Вівторок, 19.03.2024, 10:07:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 5 » Реакція влади на "реставрацію" Космацької церкви
23:46:55
Реакція влади на "реставрацію" Космацької церкви
Конфлікт, що спалахнув довкола реставрації Космацької церкви Святих апостолів Петра і Павла, намагається розв’язати не лише районна рада.
Як тільки про цей факт стало відомі голові РДА Ярославові Шинкаруку, він дав доручення створити комісію з вивчення цього питання. До її складу увійшли заступник голови РДА Володимир Совіздранюк, начальник відділу культури і туризму РДА Дмитро Біланюк і уповноважений з питань охорони культурної спадщини, головний спеціаліст відділу культури і туризму РДА Василь Струк, який, до речі, є священнослужителем.
Члени комісії виїхали на місце події, де встановили факт порушення статей 22, 26 і 30 Закону «Про охорону культурної спадщини», а саме – самочинну реставрацію і зняття хреста з церкви, яка є пам’яткою національного значення.
Начальник відділу культури Дмитро Біланюк ще 6 липня цього року направив на адресу Космацького сільського голови Дмитра Пожоджука і начальника управління культури ОДА Володимира Федорака листи про виявлені порушення чинного законодавств і прохання їх припинити. Косівська РДА рекомендувала (наказувати не має права) голові Космацької сільської ради  в письмовій формі офіційно звернутись до настоятеля і громади церкви Святих апостолів Петра і Павла з вимогою припинити самочинні реставраційні роботи та спробу замінити хрести.
13 серпня на сесії Космацької сільської ради було прийнято рішення «Про охорону пам’яток історико-культурної спадщини в селі Космачі», яке заборонило заміну хрестів на цій церкві. Сільські депутати також звернулись з листом до відділу охорони культурної спадщини управління культури ОДА і правоохоронних органів для відповідного реагування на факт порушення закону.
Однак через те, що районній і сільській владі району і Космача і досі не вдалось знайти порозуміння з настоятелем церкви, унікальний старовинний хрест з центральної бані і досі підпирає стіни культової споруди.
Аліса МУДРИЦЬКА, "Гуцульський край"

Переглядів: 584 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024