Субота, 27.04.2024, 13:30:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 273 274 275 276 »
Кімната-музей пам’яті воїнів-афганців створена в Івано-Франківському обласному ліцеї-інтернаті для обдарованих дітей з сільської місцевості. Тут представлені фотографії загиблих воїнів-афганців родом з Прикарпаття, предмети одягу воїнів-інтернаціоналістів, книжки про Афганістан, інші експонати, зібрані учнями та викладачами ліцею. Світлини музею можна побачити у відповідному розділі "Фотоальбому".
* за матеріалами ОДТРК

 

Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2011

16 лютого в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. 1. Франка відбулася презентація книги Теодозія Короля „Світ східних галлів". Це книга про розселення, господарську діяльність та вірування східних кельтів, яких римляни називали галлами. Вони майже тисячу років заселяли простори від верхів'я Одри до середнього Подністров'я і Придунавя, а їхні міста стояли навіть на берегах Дону та Волги.

В своїй книзі Теодозій Король висловлює досить сміливі думки про історичні події, що відбувалися дві з половиною тисячі років тому на величезній території Європи й Азії, про вплив кельтів на розвиток європейських та азійських народів. Історики називали галлів бастардами і часто зараховували до германських племен. Автор називає цей народ східними галлами, протиставляючи їх галлам західним, які за ... Читати далі »

Переглядів: 848 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2011

Переглядів: 1517 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2011

Переглядів: 750 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2011

На Прикарпатті урочисто відзначають 140-річчя від дня народження українського письменника Леся Мартовича.

11 лютого у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Художньо-смислові координати творчості Леся Мартовича», присвячена 140-й річниці з дня народження українського письменника-сатирика, члена «Покутської трійці». 

З вітальним словом на конференції виступив  Голова Івано-Франківського відді ... Читати далі »

Переглядів: 840 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2011

З метою вивчення історичного минулого краю, прийняття участі в зустрічному Українсько-Канадському бізнес-форумі та з нагоди 120-річчя початку трудової еміграції жителів с. Небилів в Канаду головою Рожнятівської районної державної адміністрації М.Філіповичем підписано розпорядження «Про відзначення в районі 120-річчя початку трудової еміграції жителів с.Небилів в Канаду». Цим документом затверджено організаційний комітет з підготовки і відзначення 120-річчя початку трудової еміграції та затверджено план заходів. 
До складу оргкомітету входять: Філіпович М. (голова районної державної адміністрації, голова організаційного комітету), Дирів А. (голова районної ради, заступник голови організаційного комітету), Майборода В. (перший заступник голови райдержадміністрації, заступник голови організаційного комітету), Бойчук О. (заступник голови райдерж ... Читати далі »
Переглядів: 871 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2011

З метою гідного вшанування Івана Миколайовича Вагилевича – поета, філолога, фольклориста, етнографа, громадського діяча, одного із організаторів і провідних діячів «Руської трійці» та з нагоди 200-річниці від Дня народження, головою Рожнятівської районної державної адміністрації М.Філіповичем підписано розпорядження «Про відзначення в районі 200-річчя від Дня народження Івана Миколайовича Вагилевича». Документ затверджує організаційний комітет з підготовки і відзначення 200-річчя з дня народження та план заходів.

Заходи з підготовки та відзначення 200-річчя передбачатимуть: проведення в районному центрі, населених пунктах району урочистих заходів за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськи ... Читати далі »

Переглядів: 975 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2011

Побачило світ чергове, 16-те число, регіонального науково-методичного збірника «Краєзнавець Прикарпаття». Як і попередні числа журналу, це число багато ілюстроване і містить дописи на найрізноманітнішу тематику. Авторство ряду статей належить перу членів ІФОО НСКУ. З метою інформування краєзнавців і всіх зацікавлених щодо тематики дописів, подаємо зміст номера – розділи та статті, які в них розміщено.

Отже, цей номер ... Читати далі »

Переглядів: 1288 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2011

10 лютого 2011 р. в Івано-Франківській обласній універсальній бібліотеці ім. І.Франка спільними зусиллями працівників бібліотеки та науковців Національного заповідника «Давній Галич» презентовано колективну монографію «Опілля». Захід академічного характеру став чудовим святом потрібної книги, яка готувалася до друку з 1996 р. і побачила світ тільки тепер – в 2011 р.

