Субота, 27.04.2024, 00:35:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 3 4 5 6 7 ... 275 276 »

У сучасному Івано-Франківську прихід Нового року святкують весело і гучно. Сто років тому мешканці Станиславова теж не нудьгували в цю казкову ніч, незважаючи на те, що тоді в місті було аж три новорічних свята.

Поляки святкували новорічну чи “cильвестрову” ніч з 31 грудня на 1 січня, багато українців – у ніч на 14 січня, через що цей день у місті називали “руським Новим роком”. Єврейська громада мала своє свято.

Проте найбільш гучні святкування відбувалися в місті все ж у ніч на 1 січня. Хтось святкував удома в родинному колі, але більшість піднімала келихи з шампанськ ... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2024

Відкриття першого туристичного бюро у Ворохті в 1936 році додало популярності відомому карпатському курорту.

Про розвиток туризму у Ворохті в період між першою та другою світовими війнами написав “Гуцульський калєндар-2024”, інформують на сторінці Туристичні цікавинки Ворохти й Татарова у фейсбуці.

Рай для лижників, перлина курортів, столиця зимових подій, найбільший зимовий курорт – так називали Ворохту у путівниках та пресі 30-х років ХХ століття, пише авторка Ната ... Читати далі »

Переглядів: 50 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2024

Для українців Станиславова особливо пам’ятним стало Різдво 1939 року, яке ознаменувало собою незвичайну подію.

У книзі «Владика Григорій Хомишин: патріот, місіонер, мученик» її автор Петро Мельничук згадує про видіння, яке явилося тодішньому станиславівському єпископу Григорію Хомишину:

«Владика правив в асисті всіх крилошан (церковних співців. – Авт.), церква набита людьми так, що багато було й надворі. Скінчилась відправа, народ виходить із церкви, бажаючи собі взаємно провести щасливо свята і коляду, розходяться домів, вже порожніє площа перед катедрою, вже заїхав лі ... Читати далі »

Переглядів: 49 | Долучив: Dnister | Дата: 26.12.2023

Атмосфера різдвяно – новорічних свят завжди є неповторною. Як колись, так і тепер, це чудова нагода зробити приємність іншим і передати найщиріші вітання та побажання. Ще кілька десятиліть тому, окрім вербального привітання, дуже поширеними було привітання за допомогою поштових листівок. Такий вияв уваги завжди був бажаним і примножував додаткові позитивні емоції.

На основі відомого масиву поштівок Галича виданих в австрійський та польський періоди, можна відзначити, що в той час не видавалися окремі листівки присвячені святам; навіть більше, листівок з зимовими видами міста було видано всього дві.

... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2023

На початку ХХ століття перед зимовими святами місцева преса рясніла рекламою смаколиків і модних аксесуарів, а перелік балів, вечірок та інших заходів здавався безкінечним. Міжвоєнний період став разючим контрастом до цих безтурботних часів. Забав стало помітно менше, та й повідомлення про них ховалися десь на останніх шпальтах. Проте це зовсім не означає, що в ті непрості часи станиславів’яни геть розучилися веселитися. Однак їм довелося навчитися веселитися економно.

Магія першої зірки

Головним зимовим святом, безперечно, було Різдво, хоч розваги тривали ще й у січні – лютому, адже продовжу ... Читати далі »

Переглядів: 50 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2023

Марія Бойчук із села Текуча під час Другої світової війни вивчала патріотичні колядки з "Колядника", який уклав січовий стрілець, поет та письменник Юрій Шкрумеляк на псевдо Іван Сорокатий. Ще частину колядок їй наспівував брат, який воював в УПА. Ганна Бойчук з Уторопів знає колядку про Україну, яку написала її бабуся під час Першої світової війни, а патріотичну різдвяну пісню, що створили перед Другою світовою війною, почула в дитинстві від батька. Галина Брат ... Читати далі »

Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2023

Перед Різдвом значна частина мешканців Станиславова старанно готувалася до цього величного свята і намагалася очистити свої думки та помисли від усього злого. Проте були й нечесні особи, які користувалися передсвятковою метушнею і велелюдністю на ринках та у крамницях.

