Четвер, 09.05.2024, 16:25:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 271 272 273 274 275 276 277 »

Коли їхати дорогою Івано-Франківськ–Галич, у Крилосі, напроти Музею архітектури та побуту Прикарпаття, височіє пам’ятний знак «Меч і Рало» роботи скульптора Петра Сопільника. Уродженець Дніпропетровщини зобразив меч набагато більшим, аніж сільськогосподарське знаряддя, хоча насправді усе мало б бути навпаки. Чому такий варіант пам’ятника запропонував автор, невідомо. Можливо, він хотів підкреслити, наскільки важливим для людей, основним заняттям яких було хліборобство, був захист рідної землі. Власне тільки так, зі зброєю у руках, воїни та ратаї могли захистити свою сім’ю, оселю, нажите важкою працею добро.
А, може, скульптор у такий спосіб хотів підкреслити військову потужність Галича. Цілком ймовірно і таке, адже галичани здавна відзначалися військовою силою, а меч у їхніх руках в ті давні часи був чи не найпоширенішою зброєю.
Переглядів: 928 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

У відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка представлена на огляд читачам виставка-роздум „Забута спадщина: вимір історією” присвячена дню пам’ятників історії та культури, який відзначається щорічно 18 квітня – у Міжнародний день пам’ятників і визначних місць.
Міжнародний день пам’ятників і визначних місць встановлений 1983 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць ЮНЕСКО. 
А 23 серпня 1999 року вийшов Указ Президента України „Про День пам’ятників історії та культури”. На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури було ухвалено встановити в Україні відповідне свято.
Переглядів: 799 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

У лютому «Репортер» уже писав про старі написи, які чудом збереглись на небагатьох будинках Івано-Франківська. Серед інших йшлося про будинок на Сахарова, 19, де біля ринви проглядаються фрагменти польських написів. Тоді вдалося ідентифікувати лише слова «штемпелі» і «значки», і це дало змогу припустити, що до війни там містилась крамниця із канцтоварами.
Минулого тижня ця історія отримала продовження. Міліційне керівництво (нагадаємо, що в цьому будинку розміщується міліція громадської безпеки УМВС) розпорядилось виконати косметичний ремонт споруди. Під час робіт зняли зовнішній шар штукатурки, і на світ проступила ціла галерея старих рекламних написів.
З них випливає, що до війни тут дійсно містилася канцелярська крамничка, де, крім штемпелів та значків, можна було придбати шкільне приладдя ... Читати далі »
Переглядів: 1170 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

Минулого тижня в Івано-Франківську перебувала група експертів Ради Європи (РЄ). Про мету візиту, про результати й наслідки — у розмові з Ігорем Панчишиним, начальником відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому та куратором проекту від Івано-Франківська.
— Пане Ігорю, експерти приїжджали в рамках проекту «Реабілітація культурної спадщини історичних міст». Що мається на увазі?
— Це багатоетапний проект Ради Європи та Мінкульту України. Йдеться про збереження та відновлення культурної спадщини історичних міст у п’яти країнах: Україні, Молдові, Азербайджані, Вірменії, Грузії. Раніше такий проект почався на Балканах — там він уже вийшов на інвестування.
— А до нас приїхали на розвідку?< ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

В Івано-Франківську євреї посварилися з краєзнавцями через намір виконкому встановити у сквері неподалік синагоги пам'ятну дошку першій у місті українській церкві.
Єврейська громада Івано-Франківська проти встановлення пам'ятної дошки першій українській церкві в обласному центрі. З відповідним листом головний рабин Прикарпаття Мойша-Лейб Колесник звернувся до мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса. На обурення франківських євреїв миттєво відреагували краєзнавці та історики міста.
Суперечка євреїв з істориками почалася після того, як 15 березня виконком прийняв рішення оголосити конкурс проектів символічного знаку на місці першої української церкви по вул. Страчених Націоналістів. Як стверджують науковці, перший український храм стояв на місці нинішньої синагоги, єдиної в Івано-Франківськ ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2011

