Вівторок, 19.03.2024, 07:26:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 12
Цей гірський, правобічний кряж Пруту простягнувся з покутської столиці Коломиї аж до столиці Буковини – Чернівців. Гориста, заліснена місцевість є першим карпатським передгір’ям, за яким видніється щораз вищий каскад масиву. На тих малозаселених теренах завше побутували давні оповіді, бувальщини, повір’я, знали їх по обидвох берегах ріки, що плюскоче у підніжжі Воскресінецької гори, яка велично домінує над містом. Ті перекази відлунюють і до наших днів…
Так, скажімо, немає жодних задокументованих підтверджень тому, що Коломию, мовляв, спочатку звели саме на цьому таємничому узвишші, як зрештою немає й заперечень – є лише припущення, гіпотези, здогади. Однак розмови про це точуться нашим краєм, мабуть, відтоді, як народилася перша дитина в оселі на протилежному, новому, пологішому боці Пруту, тут, де нині живемо ми. Байки байками, а топоніми, які зостал ... Читати далі »
Переглядів: 908 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.11.2011

Учора відбулася перша робоча зустріч організаційного комітету зі встановлення у Калуші пам’ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу та членів громадської ініціативи «Загальна мобілізація».
Заступник голови оргкомітету, секретар міської ради Олександр Челядин поінформував: міський бюджет готовий уже наступного тижня профінансувати вартість роботи скульптора Ігоря Семака у розмірі 30 тис. гривень (загалом у міському бюджеті на цей рік передбачено 40 тис. гривень). Крім того, місто береться за фінансування благоустрою території, на якій буде встановлено пам’ятник, оплату проектної документації (10 тис. гривень) та приведення до належного вигляду фасаду Центру художньої творчості дитячої та юнацької молоді, біля якого буде встановлено пам’ятник Роману Шухевичу. Крім того, для зовнішньої реклами місто готове виділити власні біг-борди та сіті-лайти. ... Читати далі »
Переглядів: 509 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.11.2011

Книга Павлини Литвин (Василишин) «Розповіді про Князівське» побачила світ в івано-франківському видавництві «Тіповіт» буквально за п’ять днів до початку роботи недавнього 18-го Міжнародного форуму видавців у Львові і там же відбулася перша її презентація.
Князівське — невеличке село на Рожнятівщині, перша писемна згадка про нього датується 1592 роком, а сьогодні тут близько 900 жителів. Авторка книги, педагог за фахом, описує історію рідного села на основі зібраних з допомогою батька Василя Василишина, односельців та інших небайдужих людей багатих своїм фактажем матеріалів, рівно ж як і почутих від місцевих старожилів переказів та легенд, описує її крізь призму християнських традицій Князівського, спогадів про життя і побут князівчан у минулому. Оповідає про млини, фільварки, сільських війтів, трудову еміграцію з села, пережите ним у Першу і Другу світ ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2011

Уже стало традицією в день створення Національного заповідника в Галичі організовувати конференції. Цьогорічне зібрання було присвячене проблемам дослідження, збереження і використання середньовічних замків. Конференція мала міжнародний статус, бо у ній активну участь взяла численна делегація з Польщі. Дослідники із сусідньої держави, що мають великий досвід у відновленні замків, охоче ним ділилися. Цікаво, що в Європі цю проблему можна вважати вичерпаною, адже там за замки взялися давно і змогли знайти кожному з них відповідне призначення.
Ситуація із замками, що збереглися на теренах нашої держави, є, на жаль, невтішною. Кілька років тому на замки ніби почали звертати увагу на всіх рівнях, але економічна криза, що охопила країну, знову відсунула їх на другий план. Тому замками, які мають стати обороною нашого минулого, нині знову ніхто не цікавиться. ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2011

Вже понад 70 років на висоті 2 028 метрів над рівнем моря, на вершині гори Піп-Іван пустує та поволі руйнується колишня астрономічна обсерваторія. Її будували за часів Польщі  протягом 1937—1938 років, а функціонувала вона за призначенням лише рік. І тепер об’єктові обіцяють відродження та відновлення в рамках співпраці Варшавського та Прикарпатського університетів.
У народі споруду обсерваторії вже давно охрестили «білий слон», адже взимку, коли її стіни вкриті шаром снігу та льоду, вона нагадує цю тварину. Нарешті появилася надія, що руйнуванню обсерваторії буде покладено край. Як переконують у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника такий невизначений стан пам’ятки триватиме уже недовго, адже вона перебуває на балансі університету, який має на неї серйозні наукові плани.
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024