Так, у грудні 1904 року в торговця рибою Герша Дельмана хтось украв цілих сім великих коропів, які перебували у ящику в пивниці магазину і чекали на свою долю – бути проданими на ринку і прикрасити чиюсь різдвяну вечерю. Крамниця пана Дельмана знаходилася на вул. Гарбарській, а коропи вартували, немало-небагато, двадцять корон.

Насту ... Читати далі »

Переглядів: 49 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2023

На сьогоднішній сесії Івано-Франківської обласної ради 2024 рік на Прикарпатті проголошено Роком Легіону Українських Січових Стрільців.

“З метою пропагування і збереження пам’яті про українські національні військові формування, добровільний рекрутинг та жертовну готовність стати до оборони рідного краю, що засвідчують історичну спадкоємність української військової справи і традицій, та з нагоди 110-ї річниці з часу утворення Легіону Українських Січових Стрільців”, – аргументувала голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики Мар‘яна Гринечко.

... Читати далі »

Переглядів: 40 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2023

Вигодська громада стала одним із переможців транскордонної Програми Interreg NEXT Польща–Україна 2021-2027 з великим інфраструктурним проєктом «Карпатські вузькоколійки – подорож слідами Карпатських лісових залізниць».

Про це розповіли на сторінці Вигодської селищної ради у фейсбуці.

Партнером проєкту з польської сторони є Фундація Бещадської Лісової вузькоколійки, місто Цісна, Підкарпатське во ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2023

У лютому 1901 року Станиславів сколихнула сенсаційна новина – до міста з Відня їде знаменита трагічна актриса Адель Зандрок (1863–1937). Пані Адельця, як лагідно називали її місцеві театрали, своєю глибокою та емоційною грою змусила глядачів у різних куточках світу пролити не одну цистерну сліз.

У Станиславові віденська зірка мала взяти участь у виставі, яку планувалося поставити на підмостках міського театру.

Афіші були розклеєні по всьому Станиславову, а в книгарні пана Вайденфельда, де продавалися квитки, панував страшний ажіотаж. Власник книгарні мусив найняти додаткових працівників, які ... Читати далі »

Переглядів: 53 | Долучив: Dnister | Дата: 20.12.2023

Багато хто захоплюється історіями у стилі «американської мрії», в яких розповідається про людей, які зробили себе самі. Проте подібні історії були не лише за океаном, а й у минулому нашого рідного міста. Читаючи про хлопчика, який рано втратив матір і мусив учитися на шевця, бо сім’я не мала грошей на гімназію, важко повірити, що йдеться про Володимира Домбровського – «взуттєвого короля» Станиславова і надзвичайно впливового громадського діяча.

Дитинство і юність

Володимир Домбровський народився в 1870 році у сім’ї урядника. Йому було сім років, коли він втратив ... Читати далі »

Переглядів: 42 | Долучив: Dnister | Дата: 19.12.2023

Прийнято вважати, що забудова коломийського Ринку до масштабної пожежі 1865 року була дерев’яною, й лише після неї на центральній площі одна за одною виросли кам’яниці. Але на карті міста 1859 року наріжна будівля на площі Т. Шевченка, 26, що з’єднується з округлою в плані одноповерховою спорудою № 1 на вул. В. Нагірного, саме в такій конфігурації уже є. Тому можна припустити, що збудована ще до 1859 року і, якщо й зазнала знищення внаслідок пожежі, то лише часткового, й згодом була відновлена. Зважаючи на скульптуру Келиха Гігеї – символа фармації (медицини) – на фронтоні будівлі, можна вважати, що одразу проектувалася для розміщення аптеки, або ж декорувалася саме таким чином після відбудови.

В коломийсь ... Читати далі »

Переглядів: 54 | Долучив: Dnister | Дата: 19.12.2023

У вересні 1902 року у львівській тюрмі для чоловіків відбулися заворушення серед в’язнів. Щоб трохи «розвантажити» львівський карний заклад, близько двохсот в’язнів було вирішено перевести до тюрми «Діброва» в Станиславові.

Від того часу в станиславівській тюрмі настали неспокійні часи, адже між прибулими і місцевими в’язнями раз у раз виникали конфлікти. Ці сварки вилилися у бунт, який відбувся 3–4 січня 1903 року. Близько сьомої вечора з тюремних кравецьких та столярських майстерень почулися гучні крики: «Б’ють!», «Мордують!», «Не дамося!».

