Понеділок, 29.04.2024, 23:37:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 274 275 276

Диплом на підтвердження першого місця, здобутого у номінації «Візитівка», отримала «Книжка року- 2010» «Покуття. Історико-етнографічний нарис». 
Автор ідеї і керівник авторського колективу (2010), доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри політології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника заслужений діяч науки і техніки України Василь Марчук, головний редактор Андрій Королько – обидва члени ІФОО НСКУ. 
Широкоілюстрована книга «Покуття. Історико-етнографічний нарис» вийшла друком наприкінці минулого року у видавництві» «Манускриптум» (м. Львів).

Переглядів: 878 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2011

16 лютого 2011 р. в обласній універсальній бібліотеці імені І.Франка відбудеться презентація книги Теодозія Короля "Світ східних галлів”. Інженер за фахом, а нині пенсіонер Теодозій Король з с. Томашівці (Калуський р-н) віддавна цікавиться краєзнавчими дослідженнями. Для дослідження невідомого минулого пан Король збирає давні документи, шукає крихти згадок про село в архівах області. Початок презентації о 15.30 год. Запрошуються всі зацікавлені.

Переглядів: 794 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2011

10 лютого 2011 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.Франка відбудеться презентація монографії "Опілля" (дослідження етнографічного загону постійно-діючої науково-дослідної експедиції Національного заповідника "Давній Галич"). Початок заходу о 15.00 год. Запрошуються всі зацікавлені. 
Переглядів: 836 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2011

21 січня 2010 р. в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби імені С.Бандери (вул. О.Тарнавського, 22) відкривається виставка присвячена Дню Злуки. В експозиції представлено світлини, документи ЗУНР та УНР, речові матеріали та грошові одиниці часів української національної революції. Відкриття виставки о 13.00 год. Запрошуються всі зацікавлені.

Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2011

Так називається нова книга, яка щойно вийшла у видавництві "Лілея-НВ". Автори цього ілюстрованого культурологічного енциклопедичного збірника науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, члени ІФОО НСКУ Богдан Гаврилів і Іван Миронюк в один голос заявили, що такого видання в нашій області і загалом в Західній Україні ще не було. І з цим можна погодитись. Бо, як написав у передмові голова ОДА Михайло Вишиванюк, це не просто збірник біографій відомих людей Івано-Франківщини за вісім століть, а справжня персоніфікована або, як тепер пишуть, "олюднена" історія краю з княжих часів до сьогодення.
Відсутність політичної цензури дала можливість зробити важливий крок у справі популяризації славних імен рідного краю, — каже один з авторів, проректор з наукової ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2011

Впродовж січня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї експонуватимуться кілька цікавих виставок. Зокрема, з 6 січня по 1 лютого 2011 р. в музеї представлено виставку філокартії "Образ Божої Матері у різдвяній листівці українських художників діаспори”. Для огляду відвідувачів запропоновано майже 60 листівок різних авторів. "...Я маю велику пошану і любов до Пречистої Діви Марії..., тому пишу її в українському національному одязі різних частин України. В такий спосіб Пречиста стає мені особливою та моєю...” – ці слова художниці Д.Гуляк-Кульчицької відображають думки багатьох художників, листівки яких представлені на виставці.

Переглядів: 742 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2011

24 січня 2010 р. в обласній універсальній бібліотеці ім. І.Франка відбудеться презентація наукового доробку історика – краєзнавця, лауреата обласної премії ім. І.Вагилевича Василя Бурдуланюка "У краєзнавчій світлиці вченого”. Захід присвячено до 60-річчя науковця. Початок заходу – 12.00 год.

Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2011

Побачив світ перший випуск "Наукових записок” Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери. Збірник вміщує статті, які є результатом пошукової й науково-дослідної роботи наукових співробітників музею та його філій у Косові, Старому Угринові, Княгиничах.
Десятиліттями радянська влада паплюжила героїчні сторінки українського визвольного руху, проте не змогла знищити його історії, як і тих людей, які були її носіями. Ніхто раніше й не міг уявити, що буде створена музейна експозиція, яка розповідатиме про важку боротьбу українців за державність.
Авторами збірника є – О.Романів, А.Чемеринський, Я.Коретчук, Б.Яневич, С.Каспрук, В.Тимків, Л.Михайлюк, Т.Лаврук, М.Фреїк, С.Лесів, Б.Зрайко, Д.Бурдуланюк, Л.Іваню ... Читати далі »
Переглядів: 959 | Долучив: Dnister | Дата: 13.01.2011