Чисельна аудиторія зацікавлених слухачів засвідчила важливість потреби подібного видання, яке має на меті систематизувати знання з етнографії, звичаїв та історії одного з чотирьох регіонів Прикарпаття – Опілля. Проблематика виступів засвідчила бажання вивчення минулого свого народу, потребу збереження і передачу традицій наступним поколінням.

Перед присутніми виступили генеральний ди ... Читати далі »

Переглядів: 672 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2011

10 лютого 2011 р. в Івано-Франківській облдержадміністрації проведено нараду присвячену вшануванню пам’яті видатного українського письменника, новеліста, громадського діяча Василя Стефаника та відзначення в області 140-річчя від дня його народження. Нараду проводили заступник голови облдержадміністрації Р.Іваницький та перший заступник голови обласної ради В.Гладій.

На нараді затверджено план заходів відзначення в області 140-річчя від дня народження В.Стефаника та склад організаційного комітету. До складу організаційного комітету входять: Р.Іваницький (співголова, заступник голови облдержадміністрації), В.Гладій (співголова, перший заступник голови обласної ради), В.Федорак (начальник управління культури, заступник співголів), І.Дем’янець (начальник відділу культури і навчальних закладів управління культури, секретар). ... Читати далі »

Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2011

10 лютого виповнилося 50 років від дня народження Василя Марчука (1961), Заслуженого діяча науки і техніки України, Відмінника освіти України, доктора історичних наук, професора, академіка УАПН, завідувача кафедри політології Інституту історії та політології Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, члена НСКУ, уродженця с. Торговиці Городенківського району. Правління та члени ІФОО НСКУ вітають ювіляра і бажають многих та благих літ! 

Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2011

9 лютого 2011 р. в Рожнятові відбулася колегія райдержадміністрації. Проводив її голова Рожнятівської райдержадміністрації М.Філіпович. Учасниками наради були члени колегії та керівники бюджетних установ району. Важливе місце в обговоренні зайняв блок питань присвячених розвитку культури району, відзначення пам'ятних дат, які відзначатимуться в районі у цьому році – зокрема, 200-річчя з дня народження етнографа, краєзнавця, громадського діяча І.Вагилевича та 120-річчя початку трудової еміграції в Канаду.

В обговоренні даних питань прийняли участь начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, заступник голови райдержадміністрації О.Бойчук та начальник відділу культури та туризму Рожнятівської РДА Я.Тринчук. Наголошено на необхідності збереження пам’яток с ... Читати далі »

Переглядів: 660 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2011

6 лютого 2011 р. в с. Брошнів у Народному домі відбулася культурно-мистецька акція з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження краєзнавця І.Вагилевича. Присутніх вітали заступник начальника управління культури облдержадміністрації, голова обласного осередку Українського товариства охорони пам’яток історії В.Тимків, голова Рожнятівської райдержадміністрації М.Філіпович, селищний голова Брошнева І.Шекиринець, викладач Львівської політехніки, кандидат історичних наук, уродженець Брошнева І.Хома та ін.

Програма академії передбачала висвітлення життєвого та творчого шляху краєзнавця І.Вагилевича, концертні виступи колективів Брошнівського Народного дому.

Впродовж 2011 р. в Рожнятівському районі ... Читати далі »

Переглядів: 660 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2011

"Галичина”, 3 лютого 2011 р., Ольга МОНЧУК. Знавець краю

Петро Арсенич: Маю звичку запам’ятовувати, коли людина народилася, померла, де похована...