... Читати далі »

Переглядів: 38 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2023

Громада села Перерісль Надвірнянського району позбулася пам’ятника радянській окупації. Про це повідомив директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Ярослав Коретчук, інформує КУРС.

«Мінус 1 пам’ятник радянським окупантам в с. Перерісль. Довго боролися за його демонтаж, але результат є. До речі, жодної гривні державних коштів не витрачено! Оплату робіт здійснено за пожертви небайдужих. Тож хто має бажання долучитися до демонтажу наступних об’єктів зголошуйтесь», –  ... Читати далі »

Переглядів: 53 | Долучив: Dnister | Дата: 15.12.2023

У світ вийшла перша фотокнига традиційного українського вбрання. Візуальний довідник, опублікований видавництвом CP PUBLISHING, містить унікальні фотографії Анни Сенік.

Фотографка Анна Сенік працює у напрямку етнофотографії понад 11 років. У співпраці з колекціонерами, музеями, фаховими етнографами та народними майстрами вона відтворює український народний одяг і створює яскраві, атмосферні фотосесії, відомі в Україні та за кордоном.

Фотороботи, створені протягом багатьох років Анною Сенік, увійшли до книги  ... Читати далі »

Переглядів: 36 | Долучив: Dnister | Дата: 13.12.2023

На зламі ХІХ і ХХ століття в Станиславові особливо відомим був журналіст Клеменс Вайтц, чиї дописи відрізнялися гострою актуальністю та іскрометним гумором. Він вів рубрику «Мої плітки» у газеті «Кур’єр станиславівський», присвячену міським трафункам, подіям і пліткам.

У вересні 1900 року журналіст розповів кумедну історію, з якої ми дізнаємося, як станиславівські пані реагували, коли їхні чоловіки приходили додому після веселої забави:

«Вчора я відвідав у терміновій справі свого знайомого, міського урядника, і застав його в ліжку. Вибачився, що турбую, а він мені розп ... Читати далі »

Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 13.12.2023

Якщо літа всі з нетерпінням чекають, то до зими більшість людей ставиться менш позитивно. А от сто років тому жителі Станиславова не могли дочекатися перших морозів. Адже тоді відкривалася улюблена міська розвага – ковзанка. Не меншою популярністю користувалося й катання на санках. Селяни з околиць використовували їх як звичайний транспорт, але міським жителям вони здебільшого служили для розваги. На початку ХХ ст. у місті з’явилися й перші лижники, для яких сніг і мороз теж були великою радістю.

«Світський салон просто неба»

На початку ХХ ст. ковзанка в парку барона Ромашкана&nbs ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 12.12.2023

У 1889 році в Станиславові була заснована Повітова каса хворих. Із 1903 року вона знаходилася на вул. Казимирівській, 20 (тепер вул. Мазепи).

На перший погляд, це була поважна інституція, що надавала допомогу на лікування місцевим жителям, які сплачували відповідні внески. Проте насправді Повітова каса хворих мала доволі скандальну репутацію, адже з нею були пов’язані кілька гучних сенсацій.

Так, у 1904 році навколо цієї інституції розгорівся скандал, адже перевірка касових книг виявила численні зловживання. Суми, які були вказані як виплачені на лікування, насправді осідали в кишенях начальника Ка ... Читати далі »

Переглядів: 44 | Долучив: Dnister | Дата: 11.12.2023

Єдина платівка співачки світової слави зі Станиславова-Франківська Іри Маланюк у чиказькому Українському національному музеї оцифрована і доступна публіці.

Новиною поділилася франківка, докторка мистецтвознавства Ганна Карась.