Найголовніше, що вдалося Ярославові Окуневському, який був адміралом Австро-Угорщини, військовим лікарем, розвідником, письменником, китайським Мандарином і об'їздив півсвіту, - здійснити свою мрію і дожити життя на Галичині, там, де його починав.
Ярослав Окуневський почав носити окуляри тоді, коли став учнем школи у Снятині. З того часу він щодня вдягав їх, незважаючи ні на що, аж до смерті, впродовж 62 років. Хоча окуляри були незручними, окуляри не було прийнято носити разом з військовим мундиром і орденами, іноді вони викликали здивування африканських і азіатських правителів, іноді - співчуття або насмішку портових і світських жінок та заздрісників-офіцерів. Окуневський проте знав: у нього поганий зір, але він хоче добре бачити, в такім разі треба зробити так, щоби бачити добре. Тому потрібні окуляри, та ... Читати далі »
Переглядів: 809 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2011

Рогатинське районне управління юстиції 22.03.2011 року зареєструвало неприбуткову Рогатинську громадську організацію "Відродження". Реєстраційний №55. Основна мета діяльності: відродження регіонального історико-краєзнавчого музею Опілля в Рогатині, який був зруйнований в часі Другої світової війни.

Контактний телефон громади: (067) 251-83-60.

Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2011

Наказом Міністерства культури і туризму України від 05.04.2011 р. за №207/0/16-11 занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення ряд об’єктів культурної спадщини Прикарпаття. Всі вони перебувають на терені діяльності Національного заповідника «Давній Галич». Знаменно, що дана подія відбулася в переддень Міжнародного дня пам’яток та історичних місць, який відзначається у всьому світі щорічно, 18 квітня.
Наказом доручено органу охорони культурної спадщини протягом 2011 р. забезпечити відповідність облікової документації на пам’ятки, укласти охоронні договори, видати свідоцтва про реєстрацію об’єкту культурної спадщини як пам’ятки. Інформацію про внесення пам’яток в реєстр слід довести до органів земельних ресурсів, архітектури і містобудування. Державній культурній спадщині України доручено занести до Реєстру па ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2011

19 квітня 2011 р. в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбудеться прес-конференція щодо проекту «Врятуймо скарби разом!». Початок прес-конференції о 12.00 год. Запрошуються представники ЗМІ.

Для довідки.
Мета  проекту:  
Збереження та популяризація творів національної спадщини. Створення сприятливого  інформаційного  простору для розуміння реставраційної проблематики та промоцій науково-дослідних проектів ІФКМ. Опрацювання  методики дослідження і консервації творів мистецтва. Показати в новому аспекті тематично підібрані твори в музейній експозиції, щоб звернути увагу на драму ї ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2011


Минулого тижня представники дирекції культурної і природної спадщини Ради Європи відвідали Івано-Франківськ - історичне місто, в якому валяться пам'ятки архітектури.

Цими днями Івано-Франківськ став на крок ближчим до того, щоб отримати закордонну підтримку для порятунку своєї культурної спадщини. У рамках проекту Ради Європи "Реабілітація культурної спадщини історичних міст" обласний центр П ... Читати далі »

Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2011

В підготовці до 350-річчя надання Станиславову Магдебурзького права, в травні 2011 р. на засіданні Кабінету Міністрів України буде розглядатися «План заходів з підготовки та відзначення 350-річчя заснування міста Івано-Франківська». Згідно даного документу, передбачено ряд заходів спрямованих на збереження та популяризацію культурної спадщини обласного центру. Ці заходи є різноплановими, але кожен з них дасть змогу побачити оновлені пам’ятки культури міста по-новому.

Зокрема, передбачається проведення капітального ремонту з влаштуванням пішохідної зони на вул. Вірменській від пл. Ринок до вул. Шпитальної; проведення капітального ремонту куполі ... Читати далі »

Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2011

13 квітня 2011 р. в Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби імені С.Бандери відбулося відкриття виставки присвяченої пам'яті поетеси, багаторічного політв'язня, Героя України Ірини Сеник. Науковий колектив музею запрошує ознайомитися всіх зацікавлених з долею однією з багатьох тисяч борців за державну незалежність.

А 15 квітня всі бажаючі можуть відвідати музей і побувати на презентації книги «Українська Автокефальна Православна Церква за часів другої світової війни: Митрополит Феофіл Булдовський». Автором дослідження є науковець з Харкова Ольга Різниченко. Початок презентації о 12.00 год.

А.Чемеринський

Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2011

Депутатський корпус селища Солотвино звернувся до Івано-Франківської обласної ради та дирекції Івано-Франківського краєзнавчого музею щодо музею ім. О.Феданка, який знаходиться в даному населеному пункті.