... Читати далі »

Переглядів: 827 | Долучив: Dnister | Дата: 04.02.2011

3 лютого 2011 року відбулися установчі збори з формування громадської ради при облдержадміністрації. З 72 інститутів громадянського суспільства, представники яких подали заявки на участь в роботі установчих зборів, прийняли участь 66 громадських організацій різних напрямків (ветеранських, спортивних, молодіжних, благодійних, профспілкових, громадських організацій роботодавців, козацьких товариств, чорнобильських спілок, правознавчих організацій, краєзнавчих та туристичних об’єднань). Рішенням зборів всі 66 представників увійшли до складу громадської ради. ІФОО НСКУ представлятиме Косило Михайло Юрійович - Голова правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

           &nbs ... Читати далі »

Переглядів: 661 | Долучив: Dnister | Дата: 04.02.2011

З метою підтримки реставрації обласного Художнього музею відбудеться благодійний концерт. Назва концерту "Ігри винахідливого розуму. Й.С.Бах (1685 – 1750) та його сучасники”. Виконавцями концерту є студенти НМАУ ім. П.Чайковського (м. Київ) – Ольга Кульчинська (сопрано), Ігор Єрмак (флейта), Марк Крещенський (фагот), Олександр Макаренко (скрипка), Ольга Кравченко (альт), Володимир Роздолський (контрабас), Арсен Яковенко (фортепіано), Павло Лисий (фортепіано), Орест Смовж (фортепіано). Початок концерту 12 лютого о 15.00 год. за адресою пл. Шептицького, 8. Запрошуються всі пошановувачі мистецтва, які є небайдужими до збереження культурної спадщини.

Для довідки. Івано-Франківський обласний художній музей було створено в приміщенні колегіального костелу Непорочного Зачаття Діви Марії, Святих Андрія і ... Читати далі »

Переглядів: 678 | Долучив: Dnister | Дата: 02.02.2011

В рамках підготовки до відзначення 20-річчя з часу створення Івано-Франківської обласної організації НСКУ, заплановано видання про краєзнавців Прикарпаття. Координує дану працю голова правління ІФОО НСКУ М.Косило. На даному етапі здійснюється збір матеріалів – краєзнавці готують біографічні довідки про свій життєвий і творчий шлях. Підготовані матеріали подаються в друкованому та електронному вигляді голові правління ІФОО НСКУ.

А.Чемеринський

Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 29.01.2011

У івано-франківському видавництві «Лілея – НВ» (директор – член НСКУ В.Іваночко) вийшла друком книга «Отці єзуїти в Станиславові» (серія «Моє місто» ч. 29). У ній подаються події 200-300 річної давнини, що відбувалися у місті, під кутом зору польського історика – єзуїта: розквіт і занепад духовного життя, будні і свята студентства, рефлексії шляхетського і міщанського стану, військова розруха, перипетії обплетених туманом століть політичних змагань – сухі факти без коментарів – такою виглядає запропонована на суд читача книжка С.Заленського.

Праця буде цікава краєзнавцям фактами, відсутніми в інших дослідників, студентам – традиціями перших станиславівських спудеїв, олігархам і підприємцям – проявами меценатства. Переклад книги з польської і коментарі В.Полєка та З.Федунківа. У виданні використ ... Читати далі »

Переглядів: 3208 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2011

В рамках проекту „Вчені Прикарпаття” відділ краєзнавчої літератури  обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка пропонує переглянути ювілейну книжкову виставку „Василь Бурдуланюк: у краєзнавчій світлиці вченого”, присвячену 60-літтю від дня народження відомого українського історика-краєзнавця, педагога, кандидата історичних наук, доцента Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника.

Народився Василь Бурдуланюк на Косівщині, закінчив історичний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка, вчителював. Довший час працював в обласній організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.  Саме за ініціативою Василя Михайловича в області споруджено ряд пам'ятн ... Читати далі »

Переглядів: 781 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2011

28 січня 2011 р. в Картинній галереї Національного заповідника "Давній Галич” (м. Галич, вул І.Франка, 1) відбудеться відкриття виставки образів Параски Плитки – Горицвіт. Назва виставки "С’єті образи у хатах гуцулских...”. Параска Плитка-Горицвіт є самобутньою гуцульською письменницею, мисткинею, філософом. Вона є одним з символів села Криворівня (Верховинський р-н). За своє життя жінка зазнала поневірянь на чужині, працюючи служницею в німецькій родині, і сибірських таборах, куди була вислана за участь у національно - визвольному русі. Картини авторки виконані у стилі народного примітиву, в них знання життя переважає над знанням законів мистецтва, її самобутній творчий доробок є досить вагомим. Це і образи ... Читати далі »