“Від задуму – до реалізації – три тижні! 25 листопада я познайомилась із чудовою людиною – Ігорем Коцьким, уродженцем Тисмениці, який ... Читати далі »

Переглядів: 37 | Долучив: Dnister | Дата: 10.12.2023

Імовірно, багатьом відомо, що в римо-католицизмі поширена практика релігійних зібрань, які називаються Євхаристійними конгресами. Мета таких зібрань - це вдосконалення духовного життя вірян через пізнання суті таїнства Євхаристії (звідси і пішла назва). Така практика була поширена і в Коломиї, особливо в міжвоєнний період. Євхаристійний конгрес був лише один раз у нашому місті: це сталося в 1936 році. Однак, спроби організувати Євхаристійний Конгрес були ще в 1935 році, про що і буде йти мова.

"На Покуття та його столицю чекає велике релігійне свято. Це буде регіональний Євхаристійний Конгрес 6-8 вересня цього року в Коломиї. Ідея організації Конгресу була ініційована Коломийським парохом деканом Людвіком Песаком і була схвалена священиком, Архиєпископом і Митрополитом Львівським д-ром Болеславом Твардовським, який разом із кількома священиками О. Влади ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 10.12.2023

Українська хустка – споконвічний оберіг українців.

Цей витончений символ національної гордості об’єднує цілі покоління і символізує свободу, вірність традиціям та патріотизм. У кожному візерунку віддзеркалюється велика історія, теперішній день і наше спільне майбутнє, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Делятинської територіальної громади.

У Делятинській селищній бібліотеці відбувся захід “Українська хустка – споконвічний оберіг українців&rdqu ... Читати далі »

Переглядів: 35 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2023

На Прикарпатті у дерев’яному храмі знайшли приховані чотири великі зображення тризубів.

У храмі св. Параскеви в селі Великий Ключів, що на Коломийщині в Івано-Франківській області 8 грудня під час реставраційних робіт у церкві було зроблене сенсаційне відкриття.

Як повідомив «Україна Інкогніта» Арсеній Ужитчак, який прислуговує у храмі, купол вівтарної частини здавна прикрашали чотири великі ... Читати далі »

Переглядів: 39 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2023

Пам’ятник помідорі встановили на Городенківщині, зокрема у селі Городниця.

Його виготовив та подарував селу місцевий мешканець Андрій Кучмей, пише Фіртка.

Місцева влада називає село «помідорною столицею» громади, адже у 1916 році сюди з Америки ... Читати далі »

Переглядів: 35 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2023

Наступний 2024 рік на Івано-Франківщині хочуть присвятити Легіону УСС.

Відповідний проєкт рішення вже пройшов комісії Івано-Франківської обласної ради. Як повідомила КУРСу керівниця пресслужби облради Мар’яна Гринечко, його розгляд заплановано на черговій сесії обласної ради наприкінці грудня.

У проєкті рішення “Про проголошення в області 2024 року Роком Легіону Українських Січових Стрільців” сказано, що ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2023

У 1911 році у Станиславові з’явилося нове культурно-освітнє товариство – казино «Ресурса». Воно відрізнялося від більшості станиславівських товариств тим, що було багатонаціональним, адже серед учасників були люди практично всіх національностей, представлених у тогочасному місті.

Першим головою товариства став Еміль Шаєр, його заступником – Леон Заторський. 24 грудня 1911 року відбулося урочисте відкриття товариства і освячення його приміщення, яке знаходилося на вул. Сапєжинській, 49 (тепер вул. Незалежності). Наступного року товариство переїхало до більшого приміщення на вул. Сапєжинській, 33.

... Читати далі »

Переглядів: 33 | Долучив: Dnister | Дата: 08.12.2023

У селах Кінашів та Загір'я-Кукільницьке, що на Івано-Франківщині, місцеві жителі виступили за збереження пам'ятників радянським солдатам.

У чому причина, читайте у репортажі Суспільного.

Що кажуть у селі Кінашів

Стела з іменами загиблих у Другій світовій війні — дівчина, яка тримає голуба, та солдат з автоматом на коліні — такий вигляд має пам'ятник у се ... Читати далі »

Переглядів: 32 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2023

В центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулась презентація книжки «Ольга-Олександра» Оксани Тебешевської — заслуженої вчительки України, членкині Національної спілки письменників України, Національної спілки краєзнавців України, поетеси, просвітянки, громадської діячки.

