Вівторок, 19.03.2024, 11:48:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 04
Питання встановлення бюсту Олександрові Пушкіну винесене на розсуд громади. Громадське обговорення проекту рішення Калуської міської ради щодо благоустрою підприємством «Карпатнафтохім» площі на вул. Пушкіна і встановлення на ній бюсту поету О. С. Пушкіну відбудеться 8 листопада о 17.30 у ПК «Мінерал».
Дзвони Підгір’я 
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Два великі проекти, над якими зараз працює скульптор Ігор Семак, — пам’ятник Романові Шухевичу та бюст Олександра Пушкіна. Що стосується останнього, то перспектива його встановлення — досить невизначена. Відповідне рішення чекає розгляду на сесії Калуської міської ради. Тим часом, громадськість уже висловлює свою незгоду з установленням бюсту класику російської літератури.
Калуш уже наступного року може стати містом пам’ятників. І, хоча наразі «оживити» місто за допомогою металу, бронзи та каменю тільки заплановано, вже найближчим часом головні площі Калуша можуть прикрасити відразу кілька пам’ятників. Проте, головна проблема — зима і гроші, і суспільна дискусія про те, чи, взагалі, всі особистості, які можуть незабаром постати у монументальній формі, мають прикрашати наше місто.
«Нафтохіміки ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2011

У  двох попередніх числах газети під цією рубрикою ми подавали матеріали про маловідомі історичні віхи коломийського театрального життя, його визначних дійових осіб-акторів, та події, які вплинули на становлення, розвиток цілого пласту культури покутсько-гуцульського краю.

Перша чверть XX-го століття
Якось увечері театральні аматори, яких не надто пройняв дух різдвяного дійства зі своєю виставою «Вифлиємська ніч», вирішили шукати дещо сильніших вражень і знайшли їх у пляшці оковитої, яка не знати звідки взялася. Нехай пробачать моє писання шляхетного виховання коломийські читачі, але ці свідчення виринули нещодавно зі сторінок спогадів колишнього гімназиста Івана Прокопова. Отож після чаркування майже дорослі випускники зч ... Читати далі »
Переглядів: 907 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2011

Учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Гуцульський феномен: мистецтво жити і творити» в рамках XIX Міжнародного гуцульського фестивалю, заслухавши та обговоривши наукові доповіді і повідомлення, відзначають, що за двадцять років незалежності України в Гуцульському регіоні відбулися суттєві зміни в соціально-економічному та культурно-духовному житті. Цьому сприяла багатогранна діяльність громадсько-суспільних, науково-дослідних, природоохоронних, освітніх, культурно-мистецьких установ та організацій, які формувалися і розвивались у процесі становлення і розбудови Української незалежної держави у тісній співпраці з органами місцевої влади.
Однак для розв’язання специфічних проблем Карпатських територій необхідним є виконання в повному обсязі Закону «Про статус гірських населених пунктів в Україні», що дозволило б вирішити низку завдань у со ... Читати далі »
Переглядів: 479 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Надвірнянщина — край замків. Із понад 110 середньовічних замків два знаходяться поблизу міста Надвірної: Пнівський та Надвірнянський.
Втім, у путівнику "Середньовічні замки та оборонні споруди", виданому трьома мовами, йдеться й про інші цікаві споруди: Делятинський, Добрилівський, оборонний двір у селі Заріччя та інші. Видаючи путівник, у Надвірнянській РДА сподіваються залучити до досліджень меценатів та інвесторів, людей, небайдужих до історії.
А тим часом йде підготовка до мистецького фестивалю, який би не повторював жодного з існуючих в області, але згодом став родзинкою Надвірнянщини туристичної. Місцем проведення майбутнього фестивалю стане знаменитий Пнівський замок.
ОДТРК
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Команда учнів Делятинського навчально-виховного комплексу удостоєна великої честі представляти Івано-Франківщину на Всеукраїнській конференції-семінарі юних краєзнавців-екскурсоводів у Центральному таборі туристського активу школярів України у с. Осій Іршавського району Закарпатської області (до речі, рідному селі народного артиста України Івана Поповича).
Учні виступали з доповіддю та мультимедійною презентацією про роботу музею «Люди і віхи» та презентацією Делятинського НВК, представили три номери художньої самодіяльності, брали активну участь у практичних заняттях на базі краєзнавчих музеїв с. Осій та м. Іршави, працювали над створенням проекту музею на базі Центрального табору туристського активу учнів України у с. Осій, ходили в одноденні походи в гори, купалися в термальних озерах, вражаючими стали й екскурсії в Іршаву, Берегово, Мукачево, Джубл ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

Два місяці поспіль у Коломиї триває жорстке протистояння між громадою та забудовником. Коломияни обурюються, що вперше за всю історію міста будівельники посягли на святе – самісінький центр. А забудовники при цьому не зважають навіть на рішення суду про заборону робіт. 
Насправді цій історії – вже понад десять років. У 1998-му місто проводило аукціон на деякі земельні ділянки у центральній частині міста. Хоча тоді на землю на вулиці Театральній жодних дозволів ніхто не давав, але якось так вийшло, що агрофірма «Прут» таки уклала угоду на ділянку поблизу Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Як це відбулося, сьогодні вже ніхто не розуміє…
Директор музею Ярослава Ткачук каже, що з музейниками заплановане будівництво не погоджували, а туристам тепер дістатися сюди д ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011

На розі Гординського і Чорновола стоїть шикарна австрійська кам’яниця, яку прикрашають атланти. Її на початку ХХ століття збудував єврейський підприємець Вайнгартен. В одній із квартир він мешкав сам, а решту здавав усім охочим і платоспроможним. Тоді такі будинки називали доходними. Назва цілком виправдана, оскільки квартирна плата мешканців була основним джерелом доходу домовласника.
«Золотий вересень» приніс не тільки «фабрики робочим», але й кінець комунального раю Вайнгартена. Будинок націоналізували, після чого соціальний склад мешканців кардинально помінявся. Колишній домовласник цього не витримав. Стрибнувши з балкона третього поверху (висотою це фактично аналог хрущовської п’ятиповерхівки), Вайнгартен пішов у інший світ.
З того часу мешканцям квартири із тим нещасливим балконом якось ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024