Переглядів: 964 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2011

Івано-Франківська ОО НСКУ подала документи для участі в установчих зборах для формування Громадської ради при облдержадміністрації. Всього подали документи 71 організація. 31 січня ініціативна група на черговому засіданні затвердить список учасників установчих зборів, форму бюлетеня для голосування за кандидатів до складу ради, виробить рекомендації по установленню граничної чисельності складу громадської ради, обговорить інші організаційні питання. Установчі збори відбудуться 3 лютого о 10 год. у приміщенні ОДА.

                                           &nbs ... Читати далі »

Переглядів: 807 | Долучив: Dnister | Дата: 26.01.2011

Диплом на підтвердження першого місця, здобутого у номінації «Візитівка», отримала «Книжка року- 2010» «Покуття. Історико-етнографічний нарис». 
Автор ідеї і керівник авторського колективу (2010), доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри політології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника заслужений діяч науки і техніки України Василь Марчук, головний редактор Андрій Королько – обидва члени ІФОО НСКУ. 
Широкоілюстрована книга «Покуття. Історико-етнографічний нарис» вийшла друком наприкінці минулого року у видавництві» «Манускриптум» (м. Львів).

Переглядів: 877 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2011

16 лютого 2011 р. в обласній універсальній бібліотеці імені І.Франка відбудеться презентація книги Теодозія Короля "Світ східних галлів”. Інженер за фахом, а нині пенсіонер Теодозій Король з с. Томашівці (Калуський р-н) віддавна цікавиться краєзнавчими дослідженнями. Для дослідження невідомого минулого пан Король збирає давні документи, шукає крихти згадок про село в архівах області. Початок презентації о 15.30 год. Запрошуються всі зацікавлені.

Переглядів: 793 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2011

10 лютого 2011 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.Франка відбудеться презентація монографії "Опілля" (дослідження етнографічного загону постійно-діючої науково-дослідної експедиції Національного заповідника "Давній Галич"). Початок заходу о 15.00 год. Запрошуються всі зацікавлені. 
Переглядів: 836 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2011

21 січня 2010 р. в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби імені С.Бандери (вул. О.Тарнавського, 22) відкривається виставка присвячена Дню Злуки. В експозиції представлено світлини, документи ЗУНР та УНР, речові матеріали та грошові одиниці часів української національної революції. Відкриття виставки о 13.00 год. Запрошуються всі зацікавлені.

Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2011

Так називається нова книга, яка щойно вийшла у видавництві "Лілея-НВ". Автори цього ілюстрованого культурологічного енциклопедичного збірника науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, члени ІФОО НСКУ Богдан Гаврилів і Іван Миронюк в один голос заявили, що такого видання в нашій області і загалом в Західній Україні ще не було. І з цим можна погодитись. Бо, як написав у передмові голова ОДА Михайло Вишиванюк, це не просто збірник біографій відомих людей Івано-Франківщини за вісім століть, а справжня персоніфікована або, як тепер пишуть, "олюднена" історія краю з княжих часів до сьогодення.
Відсутність політичної цензури дала можливість зробити важливий крок у справі популяризації славних імен рідного краю, — каже один з авторів, проректор з наукової ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Долучив: Dnister | Дата: 20.01.2011

Впродовж січня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї експонуватимуться кілька цікавих виставок. Зокрема, з 6 січня по 1 лютого 2011 р. в музеї представлено виставку філокартії "Образ Божої Матері у різдвяній листівці українських художників діаспори”. Для огляду відвідувачів запропоновано майже 60 листівок різних авторів. "...Я маю велику пошану і любов до Пречистої Діви Марії..., тому пишу її в українському національному одязі різних частин України. В такий спосіб Пречиста стає мені особливою та моєю...” – ці слова художниці Д.Гуляк-Кульчицької відображають думки багатьох художників, листівки яких представлені на виставці.

Переглядів: 740 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024