Під час презентації Оксана Тебешевська розповіла про свою дорогу до Ольги Дучимінської, відвідини ліцею імені Ольги Дучимінської у селі Тяпче, про нові штрихи до біографії славної краянки. Авторка зазначила, що книга ілюстрована світлинами, частина з яких публікується вперше. Життєву дорогу Ольги Дучимінської з радощами дитинства і юності, з колючими дротами Сибіру й постійними переслідуваннями радянським режимом, творчу і громад ... Читати далі »

Переглядів: 43 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2023

З історичних джерел ми дізнаємося, що у давній станиславівській тюрмі на Тринітарській площі (тепер вул. Старозамкова, 2), була передбачена посада ката, який виконував смертні вироки.

Певний час тим катом був такий собі Ковальський. Проте охочих на цю посаду було відверто мало, незважаючи на пристойну платню, тому траплялися «перебої з кадрами». Австрійський карний кодекс передбачав смертну кару через повішення. Втім, смертні вироки виносилися в Станиславові вкрай рідко, тому роботи у такого «спеціаліста» було мало.

Станом на 1909 рік на 10 тисяч мешканців у Галичині припадало 12, ... Читати далі »

Переглядів: 47 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2023

Розпочалася конференція в Публічній бібліотеці імені Володимира Грабовецького. З вступним словом виступили доктор політичних наук, професор, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, голова Коломийської районної державної адміністрації Любомир Глушков, голова Коломийської районної ради Іван Угрин, селищний голова Ігор Довірак.

Присутні говорили про Володимира Грабовецького як науковця, викладача, громадського діяча. Згадували і про Олексу Довбуша та Коломийщину в світлі досліджень академіком Грабовецьким історії опришківського руху.

Пізніше в Історико-краєзнавчом ... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2023

Варене яйце на свято Миколая — такий подарунок у своєму дитинстві отримала 83-річна прикарпатка Марія Турчин. ЇЇ батько був бійцем УПА, загинув у 1948, а матір депортували у Караганду, коли Марії було сім років.

Про те, як за радянської окупації дітям забороняли відзначати свято Миколая та які подарунки Марія Турчин готує українським військовослужбовцям, читайте у матеріалі Суспільного.

Марія Турчин народилася у 1940 році в селі Олеша на Івано-Франківщині. Після депортації матері дівчинку від енкаведистів переховували чужі люди.

... Читати далі »

Переглядів: 51 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2023

У франківському видавництві Discursus-Брустури виходить повне зібрання творів українського класика Марка Черемшини. На видання оголосили передзамовлення.

“Здійснюється ще один давній задум — видання повного зібрання творів Марка Черемшини «Райска птиця». Передзамовлення на сайті видавництва”, – зазначили на сторінці вид ... Читати далі »

Переглядів: 39 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2023

Кузьма ХОБЗЕЙ – багатолітній політв’язень радянського режиму, громадський діяч, автор книги «Тернистими шляхами», Почесний громадянин міста Калуша, депутат Калуської міськради першого демократичного скликання.

Присутні на церемонії відкриття меморіальної дошки йому, яку розмістили на початку вулиці, що їй раніше міськрада дала ім’я Кузьми Хобзея, згадували про життя української громади в Приполяр’ї – в місті Інта (Комі АРСР), куди 18-річного Кузьму, студента другого курсу Чернівецького університету, було заслано радянським режимом на 25 років концтаборів суворого режиму.

... Читати далі »

Переглядів: 52 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2023

На базарі в будь-якому містечку Гуцульщини ви точно бачили домоткані килими, косівську кераміку, вишиті сорочки та пробували сирних коників. Тепер зразки гуцульської культури зібрано в одному просторі і ви самі можете долучитися до гуцульських традицій.

 

2023 року працівники національного природного парку «Гуцульщина» створили сучасний музейно-креативний простір «Гуцульська світлиця», інформує wo ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2023

Івано-Франківський окружний адміністративний суд залишив без розгляду позовну заяву підприємиці Світлани Бородайко до Івано-Франківської обласної військової адміністрації щодо виключення будівлі колишнього літнього кінотеатру "Трембіта" з переліку пам'яток архітектури місцевого значення.

Цю інформацію Суспільному підтвердив чоловік Світлани Костянтин Бородайко.

За його словами, клопотання щодо  ... Читати далі »

Переглядів: 40 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024