5 січня 2010 р. у Національному заповіднику "Давній Галич" (генеральний директор - член НСКУ О.Береговський) відбулася презентація монографії "Опілля". Книга містить світлини й описи архітектурних пам"яток минулих століть та речей побуту, розповіді про вірування, традиції і звичаї Галицького і Рогатинського районів. Монографія підготована до друку ще три роки тому покійним уже заступником генерального директора Ярополком Клюбою, але через брак коштів видана тільки тепер. Присутні на презентації вшанували пам’ять дослідника хвилиною мовчання, до могили Я. Клюби поклали вінок. 
Впродовж кількох років наукові співробітники Л. Михальчук, В. Гембарська, Т. Воробчак, О.Олексюк, М. Бацвін, Р. Ковальський, І. Драбчук працювали в селах Рогатинського, Галицько ... Читати далі »
Переглядів: 984 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2011


Вже не один рік місцевий краєзнавець з Рогатина Олег Бойкевич - член ІФОО НСКУ, керівник художньої студії школи естетичного виховання учнів відстоює ідею відродження регіонального історико-краєзнавчого музею Опілля. 
Створений ще в 1939 році, він був зруйнований під час війни, а експонати, що вціліли, передано в обласний краєзнавчий музей. Пропозицію краєзнавця розглянуто на засіданні профільної депутатської комісії районної ради з питань культури, національного, духовного відродження та ЗМІ, а також під час «круглого столу».
Міська рада подбає про виділення приміщення, необхідно провести і організаційну роботу з відродження музею. Матеріали його мали б відображати історико-культурні надбання не тільки Рогатинщини, а й сусідніх районів - Бережанського Тернопільської, ... Читати далі »
Переглядів: 808 | Долучив: Dnister | Дата: 29.12.2010

28 грудня 2010 р. в державному історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша відбулося вручення премії ім. В.Полєка академіку В.Грабовецькому.

На урочистостях були присутні начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак (член НСКУ), начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи ОДА А.Давидюк (член НСКУ), голова обласної організації НСКУ М.Косило, заступник голови обласної організації НСКУ Б.Гаврилів, директор музею освіти Прикарпаття Ю.Угорчак (член НСКУ), головний спеціаліст по взаємодії зі ЗМІ відділу охорони культурної спадщини та музейної справи ОДА А.Чемеринський (член НСКУ), працівники музею Олекси Довбуша.

Переглядів: 741 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2010

У Верховині створено районну спілку краєзнавців як один із підрозділів Національної спілки краєзнавців України. Серед її першочергових завдань - збір матеріалів про Верховинщину, розповідей, нарисів про людей та населені пункти району, а також співпраця з музеями краю. Головою спілки обрано Юрія Кречуняка.

Переглядів: 760 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2010

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку "Різдвяні візерунки”. До уваги відвідувачів пропонуються матеріали на новорічно – різдвяну тематику з фондів Івано-Франківського краєзнавчого музею:

-зимовий народний одяг різних етнографічних регіонів Прикарпаття;

-давні ужиткові речі;

-витинанки;

-різдвяна атрибутику (павуки, звізди, авторські макети шопки, вертепи, маланки).

В рамках виставки відбудеться презентація фотовиставки "Піс ... Читати далі »

Переглядів: 757 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2010

27 грудня 2010 р. в Центральному народному домі Івано-Франківська №1 відбулися громадські слухання присвячені вибору місця для встановлення пам’ятника членам "Руської трійці”. Учасниками заходу були представники громадськості, політичних партій та організацій, працівники органів державної влади та місцевого самоврядування.

До складу президії було обрано заступника міського голови з гуманітарних питань М.Вереса, головного історика міста, члена НСКУ Б.Гавриліва, начальника управління архітектури міста І.Гаркота.

Порядок денний наради слухань був наступним: доповідь про ймовірні місця встановлення пам’ятника (доповідав начальник управління архітектури міста І.Гаркот), обговорення громадськістю; прийняття рішення.

< ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2010

27 грудня 2010 року о 14.00 в приміщенні Центрального народного дому (вул. Шевченка,1) відбудуться громадські слухання щодо визначення місця встановлення пам’ятника «Руській трійці» в м. Івано-Франківську.

Громадські слухання призначені за наслідками розгляду клопотання Національної спілки краєзнавців України і обласної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури про вшанування 200-річчя від дня народження відомого українського письменника, філолога, фольклориста, організатора гуртка «Руська трійця» Івана Вагилевича. В рамках громадських слухань відбудеться презентація матеріалів з пропозиціями щодо визначення місця встановлення пам’ятника «Руській трійці» в м. Івано-Франківську. 
Переглядів: 739 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2010

15 грудня в обласному художньому музеї відбувся урочистий пленум Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Захід був приурочений врученню обласної премії в галузі краєзнавства імені В.Полєка лауреатам, яким її було присуджено в 2010 р. Дана премія встановлена спільним розпорядженням голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради і вручалася вперше. Врученню премії передувало вшанування пам’яті відомого прикарпатського краєзнавця В.Полєка правлінням організації на його могилі.

