Вівторок, 19.03.2024, 12:01:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 06
На минулій сесії районної ради обговорили й інше, не менш резонансне і не дуже приємне питання – про самовільну реконструкцію однієї з космацьких церков.
Ні для кого не секрет, що для більшості парафіян їхній молитовний дім – наче єдина і улюблена доця, яку всі доглядають, якій всіляко догоджають. Доброчинні пожертви – грошові і матеріальні – ллються звідусіль. Ширина і глибина цього фінансового потічка залежить від заможності і чисельності парафії.
Космач – село велике, гонорове і небідне, тут діють кілька церков. Тож цілком закономірно, що прихожани однієї з них — церкви Святих апостолів Петра і Павла — вирішили відремонтувати і прикрасити свою культову споруду. Знайшли грошовитих м ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011

Громадські організації, науковці та історики Калуша вирішили річницю створення ЗУНР не відсвяткувати, а — відпрацювати. Відтак, здійснили наукову експедицію на старе кладовище Калуша, щоб детальніше вивчити поховання вояків австрійської армії часів Першої світової війни. У результаті — зафіксували більше 300 поховань зі стандартними хрестами, відлитими з бетону, а також 2 надмогильні постаменти з текстами про похованих осіб.
Експедиція мала на меті детальніше вивчити історію національно-визвольного руху минулого століття у рідному краї та своєму населеному пункті. Тут для дослідників роботи — непочатий край.
Калуш не став місцем найбільш відомих бойових операцій Першої світової війни. Однак, він був розташований в епіцентрі бойових дій. Перший удар війни місто відчуло вже у серпні 1914 року. ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011

Франківськ поступово втрачає лице. Варварське втручання в архітектуру спотворює столітні камениці, ламає лінії історичних кварталів. Добудова і перебудова останніх років сплюндрувала одну з найкрасивіших міських вулиць - Матейка, де кожна третя вілла є пам'яткою сецесії кінця ХІХ - початку ХХ століть. Чи можна зберегти те, що залишилося?

Прояв невігластва
Вулиця Яна Матейка - це шістдесят будинків. Майже всі були одно- та двоповерховими віллами. М'які силуети фронтонів і аттиків, вигини карнизів, ліпні фризи, м'яко заокруглені кути, «нарости» еркерів, контрфорси й пілястри, маскарони над арками дверей і вікон - цей квартал вирізняла вишукана декоративність. Центр вулиці тримала модерна триповерхова спо ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011

На будівельників попит був завжди, й в усі часи цей фах давав заробити на кусень хліба з маслом. Чудові станиславіські будівлі, декотрі навіть гордо названі іменами власників Басса, Гаусвальда, Гравера, насправді, окрім архітекторів, мають ще й інших авторів - будівельників, імена яких годі шукати в архівах. А як же жилося і працювалося будівничим старого міста?
Будівельні роботи у «польський» період регулювалися Розпорядженням Президента Речі Посполитої від 16 лютого 1928 року «Про будівельне право та побудову осель», роз'яснювальними документами міністерств та місцевої влади. Органом, який керував усіма будівельними роботами в Станиславіському воєводстві, була Дирекція громадських робіт, яка на початку 1930-х років працювала під головуванням інженера Полуднєвського. З 1928 року у містах з населенням більше 5000 чол. почали створюватися Комітети розбу ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024