Вівторок, 19.03.2024, 04:10:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 18
Як повідомляли «Вікна», учора відбулася сесі Калуської міської ради. Активісти «Загальної мобілізації» роздали понад 30 особистих листів до депутатів з проханням підтримати збір коштів на спорудження памятника Роману Шухевичу. Грошей не збирали — просили добре вчитатися у текст, включитися в акцію, поширити інформацію. Проте депутати Василь Гордій та Ярослав Кінаш "для початку" дали 150 гривень.
Як свідчать офіційно оприлюднені дані оргкомітету зі спорудження пам’ятника Роману Шухевичу, поки що з депутатського корпусу власною гривнею долучився до збору коштів тільки секретар міської ради Олександр Челядин, який минулої п’ятниці перерахував на пам’ятник 300 гривень. Нині ведеться активна інформаційна кампанія, до якої залучені ЗМІ, створені спеціальні групи у соцмережах Facebook та вКонтакте. Розробляються варіанти здешевлення вартості самого пам’ятника ... Читати далі »
Переглядів: 446 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Бібліотечка історії визвольних змагань ОУН-УПА в 40-50-х роках попереднього століття поповнилася ще однією цікавою книгою – «Лицар нескореної України», що побачила світ завдяки тернопільському видавництву «Джура». Це пристрасна розповідь художньо-публіцистичного кшталту про несхитного провідника Коломийського окружного проводу ОУН та 21-го тактичного відтинку «Гуцульщина» четвертої округи УПА-Захід Бориса-Григорія Легкого, котрий очолював боротьбу повстанців цього терену з середини 44-го по жовтень 50-го, тобто, до дня загибелі у бою з енкаведистами на горі Карметура, неподалік Лебединого озера. Автор видання – наймолодший брат Провідника Петро Легкий зумів зібрати і подати читачеві багатющий фактаж мужності і героїзму оунівського підпілля у далеко нерівних змаганнях за українську самостійну державу, належним чином критично осмислити аналогічні спогади, публікації інших дослідників цього періоду боротьби за неза ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

У місті Коломиї відкрили музей освіти. Це один із заходів з відзначення у місті над Прутом 200-річчя з дня заснування першої окружної державної школи і 150-річчя Коломийської гімназії.
Новий музей розміщений у міському управлінні освіти. В експозиції — архівні матеріали, документи, світлини, які розповідають про історію освіти на Коломийщині, а також представлені експонати, створені руками педагогів і учнів: вишивки, вироби з дерева, бісеру. Тематична експозиція розвитку шкільництва у місті буде постійно оновлюватись як архівними, так і сучасними матеріалами.

Переглядів: 490 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Після громадських слухань, де калушани однозначно висловилася проти встановлення бюсту Олексанрові Пушкіну, своє останнє слово мала б сказати міська рада. Однак, окремим питанням встановлення бюсту на сесію міської ради не винесли. Натомість, розглянули питання «Про встановлення меморіального каменю у сквері на вул. Пушкіна». Як відомо, у рамках реконструкції вул. Пушкіна там мав би бути встановлений камінь із написом, що реконструкція площі здійснена з нагоди 20-річчя компанії «Лукойл».
Депутат від Народного руху України Леся Кирилович закцентувала на кількох суперечливих моментах у проекті рішення, які стосувалися, зокрема, напису на камені. Вона, наполягала на тому, щоб у написі згадували калуські підприємства, а не безпосередньо російського інвестора, а також те, що немає у місті площі Пушкіна, натомість є сквер на перетині кількох вулиць. На проти ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