Органи державної влади та місцевого самоврядування на пленумі представляли заступник голови облдержадміністрації Р.Іваницький, заступник голови обласної ради О.Дзеса, начальник управління ... Читати далі »
Переглядів: 796 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2010

У івано-франківському видавництві «Лілея – НВ» побачив світ «Довідник членів Івано-Франківської обласної організації НСКУ». Видання поміщує короткий нарис історії обласної організації – від часу її заснування у 1991 р., як обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, основних етапів її діяльності – до її реорганізації в ІФ ОО НСКУ (2009). Передовицю спільно підготували члени ІФОО НСКУ Б.Гаврилів, А.Чемеринський.
Довідник подає короткі відомості про майже 70 членів організації (зокрема, дату народження, місце проживання, місце роботи, контактний телефон). Інформація про кожного члена ІФОО НСКУ ілюстрована його світлиною.
Книгу видано завдяки зусиллям директора видавництва «Лілея – НВ» п. Василя Іваночка (теж члена НСКУ). Накл ... Читати далі »
Переглядів: 858 | Долучив: Dnister | Дата: 14.12.2010

9 – 10 грудня 2010 р. у м. Києві в Українському товаристві охорони пам'яток історії та культури відбувся Всеукраїнський методичний семінар з актуальних проблем охорони культурної спадщини. Він був присвячений 20-річчю включення першого українського об'єкта до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Організаторами семінару виступили Державна служба з питань національної культурної спадщини та Українське товариство охорони пам'яток історії та культури. Захід відбувся під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Нашу область представляли керівник обласної організації Українського товариства охорони пам’яток і культури, заступник начальника управління культури облдержадміністрації В.Тимків, начальник відділу охорони культур ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2010

До відома дійсних членів ІФ ОО НСКУ!
Запрошуємо Вас взяти участь у розширеному урочистому пленумі ОО НСКУ, присвяченому врученню премії ім. Володимира Полєка у галузі краєзнавства, який відбудеться 15 грудня 2010 р. о 14.30 год. в приміщенні обласного художнього музею.
Переконливо просимо Вас мати при собі членський квиток та 50 грн. членських внесків за 2010 р. (п. 3.5. Статуту НСКУ члени спілки зобов’язані сплачувати щорічні членські внески).

                       ... Читати далі »
Переглядів: 761 | Долучив: Dnister | Дата: 08.12.2010

4 листопада 2010 р. в Національному заповіднику "Давній Галич” відбулася Міжнародна наукова конференція "Галич і Галицька земля в доісторії і середньовіччі. Проблеми методології”. Організаторами конференції виступили Міністерство культури і туризму України і генеральна дирекція заповідника "Давній Галич”. Традиційно щорічне осіннє проведення конференції співпало з іншою не менш важливою подією – відзначенням 16-ї річниці з часу створення заповідника.

З привітальним словом до учасників конференції звернулися ... Читати далі »

Переглядів: 934 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2010

19 жовтня 2010 р. під головуванням заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Р.Іваницького відбулося засідання комісії з призначення щорічної премії ім. Володимира Полєка в галузі краєзнавства. У роботі комісії приймали участь її члени – представники органів державної влади, краєзнавці та науковці, зокрема: Косило М. (голова ОО Національної спілки краєзнавців України), Федорак В. (начальник управління культури облдержадміністрації), Тимків В. (заступник начальника управління культури облдержадміністрації), Давидюк А. (начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури), Арсенич П., Габорак М., Брицька Г., Гаврилів Б., Коваль І., Миронюк І., То ... Читати далі »

Переглядів: 739 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2010

15 жовтня 2009 р. у приміщенні музею освіти Прикарпаття (Прикарпатський національний університет імені В.Стефаника) відбулася звітно-виборна конференція обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Основним питанням порядку денного була реорганізація Івано - Франківської обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців у професійну творчу спілку – Національну Спілку краєзнавців України.

Також, розглянуто звіт з діяльності правління обласної організації та її завдання – щодо виконання резолюцій IV з’їзду НСКУ; вибрано голову, президію, правління, ревізійну комісію Івано-Франківської обласної організації.

Новообраним кер ... Читати далі »

Переглядів: 1006 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2010

Краєзнавчий рух на Прикарпатті має давні та багаті традиції, започатковані ще у ХІХ столітті визначними громадсько-культурними діячами і вченими Галичини.  Серед них були члени «Руської трійці» - Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький, згодом Іван Франко, Володимир Гнатюк, Антоній Петрушевич, Юліан Целевич, Ісидор Шараневич, Володимир Шухевич, Іван Крип’якевич та інші.
Продовжуючи ті славні традиції, 17 травня 1991 року, на зорі Української Незалежності, в Івано-Франківську була створена обласна організація Всеукраїнської спілки краєзнавців – правонаступником якої з 15 жовтня 2009 р. стала Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.
Організація об’єднує навколо себе науковців, вчител ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Долучив: Dnister | Дата: 20.10.2010

1-34 35-68 ... 9283-9316 9317-9350 9351-9373









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024