Вівторок, 19.03.2024, 09:49:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 6 » Хотіли, як краще, а вийшло - як завжди
21:15:38
Хотіли, як краще, а вийшло - як завжди
На минулій сесії районної ради обговорили й інше, не менш резонансне і не дуже приємне питання – про самовільну реконструкцію однієї з космацьких церков.
Ні для кого не секрет, що для більшості парафіян їхній молитовний дім – наче єдина і улюблена доця, яку всі доглядають, якій всіляко догоджають. Доброчинні пожертви – грошові і матеріальні – ллються звідусіль. Ширина і глибина цього фінансового потічка залежить від заможності і чисельності парафії.
Космач – село велике, гонорове і небідне, тут діють кілька церков. Тож цілком закономірно, що прихожани однієї з них — церкви Святих апостолів Петра і Павла — вирішили відремонтувати і прикрасити свою культову споруду. Знайшли грошовитих меценатів і взялися до роботи. Почали, як і годиться, з даху. Перекрили центральний купол, встановили на ньому нового хреста. Здавалося б, — добра і богоугодна справа. Але не в цьому випадку. Бо мова йде про культову споруду, будівництво якої було завершено  чи то 1904, чи то 1905 року. Ця церква є пам’яткою містобудування і архітектури, її внесено до державного реєстру національного культурного надбання не тільки Космача, а й області та України, вона перебуває під охороною держави. Без дозволу відповідних організацій проводити у ній капітальний ремонт чи реконструкцію суворо заборонено.
На сполох почав бити Космацький сільський голова Дмитро Пожоджук. Начальник управління культури РДА Дмитро Біланюк доповів про цей кричущий факт на традиційній щотижневій нараді у голови райдержадміністрації. На захист святині стали також депутати районної ради.
Очевидно, що не тільки держава, але й церква мала би шанувати і берегти такі унікальні пам’ятки сакрального зодчества, намолені місця, згустки багатолітньої духовної енергії християнства. Мав би знати про це настоятель церкви Василь Гунчак і першим стати на її захист. Тим більше, що на стіні храму донедавна висіла спеціальна табличка, яка засвідчувала особливий статус цієї будівлі і її недоторканність.   Однак, як повідомили Космацький сільський голова Дмитро Пожоджук і депутати районної ради, які брали участь у розв’язанні цього конфлікту, настоятель храму уникає зустрічей з представниками районної ради і райдержадміністрації.
Церкву обплутали риштуванням, центральний купол уже перекрили, хрест на ньому замінили.
— Ситуація у селі надзвичайно складна, — розповів депутатам Космацький сільський голова Дмитро Пожоджук, — адже церква Петра і Павла має велике історичне значення. Хрести, які хочуть замінити, — металеві, ковані, їх привезли аж з Відня. На них космачани молились понад 100 років. Ці хрести чули, як співав видатний хор Михайла Мороза. У цій церкві Олекса Новаківський зустрічав Філарета Колессу. У ній був висвячений на владику Патріарх Володимир Романюк, є меморіальна дошка, яка засвідчує цей факт. У цій церкві молились Михайло Драгоманов та багато інших відомих людей. Старовинні хрести – безцінні, вони підтверджують, що християнство прийшло до нас з Візантії, бо на них є півмісяць. Ця церква належить не лише конкретній парафії чи конфесії. Вона належить усій сільській громаді, усім конфесіям і навіть безбожникам, бо це пам’ятка нашої історії, яку ми хочемо і повинні зберегти. Розвиваємо туризм, але вже не маємо що показати гостям нашого краю. Цю церкву не знищила ні австрійська, ні польська влада, не чіпали фашисти і комуністи, пожаліла блискавка, а тепер мусимо боронити її в незалежній державі від своїх громадян. Дуже прошу районну владу захистити цю пам’ятку історії, — благав присутніх Дмитро Пожоджук на завершення свого емоційного виступу.
Конфлікт, що розгорівся у Космачі, має ще й політичне забарвлення. Деякі жителі села і депутати районної ради висловили припущення, що парафіяни хочуть поміняти не тільки хрести, а й конфесійну приналежність – перейти під юрисдикцію УПЦ Російського Патріархату. Депутати-свободівці прямо запитали про це народного депутата Василя Чуднова на одній з минулих сесій районної ради. Парламентар назвав такі припущення плітками і попросив їх не розповсюджувати, заявив, що ремонт церкви було затіяно з добрими намірами, а меценати просто не знали про особливий статус цієї споруди.
Відтак депутати районної ради прийняли рішення надіслати листа на адресу обласної державної адміністрації, зокрема управління культури ОДА, з вимогою припинити ремонт церкви, не міняти хрести і повернути на місце той, який уже зняли, знайти винних і покарати їх так, як цього вимагає закон.
Аліса МУДРИЦЬКА, "Гуцульський край"

Переглядів: 673 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024