Вівторок, 19.03.2024, 06:58:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 21 » Лицар ідеї і чину
16:51:10
Лицар ідеї і чину
16 листопада 2011 р. в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери відбулася урочиста академія до 110-ї річниці від дня народження Євгена Побігущого-Рена «Лицар ідеї і чину». Це визначний український військовий і політичний діяч, пластун, старшина УГА, член УВО та ОУН, командир куреня «Роланд» і 29-го піхотного полку 14-ї гренадерської дивізії «Галичина», полковник Першої Української дивізії УНА, Лицар-Командор Ордену Св. Папи Сильвестра. Є.Побігущий народився на Тернопіллі в с. Постолівка (тепер Гусятинського р-ну). 
Захід зорганізувала завідувач відділу з організаційно-масової роботи ЦПВ ім. С.Бандери Ольга Школьна, яка теж народилася в Постолівці. Вона, зокрема, провела презентацію «Збручанський край – батьківщина Євгена Побігущого».
Г. Савченко – директор ЦПВ ім. С. Бандери коротко розповіла про історичне та соціальне тло формування світогляду Є. Побігущого.
Доктор політичних наук, професор кафедри політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Іван Монолатій, який є родичем видатного українського діяча, виголосив ґрунтовну доповідь «Життєві та військові віхи Євгена Побігущого» і презентував свою виставку документів про нього, що тепер буде експонуватися в ЦПВ ім. С. Бандери.
Вихованці Центру читали уривки із книги Є. Побігущого «Мозаїка моїх споминів», перша частина якої була перевидана місцевим видавництвом «Лілея-НВ» в 2002 р. Окрім цієї книги на урочистій академії були представлені інші видання «Лілеї-НВ» про національно-визвольну боротьбу українців. Зокрема, спогади голови Івано-Франківського Братства дивізійників Михайла Мулика «Дух, що тіло рве до бою…». Автор, незважаючи на поважний вік, особисто завітав розповісти молоді про свій бойовий шлях.
З повідомленням про роль історичних постатей діаспори в українському державотворенні виступив заступник начальника обласного управління юстиції, заслужений юрист України В.Ковальчук.
Піднесеному емоційному настрою вечора посприяли патріотичні українські пісні у виконанні аматорського хору Союзу українок «Берегиня», диригент Дарія Циганкова.
На заході були присутні учні та педагоги шкіл міста, ветерани національно-визвольних змагань, представники громадських та політичних організацій.

Переглядів: 669 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024