції поневолених народів Східної Європи та Азії предтечі створення АБН.

«Відвідувачі отримали змогу ознайомитися із маловідомими фактами з біографії Ярослава Стецька, як президента Антибільшовицького блоку народів (АБН; 1946—86). АБН об’єднував представників півтора десятка поневолених націй, що мали за мету знищення більшовизму і дезінтеграцію Радянського Союзу. Стецько домігся створення центрів АБН у країнах Південно-Східної Азії, Африки та Латинської Америки. Обіймав керівні посади у Світовій антикомуністичній лізі та Європейській раді с ... Читати далі »

Переглядів: 39 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

Ця будівля була зведена в кінці ХІХ століття як пошта, про це свідчить листівка зі світлиною фотографа Ю. Дуткевича.

Із газети «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» від 25 грудня 1928 року дізнаємося, що в цій будівлі знаходилося бюро з працевлаштування, керівником якої була Олена Гольфельд. Звідси можна дізнатися, що це бюро «надає всю інформацію людям, які шукають сільськогосподарські чи лісогосподарські роботи, кухарів, камердинерів, покоївок, слуг, працівників ферм тощо».

Жив у цій будівлі Зигмунд Тайхер, про що писав Василь Нагірний: «До 1939 р. у цьому перебудованому будинку, з терасою другого поверху, замешкував гебрайський лікар Тайхер». Також це підтверджує список коломийських лікарів 1938 року. Варто акцентувати увагу на цю особистість, яка зіграла важливу роль у політичному та суспільному житті міста.
... Читати далі »

Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

Побудована приблизно на початку ХХ століття, як житловий будинок. Споруда двоповерхова, зведена у стилі модерн. Південний фасад виходить на початок площі Вічевий Майдан, західний — на вулицю Шевченка. 
За даними книжки «Вулиці старовинної Коломиї» С. Андріїшина, власником даної будівлі був Давид Гаммер, єврейський акушер-гінеколог. Це підтверджується в газеті «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» від 14 грудня 1930 року та в телефонному довіднику 1932 року.
Народився лікар 20 липня 1891 року в селі Верчани Стрийського повіту Станиславівського воєводства. Відомо, що прізвище його матері було Шонфельд. Згідно зі збереженим у Яд Вашемі «Анкетним листком для першого зголошення лікувальних професій», у 1914—1916 роках навчався у Віденському університеті, де 12 липня 1916 року склав іспит. Під час Першої світової війни ... Читати далі »

Переглядів: 94 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2023

Філіп Ліберман (1868–1943) та його дружина Бабета вважалися одними з найбагатших людей у Станиславові та його околицях. З середини 1890-х років вони спільно володіли фабрикою спирту і пресованих дріжджів, яка знаходилася в передмісті Станиславова.

Незважаючи на своє велике багатство, Лібермани практично не займалися благодійністю, що було зовсім нетипово для тодішніх підприємців.

У вересні 1900 року з Філіпом Ліберманом сталася прикра історія, яка була пов’язана з його скупістю. Він отримав листа, де від нього вимагали покласти 1 тис. злотих ринських під четвертою лавкою на вул. Романовського ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2023

Калуська громада працює над залученням грантів для розвитку туризму.

Як розповіла заступниця начальника управління – начальниця відділу підприємництва і грантів управління економічного розвитку міста Калуської міської ради Тетяна Сеньків, триває робота у напрямку розвитку туризму та залучення грантів.

“На початку року ми подали до Українського культурного фонду грантову заявку на створення нового туристичного маршруту «Бандерівський шлях». Заявку, на жаль, відхилили, але ми к ... Читати далі »

Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2023

У музеї Миколи Угрина-Безгрішного, що в Рогатині, у стародруці виявили власний підпис Андрея Шептицького.

Про це у фейсбуці повідомила завідувачка Рогатинської філії Музею мистецтв Прикарпаття Тетяна Петрів.

Стародрук обсягом 350 сторінок видруковано в 1739 році у Львові в друкарні Ставропігійського Успенського братства. Друк двома фарбами здійснено церковнослов’янською мовою. Гравюри виконані Никодимом Зу ... Читати далі »

Переглядів: 40 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2023

Мода – це не лише фасон, тканина і аксесуари, це передусім вияв культури, самоповаги і поваги до інших людей. Тому навіть у важкі часи Першої світової війни мешканці Станиславова не були байдужими до власного одягу. І, звісно, непрості воєнні реалії знайшли своє відображення в моді, адже вона – дзеркало свого часу. У багатьох сферах життя місцеві пані мусили замінити чоловіків, які воювали на фронті, що суттєво позначилося на їхньому гардеробі.

«Бомбовий коричневий» – хіт сезону

Перша світова війна стала не лише прологом до величезних геополітичних змін, а й початком нової к ... Читати далі »

Переглядів: 54 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2023

Несподіваний подарунок отримала музей-оселя родини Івана Франка. Недільного ранку на порозі садиби наукова співробітниця КЗ «Музейно-виставковий центр» Дарія Ониськів знайшла клунок.

Вміст його приємно здивував – до двох десятків вишитих елементів декоративно-ужиткового мистецтва: серветки різного розміру, картини, наволочка, доріжка, скатертина.

Пише Західний кур’єр з посиланням на пресслужбу Калуської міської ради.

... Читати далі »

Переглядів: 59 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2023

Суд визнав протиправним та скасував припис Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради про усунення порушень законодавства у сфері охорони культурної спадщини. У документі чиновники зобов’язували власників готелю “Дністер” розісклити колонаду.

Про це йдеться у рішенні Івано-Франківського окружного адміністративного суду, пише Галка.

Під тиском громади 27 червня Департамент видав припис, яким зобов’язав власників готелю “Дністер” демонтувати вітражні конструкції колонади.

... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024