До уваги художників, мистецтвознавців, викладачів та студентів, всіх, хто цікавиться народним мистецтвом. Відділ літератури з мистецтва пропонує книжкову виставку „Скарб її душі”, присвячену 70-річному ювілею народного майстра декоративно-прикладного мистецтва, заслуженого художника України - Ганни Вінтоняк.
Народилася Ганна Григорівна 10 лютого 1941 року в с. Космачі Косівського району Івано-Франківської області у селянській родині. Змалку вміла писати писанки, вишивати і ткати.
Протягом десятків років плідно трудиться на ниві розвитку народного мистецтва України, зокрема Покуття. Створила оригінальні, неповторні комплекси сучасного одягу з використання народних художніх традицій, що увійшли до скарбниці народного мистецтва цього краю. Збагатила ансамблі одягу новими композиційними рішеннями ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Минулої суботи під стінами Палацу Потоцьких почались археологічні розкопки. Роботи, в рамках відзначення 350-річчя Івано-Франківська, проводить дочірнє підприємство «Культурна спадщина Прикарпаття» інституту археології НАНУ. У розкопках беруть участь і активісти історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто». Вже першого дня дослідники розкопали підземний хід.
«При обстеженні валу, що йде паралельно вулиці Дністровській, ми помітили просідання ґрунту, вирішили копати саме тут і не помилились, – розповідає Василь Романець, директор ДП «Культурна спадщина Прикарпаття» і керівник експедиції. – Знайшли підземний коридор з бочкоподібним склепінням шириною 2,15 та висотою до 2 м. Він розташований перпендикулярно стіні шпиталю та завершується завалом. Аби знайти його продовження, розпочали новий шурф прямо під стіною колишнього палацу. Якісь висновки робити зар ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Мирон Мицан, краєзнавець і громадський діяч, який виховав не одне покоління івано-франківських гідів, помер наприкінці жовтня. Він завжди переймався пам’ятками історії та культури в області, був автором цікавих та актуальних публікацій, зокрема книги «Станиславівські вежі». Ця стаття – остання в його доробку, тепер уже посмертна публікація…
Туристи люблять Прикарпаття, щороку їх більшає. При цьому левова їх частка через Івано-Франківськ лише проїжджає. Без зупинок. Бо що може запропонувати місто, яке туризм лише декларує? Коли турфірми не проводять оглядових екскурсій, як у багатьох інших містах? Та не це головне. Що в нас можна подивитись, які туристичні продукти з’явилися за останні роки та що планується створити в майбутньому?
У сімдесяті роки минулого століття Івано-Франківськ своїми квар ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

На східній стіні колишнього колегіального костьолу (Художній музей) можна побачити родовий герб Потоцьких – Пиляву. Цей геральдичний символ тісно пов’язаний із нашим містом, оскільки до 1939 року був невід’ємним атрибутом гербу Станиславова. Пилява – це хрест із трьома перекладинами, нижнє ліве рамено якого відламане. Така конфігурація не є випадковою.
Засновником роду Потоцьких вважається лицар Зірослав, який жив у ХІІ столітті. Разом із польським королем Болеславом Кучерявим він вирушив у військовий похід проти язичницького племені прусів. Біля селища Пилява відбулася вирішальна битва між двома арміями. Зірослав командував загоном польських воїнів, які отаборились на невисокому пагорбі. Саме по них пруси й нанесли головний удар.
Першу атаку поляки відбили більш-менш легко. Пруси полізли зно ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Сьогодні, 17 листопада на вулиці Страчених Націоналістів біля пам’ятного знаку відбулось віче на вшанування пам’яті 27-ми членів ОУН. Вони були розстріляні гітлерівцями 17 листопада 1943 р. у Станіславові. Саме на цьому місці (тепер вул. Страчених Націоналістів) під стінами тодішньої синагоги того дня сталася найголосніша розправа над українськими патріотами, які в лавах ОУН брали участь в русі опору фашистським окупантам.
14 листопада 1943 р. у станіславському українському театрі під час показу оперети Ярослава Барнича « Шаріка» було заарештовано 140 активістів руху опору. Із них 27 розстріляли на місці сучасної вулиці Страчених після короткого формального суду прямо в приміщенні театру.
Поминальне віче розпочалось панахидою, яку відслужили священики УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ. До пам’ятника страч ... Читати далі »
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024