Громада селища, розуміючи що є ряд недоліків в роботі музейного закладу – неналежного графіка роботи, незадовільного зберігання експонатів, неналежного утримання споруди, - все ж зацікавлена у відновленні його роботи. На даний час частина приміщення музею знаходиться у оренді.

Громада селища просить посприяти у відновленні роботи музею, оскільки він знаходиться поруч туристичного маршруту Івано-Франківськ – Манява і є велика перспектива його розвитку. Громада селища не буде запе ... Читати далі »

Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2011

14 квітня 2011 року відбулася зустріч заступника голови облдержадміністрації Романа Іваницького з керівником Австрійської громадської організації «Чорний Хрест» Отто Яусом, полковником Ервіном Фітцем та помічником почесного консула Австрії в Західній Україні Галиною Велідовою за участі фахівців облдержадміністрації, науковців. Зазначалося, що вони прибули на Івано-Франківщину після Закарпаття, Буковини та Волині. 
Учасники обговорили питання щодо сприяння австрійській стороні в питаннях утримання в належному стані місць поховань австрійських вояків часів Першої світової війни на території області.Зокрема, гості висловили задоволення відношенням до утримання і збереження в належному технічному та естетичному стані пам’ятного знаку ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2011

В івано-франківському видавництві «Симфонія форте» побачила світ друга книга Василя Романюка «Богові і Україні». З її сторінок, щедро ілюстрованих світлинами та ксерокопіями документів, зримо постають минувшина і сьогодення Української Греко-Католицької Церкви.
Послуговуючись у своїй книзі розмаїтими джерельними матеріалами, відомостями, почерпнутими з наукової літератури, спогадами старожилів нашого краю, які сам же й записав, автор видання водночас виступає і як публіцист. Він роздумує — не просто, сказати б, принагідно, а із живим зацікавленням та уболіванням — над нетлінністю й невичерпністю духовних традицій УГКЦ. Особливо ж коли описує катакомбний період діяльності цієї Церкви після інспірованого «червоними визволителями» Львівського псевдособору УГКЦ 1946 року, вихід із підпілля, який можна назвати її воскресінням.
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2011

Дерев’яний тризуб, який належав колись Степанові Бандері, перстень-печатка Владики Петра Колісника, якою він користувався як керівник Спілки Визволення України, передав настоятель української автокефальної церкви святої Покрови з Чикаго о. Іван Боярчук голові обласної державної адміністрації Михайлові Вишиванюку.
Унікальну спадщину реліквій, старожитностей, в якій чимало іменних подарунків від провідника ОУН, він свого часу отримав від Владики Петра.
Дещо раніше передав годинник Бандери, який, за словами Михайла Вишиванюка, і сьогодні справний, ходить. Голова ОДА особисто був знайомий з Владикою Петром, каже, що «це унікальна людина, письменник, поет, має видані цікаві праці», тому вирішено побудувати на околиці Івано-Франківська, в районі автобазару, невеличку церкву і музей Владики Петра Ко ... Читати далі »
Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2011

У с. Томашівцях Калуського району з ініціативи та завдяки фінансуванню ВО «Свобода» відкрили меморіальну дошку членові ОУН, художникові, докторові філософії, голові НТШ в Канаді Богданові Стебельському. Про це повідомив депутат обласної ради Василь Попович.
З цієї нагоди відбулося урочисте віче. Місцевий священик о. Михайло освятив меморіальну плиту. Заслужена вчителька України Оксана Тебешевська розповіла про зв’язок родини Стебельських із Калущиною, про батька іллю, який у 1906 році був переведений із Цвітови до Томашівців і працював тут директором місцевої школи до 1912 року, а також про своє листування з дружиною Богдана Стебельського — Аріядною, зустрічі з Лілею Стебельською, дочкою Богданового рідного брата,  легендарного командира УПА Степана «Хріна». Оксана Тебешевська подарувала школі портрет Богдана Стебельського.
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2011

