Вівторок, 19.03.2024, 12:53:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 20
У середу, 16 листопада, працівники радіо, телебачення і зв'язку відзначають своє професійне свято. А як починалася історія радіо у Станиславові?
Сьогодні радіо сприймається як щось буденне й звичне. А був час, коли радіо вважалося найпередовішим винаходом людства і радіоприймачі могли дозволити собі тільки найзаможніші...
В Європі винахідником способу передачі інформації через радіохвилі вважається італійський інженер Марконі, який на місяць випередив російського винахідника радіо А. Попова, винахід якого був продемонстрований 7 травня 1895 року. Американці мають свого винахідника радіо - ще у 1893 році Нікола Тесла запатентував радіопередавач, а через 2 роки - і радіоприймач. Проте перші радіостанції почали будуватися тільки у 1920 роках. У 1925 році була збудована радіостанція у Варшаві, як ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

Палеонтолог-аматор із міста Галича усього за один рік зібрав поважну колекцію скам'янілостей, які походять із тих часів, коли на місці Карпат було доісторичне море.
Раковини, мушлі та панцири головоногих молюсків, плавники й хребці вимерлих риб, зуби акул та уламки коралів - такі скам'янілі рештки знаходить 60-річний галичанин Віктор Матура, мандруючи скелястими берегами річок та поблизу каменеломень на Прикарпатті.
"Ось цей, найбільший у моїй колекції амоніт (морський молюск, який вимер водночас з динозаврами - авт.) я знайшов у кар'єрі в селі Дубівці, - розповідав він репортерові «ГК». - А перша скам'яніла "черепашка" - так званий ростр молюска белемніта, вимерлого родича сучасного кальмара - трапилася мені на очі зовсім випадково, коли я прогулювався в Галичі біля Дністра, поруч зі своїм б ... Читати далі »
Переглядів: 718 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

Заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес вимагає від міліції покарати зухвальців, які самовільно демонтували меморіальну дошку на честь Михайла Павлика.
Встановлена на житловому будинку на розі вулиць Франка та Павлика меморіальна дошка опинилася в центрі скандалу, коли приватний підприємець розпочав переобладнання квартири на першому поверсі під офіс з добудовою приміщення. Прибудова фактично замурувала пам'ятний знак на честь Михайла Павлика всередині майбутнього офісу. Міськвиконком тепер оскаржує це будівництво в суді, будівельні роботи поки що призупинені.
Однак минулої неділі, 13 листопада, від мешканців будинку надійшло повідомлення про те, що меморіальну дошку зі стіни хтось демонтував і викинув на купу будівельного сміття. Як повідомила на апаратній нараді в міс ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

Минулого тижня скульптор Ігор Семак завершив роботу над гіпсовим макетом пам’ятника Романові Шухевичу. Наразі макет чекає на мандрівку до Львова, де його мають втілити у бронзі. Хоча, двохметровий пам’ятник навіть у гіпсі вже вражає своєю витонченою героїчністю, а, поставши у бронзі, обіцяє стати серцем духовно-патріотичного маршруту містом. Тим часом, завдання громади — мобілізуватися, і зібрати кошти для встановлення пам’ятника.
Скульптор Ігор Семак працював над макетом від початку верезня. Минулого тижня похвалився «Вікнам», що, нарешті, склав композицію із кількох шматків гіпсу. Тепер скульптура — у майстерні художника — сохне, чекає на останні штрихи і, практично, готова до відливання у бронзі на ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв.
Шухевичу бракує бронзи
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

У п'ятницю відбулося друге спільне засідання оргкомітету зі спорудження у Калуші пам'ятнпика Генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу та громадської інціативи "Загальна мобілізація". За словмаи заступника голови оргкомітету, секретаря Калуської міської ради Олександра Челядина, міська рада вже перерахувала за проектні роботи та на оплату скульптору Ігореві Семаку обіцяних 40 тис. гривень. Залишилося доопрацювати деякі документи і казначейство перерахує кошти за призначенням.
Загалом, триває пошук шляхів зі здешевленння бронзової скульптури пам’ятника та гранітної частини. Наступної п’ятниці член "Загальної мобілзації”, директор Калуш ФМ Борис Червоний має поінформувати про цінові пропозиції щодо виготовлення скульптури від трьох українських виробників. Нагадаємо, що йдеться і про калуське підприємство — Завод "Техмаш”, яке працює з бронзою, проте досі н ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024