Вівторок, 19.03.2024, 11:12:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 05
Трьома цікавими книжечками авторства своїх колишніх учнів потішив нещодавно видавничий центр Коломийської гімназії ім. Михайла Грушевського. Об’єднані спільною назвою, «Спогади», вони значно розширюють нашу обізнаність з чи не найплодотворнішим періодом діяльності гімназії – від Першої до Другої світових воєн. Це спогади Миколи Пригродського, Івана Прокопова і Дмитра Николишиного.
 
Спомин перший,  Миколи Пригродського
Гімназію цей хлопець з Середнього Березова закінчив 1926-го, за директорства Прокопа Мостовича. Саме Мостович був головою комісії, яка приймала іспити зрілості, причому приймала не формально, а з усією відповідальністю за покладені на неї обов’язки. Як згадує автор «Спогадів», на письмовий іспит зрілості вон ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.11.2011

Схоже, що історія з будівництвом квіткового ринку на вулиці Низовій багатьох не лише зацікавила, а й особисто зачепила. Адже всі ми - мешканці Івано-Франківська – любимо наше місто і хочемо, щоб воно було гарним. А будівлі, на кшталт квіткового ринку, не лише псують історичну частину міста, а  й ображають мешканців своїм безглуздям.
Начальник відділу охорони культурної спадщини Ігор Панчишин від початку був проти будівництва на цій земельній ділянці. І  у нього на це були вагомі підстави,  про що він і розповість у цьому інтерв’ю.

Пане Ігорю, чи подобається вам будинок, який звели на вулиці Низовій?
І.П.: Ні. Закони ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.11.2011

В ідеалі ця розповідь могла би бути фільмом, і замість того, аби означувати і осягати, можна би було просто бачити і розуміти. А сценарій такий: холодна ніч; пізня осінь; на вулиці лежить тіло...
Важко розгледіти, що то і хто то, але з назви можемо припускати, що то Тарас Мельничук. Хоча про це поки що не знаємо, бо просто бачимо в памороку істоту, яка б'є кулаками по землі. Дивитися набагато веселіше, аніж слухати, але суть така, що чоловік прилип до вулиці. Ще вчора збирався навідатися додому до матері, де був нечастим гостем. І таки приїхав до Уторопів, але зустрів хороших приятелів, які запропонували випити. Звісно, хороші, адже погані такого не зроблять. А тут прокидається серед ночі на шляху до Мишина, що в Коломийському районі. І що? Великий поет змерз спати на дорозі і - сіп! А біда - дорога не пускає. Борода замерзла у пізньоосінній калюжі, і ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.11.2011

Місто Івано-Франківськ сьогодні потребує нового історико-культурного опорного плану. Як повідомив днями начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Івано-Франківського міського міськвиконкому Ігор Панчишин, такий план потрібен насамперед для того, щоб зберегти історичну частину обласного центру від хаотичної забудови.
Зі слів пана Панчишина, вартувати десь близько 400 тисяч гривень – не надто велика сума як для бюджету міста з огляду на той факт, що, скажімо, на відкриття в Івано-Франківську дозвільно центру було витрачено близько 700 тисяч гривень. Втім, виконання такого плану необхідно замовити у спеціалізованих установах, найближчою з яких є Львівський НДІ «Західпроектреставрація». Втім, замовляти такі роботи ніхто із керівників міста чомусь не поспішає, хоча балачки про необхідність зробити таке замовлення точаться постійно. ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2011

Конфлікт, що спалахнув довкола реставрації Космацької церкви Святих апостолів Петра і Павла, намагається розв’язати не лише районна рада.
Як тільки про цей факт стало відомі голові РДА Ярославові Шинкаруку, він дав доручення створити комісію з вивчення цього питання. До її складу увійшли заступник голови РДА Володимир Совіздранюк, начальник відділу культури і туризму РДА Дмитро Біланюк і уповноважений з питань охорони культурної спадщини, головний спеціаліст відділу культури і туризму РДА Василь Струк, який, до речі, є священнослужителем.
Члени комісії виїхали на місце події, де встановили факт порушення статей 22, 26 і 30 Закону «Про охорону культурної спадщини», а саме – самочинну р ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024