Вівторок, 19.03.2024, 13:48:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 12 » Минуле — це голос крові
03:02:13
Минуле — це голос крові
Книга Павлини Литвин (Василишин) «Розповіді про Князівське» побачила світ в івано-франківському видавництві «Тіповіт» буквально за п’ять днів до початку роботи недавнього 18-го Міжнародного форуму видавців у Львові і там же відбулася перша її презентація.
Князівське — невеличке село на Рожнятівщині, перша писемна згадка про нього датується 1592 роком, а сьогодні тут близько 900 жителів. Авторка книги, педагог за фахом, описує історію рідного села на основі зібраних з допомогою батька Василя Василишина, односельців та інших небайдужих людей багатих своїм фактажем матеріалів, рівно ж як і почутих від місцевих старожилів переказів та легенд, описує її крізь призму християнських традицій Князівського, спогадів про життя і побут князівчан у минулому. Оповідає про млини, фільварки, сільських війтів, трудову еміграцію з села, пережите ним у Першу і Другу світові війни, у повоєнні роки і в час здійсненої «червоними визволителями» колективізації, про жертви окупаційних режимів, участь князівчан у національно-визвольних змаганнях і в процесах українського відродження уже в новітню добу. Видання на 484 сторінок відзначається високим поліграфічним рівнем, привабливе своїм дизайном, проілюстроване більш як сотнею чорно-білих та кольорових світлин.
Воістину Павлина Литвин заслуговує на вдячне слово (і не тільки від своїх земляків) за «Розповіді про Князівське», що написані цікаво, доступно для широкого читацького загалу. Багатолітньою подвижницькою працею вона втілила в життя свою заповітну мрію — підготувала ррунтовний нарис з історії вітцівського села як дар його старшим і ще зовсім юним  жителям, тим, хто в чужих далеких краях свято береже пам’ять про нього. А допоміг коштами видати книгу щедрий меценат — брат авторки Мирослав Василишин, нині заступник генерального директора «ТНК-Нижньовартовськ». Зрештою, заслуговують на вдячність усі, хто доклав старань до того, щоби книга з історії самобутнього бойківського села стала реальним фактом нашої дійсності.
Про це говорили на презентації «Розповідей про Князівське» професори рецензент книги Богдана Криса та Михайло Гнатюк, викладач Зеновій Булик із Львівського національного університету ім. І. Франка, голова Львівської обласної організації Всеукраїнської ліги українських жінок Надія Кохалевич-Левицька, яка походить із давнього українського роду священиків Левицьких (Лев Левицький та його син Михайло мали парафію в Князівському), й інші вихідці з цього села – нині жителі міста Лева.
І, звичайно ж, на презентації мали слово сама авторка Павлина Литвин, її син упорядник книги Святослав Литвин та директор видавничо-поліграфічного підприємства «Тіповіт» Василь Вітенко. Мовили, що рухало ними у здійсненні цього амбіційного видавничого проекту прагнення, яке, мабуть, найкраще можна виразити словами з анотації до «Розповідей про Князівське»: «Кожній Людині варто пам’ятати, що минуле — це не просто ще одна перегорнута сторінка, це глибокий слід у серці та в пам’яті, своєрідний голос крові, який через генетичний код не дозволяє забути, чиїми синами і дочками ми є».
Іван ЗЕЛЕНЮК

Переглядів: 636 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024