12 квітня 2011 р. управлінням культури Івано-Франківської облдержадміністрації проведено нараду з директорами музеїв – юридичних осіб області. Захід проведено на виконання листа Міністерства культури України від 23.03.2011 р. №47/7-6/47-11. Даний документ говорить про необхідність розробки плану першочергових заходів щодо розвитку та реформування музейної сфери. Ним доручається провести в області аналіз необхідності проведення капітальних, поточних ремонтів приміщень музеїв, оснащення їх сучасними пожежно-охоронними засобами, приведення стану інженерно-технічних систем до нормативних вимог. Також, доручено здійснити моніторинг збереженості пам»яток Музейного фонду України, умов їхнього зберігання, реставраційного забезпечення, виконання консерваційно-реставраційних заходів та надання методичної допомоги директорам і зберігачам фондів, художникам – реставраторам музеїв; визначити орієнтовний розмір додаткових видатків для вирішення існ ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2011

12 квітня з гостями з Німеччини, представниками Німецької народної Спілки по догляду за військовими похованнями в Україні, зустрівся заступник голови обласної державної адміністрації Роман Іваницький, який є співголовою Івано-Франківської регіональної комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій.
Як зазначалося, відповідно до плану роботи Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни і політичних репресій, у другому кварталі поточного року Німецька народна спілка по догляду за військовими похованнями в західних областях України планує проводити роботи по розшуку і збору останків німецьких військовослужбовців на території Богородчанського району (с. Підгір'я), Надвірнянського ( селище Делятин, місто Надвірна), Тлумацького (села Гостів, Озеряни, Пужники, селище Кутище). 
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2011

Задля увіковічення пам’яті про трагедію, яка сталася 70 років тому, обласна Спілка в’язнів жертв нацизму, головою котрої є колишній в’язень Р. Кубицький,  спорудила монументальний знак. Горельєф змонтовано на фасаді будинку, що розташований на перетині вулиць Шопена і Валової в Івано-Франківську (там у часи німецької окупації була німецька біржа праці і звідси людей примусово вивозили на роботи).
Створили меморіальну композицію знані на Прикарпатті митці: член Національної спілки художників України скульптор-монументаліст С. Грицей, член Спілки майстрів ковальського мистецтва України М. Зарицький та архітектор І. Шевчук. Долучилися до створення майстри з фірми «Гефест».
Обласна спілка в’язнів жертв нацизму й авторський колектив вдячні за підтримку і сприяння у споруджен ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2011

Ще торік влада Рожнятівщини заявила про добрі наміри відсвяткувати на високому рівні дві знаменні дати — 200-річчя від дня народження видатного письменника та громадського діяча, одного із засновників «Руської трійці» Івана Вагилевича, який є вихідцем із села Ясеня, та 120-річчя початку трудової еміграції, котра, як засвідчують науково-історичні джерела, почалась 7 вересня 1891 р., коли уродженці Небилова Іван Пилипів та Василь ілиняк першими з українців  ступили на канадську землю. Ідею відзначити на високому рівні ці  дати підтримали і депутати районної ради і на другій сесії шостого демократичного скликання виділили з бюджету певні кошти для  різних потреб — реконструкції пам’ятників, проведення ремонтних робіт у музеях і придбання для цих установ нових меблів тощо. Власне підг ... Читати далі »

Переглядів: 674 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2011

Восени цього року відбудуться величні святкування з нагоди 400-ліття від часу заснування уславленого українського церковно-релігійного центру – Скиту Манявського. Якщо Києво-Печерська Лавра удостоїлася титулу «українського Афону», то Скит Манявський церковні історики назвали «новочасним Ватопедом». Його заснування пов’язане з іменем Йова /Івана/ Княгиницького, який походив з дрібношляхетського роду з Тисмениці. Маючи величезні перспективи у світському житті, він всеціло віддав себе служінню Господу. Для цього юнак пройшов через усі ступені чернечого життя в грецькому Афоні і сербському Ватопеді. Обравши для себе життя самітника, який повинен самозаглиблюватись в Божу науку, Йов Княгиницький вибрав для проживання напрочуд гарну місцину в дикому смерековому лісі на березі річки Батерс /згодом – Манявка/. У дерев’яній келії він проводив час у молитві, пості і мовчанні. Повне самовідречення і аскетизм монаха знайшли ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2011

Кількарічна боротьба у підпіллі та розбудова мережі ОУН на рідних землях для мешканця Старого Угринова Олекси Перегіняка, як і для багатьох його побратимів, завершилася трагічно: смертельної рана відібрала у нього життя вже у 27 років. І, хоча місце його поховання ретельно замаскували, агенти МГБ уже за кілька днів розрили могилу. Лише переконавшись у смерті підпільника, його залишили у спокої. Березовий хрест на могилі "Кармелюка” простояв недовго. Відтак, через кількадесят років знайти місце його поховання стало непросто. Утім, наполеглива робота і пошуки таки дали результат.
 
Днями на "старому цвинтарі" у Старому Угринові вшанували пам’ять Олекси Перегіняка-"Кармелюка", могила якого донедавна вважалася невідомою. Повернути забуте ім’я взялися працівники Історико-меморіального музею С ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2011

7 квітня в с Бринь відбулася година пам’яті, присвячена річниці загибелі командира 4-ої Воєнної округи «Говерла» Федора Королюса. На сільському кладовищі, де він похований, було відправлено панахиду о. Р.Іванівим. В заходах взяли участь голова Галицької районної станиці Братства вояків ОУН-УПА Микола Яцків та його побратими, мешканці села Бринь, учні та вчителі місцевої школи.
Заходи щодо відзначення річниці змістовно підготували завідувач клубом О.Пашкевич, завідувач бібліотекою О.Мисі.Активну участь взяли члени осередку Реєстрового козацтва (учні 9-го кл.).
Жителі села зі сльозами на очах слухали розповідь про мужнього командира. Присутнім подарувала пісні керівник фольклорного ансамблю жінок К.Мисів, слова і музику яких написала сама.
Переглядів: 716 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2011

Комісія з присудження премії ім. Івана Франка розпочала свою роботу. 6 квітня відбувся І тур засідання (попередній відбір шляхом обговорення та відкритого голосування). Краєзнавець Іван Бондарєв, член НСКУ та ІКО "Моє місто" є кандидатом на здобуття премії в номінації "Журналістика"  – за цикл краєзнавчих статтей і постійну рубрика «Легенди старого Станиславова" в газеті "Репортер".
Шляхом обговорення та голосування до конкурсу на премію допущено І.Бондарєва. 
Наступне засідання комісії, (тобто ІІ тур – допущення робіт до конкурсу шляхом таємного голосування; публікація в засобах масової інформації із зазначенням авторів цих робіт, організація громадського обговорення конкурсних творів, аналіз матеріалів обговорення, надісланих зауважень та пропозицій) відбудеться 13 квітня 2011 ... Читати далі »
Переглядів: 660 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2011

5 квітня 2011 р. Верховна Рада України прийняла Постанову щодо вшанування В.Стефаника. Метою прийняття Постанови є забезпечення належних організаційно-правових умов для відзначення 140-річчя з дня народження Василя Стефаника на державному рівні. Прийняття даної Постанови дозволить належним чином вшанувати ювілей Василя Стефаника, сприятиме приверненню уваги до його постаті широких кіл української громадськості та письменництва.


ПОСТАНОВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Переглядів: 698 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2011

7 квітня об 11.30 год. навпроти Церкви Святої Покрови (вул.Княгинин, 29) біля Скорботної стіни буде відслужена панахида за молодими націоналістами-оунівцями, учасниками молодіжного націоналістичного підпілля, членами відділу пропаганди надрайонного проводу ОУН Василем Гросбергом, Ганною Соколовською і Ганною Сміжак які загинули від рук енкаведистів на цьому терені 6 квітня 1949 року.

* за інформацією Івано-Франківського МВК

Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2011

З нагоди Міжнародного дня пам’ятників та історичних місць, Дня пам’яток історії та культури відділ літератури і мистецтв обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка представляє виставку-подорож „Визнані перлини світу”.
Кожна країна - це своя багата історія та культура. Кожна епоха залишає нам у спадщину якусь пам'ятку, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток країни. Світ несказанно багатий на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас.
Зміст виставки розкривають розділи: „Образи часу" та „Монастирі і храми України".
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2011

4 квітня 2011 року відбулась зустріч міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса з офіційною делегацією Ради Європи. У зустрічі з української сторони також взяли участь заступник міського голови з гуманітарних питань Михайло Верес та начальник відділу охорони культурної спадщини МВК Ігор Панчишин.
У складі офіційної делегації Ради Європи до Івано-Франківська прибули керівник проектів IV Директорату Ради Європи (дирекція культурної і природної спадщини) Мікаель де Тюз; керівник архітектурної майстерні "Cabinet d'Architecte Bernard Bouzou", експерт Ради Європи Бернар Боузо; фахівець з консервації пам’яток архітектури і ландшафту професор Університету Нортумбрія в Ньюкастлі (Великобританія), експерт Ради Європи Роберт Піккард; архітектор, фахівець з реставрації пам’яток архітектури, керівник архітектурної майстерні David Jonson architects, експ ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2011

В серпні 1941 року в Чорному лісі (Рибне – Павелче) біля Станиславова, гітлерівцями було знищено понад 700 осіб польської інтелігенції міста та околиць. В цьому році минає 70 років цієї трагедії. У зв’язку з цим, 6 серпня 2011 р. планується провести урочисті заходи щодо вшанування пам’яті загиблих. Відзначення цієї трагічної річниці буде проведене з участю духовенства різних конфесій, представників державних органів влади України та Польщі, Генерального консульства Республіки Польща у Львові, делегацій з Польщі міст – побратимів, громадських організацій, колишніх мешканців Станиславова, родичів загиблих та інших.

Польське Товариство Культури «Пшиязнь» з дня заснування (липень 1993 року) опікується могилами загиблих. Товариство виступило з ініціативою оновлення встановленого в 1990 р ... Читати далі »

Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2011

Музей народної архітектури і побуту Прикарпаття, який є структурним підрозділом Національного заповідника «Давній Галич» в цьому році відзначатиме 30 – річчя з часу створення. До цієї поважної дати в серії видань «Галицькі святині» видано путівник присвячений музею. Авторами путівника є заступник генерального директора Заповідника Володимир Дідух (автор проекту, фотосвітлини) та директор музею Леся Михальчук (текст). Путівник багато і цікаво ілюстрований, у ньому відображено всі об'єкти, що знаходяться на терені музею. Не менш важливою є частина путівника, яка подає зміст видання у перекладі англійською мовою і зорієнтована на мандрівників з інших держав, що особливо актуально для наступного року – коли відбуватиметься турнір «Євро – 2012».

Поява путів ... Читати далі »

Переглядів: 782 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2011

Ініціативна група краєзнавців ІКО «Наше місто» вважає, що постать видатного скульптора Г.Крука заслуговує пошанування на державному рівні. Оскільки цей ювілей до загальноукраїнських дат, на жаль, не увійшов, вони просять відзначення провести на обласному рівні, для чого необхідно створити організаційний комітет. З цього приводу краєзнавці звернулися до голови облдержадміністрації М.Вишиванюка. Головою оргкомітету пропонується призначити заступника з гуманітарних питань голови ОДА п. Романа Іваницького. Свої пропозиції щодо складу майбутнього оргкомітету і його заходів передано п. Р. Іваницькому.
Найважливішими заходами вважаються: проведення виставки творів Г. Крука; повернення або придбання його творів для художнього музею; проведення наукової конференції; видання книг про Г. Крука; встановлення пам'ятника в с. Братишів, встановлення меморіально ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2011

"Шануймо минуле заради майбутнього” — під таким гаслом сьогодні в Музеї історії міста Коломиї в рамках культурологічного проекту «Коломия у світі мистецтва» відбудеться презентація шостого випуску листівок під назвою "Роман Кочержук. Графіка" та відкриється виставка "Коломия у графіці Романа Кочержука (з колекції адвоката Михайла Петріва)", які присвячені 770-річчю першої писемної згадки про Коломию.

Видавцями комплекту листівок графіки з видами будівель міста є засновник проекту, директор Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Валерій Ковтун та адвокат Михайло Петрів.

Роман Кочержук — талановитий коломийський графік вперше представить мешканцям та гостям міста свої х ... Читати далі »

Переглядів: 708 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2011

Завідувач кафедри всесвітньої історії інституту історії і політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника професор, доктор історичних наук Олег Жерноклєєв — відома постать у наукових історичних колах. І хоч особисто він вважає, що живе звичайним християнським життям, але доволі незвичним для багатьох є його належність до третього Чину чернечого Згромадження Воплоченого Слова. Пропонуємо увазі наших читачів його розповідь про чернецтво та власний духовний шлях.

- Сьогодні ви завідуєте науковою кафедрою університету. До речі, ви вважаєте себе належним до школи Карпенка?

— Немає найменшого сумніву. Я захищав кандидатську п ... Читати далі »

Переглядів: 1111 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024