Вівторок, 19.03.2024, 07:48:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 28
Наприкінці жовтня (27.10) та на початку листопада (5.11. і 11.11) працівниками музею спільно із Староугринівським осередком товариства «Меморіал» а також за участі в одній експедиції працівника «Нашого формату» в м. Калуші Андрія Гнибіди було здійснено ряд робіт по відновленню бункера Крайового Провідника ОУН «Захід-Карпати» Степана Слободяна–«Єфрема». З ряду робіт, що проводились слід зазначити в першу чергу проведення розкопок на місці зруйнованого бункера, облаштування місця поряд з відновленим бункером, проведення комплексу пошукових робіт по виявленню предметів побуту та речей які підтверджували перебування підпільників у бункері та їхній останній бій.
При розкопках було виявлено обгорілі залишки конструкцій бункера. Це дозволило точно встановити в який спосіб він будувався, як проходило його облаштування всередині, в який спосіб діяла система вен ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

У Національному музеї відбулася академія, що об’єднала три вагомі події в історії коломийської кераміки.
Гончарство і Коломия тісно пов’язані між собою багатовіковою історією. Про це засвідчують, наприклад, глиняні фігурки жінки та баранчика, датовані ІІ тисячоліттям до н.е., виявлені під час археологічних розкопок неподалік сучасної Коломиї. Багаті поклади якісної гончарної глини сприяли розвитку ремесла, тому вже у ХVІ ст. місто стало відомим центром гончарства. Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, володіючи однією з найбільших в Україні колекцій народної та професійної кераміки, став базою для проведення наукової академії, присвяченої історії та актуальним проблемам у сучасній керамології. 
Цьогоріч у листопаді виповнилося 135 років з мом ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

Спогадом про відомого коломийського художника стала виставка його полотен.
П’ятдесят картин, створених яскравим представником сучасного класичного реалізму Андрієм Коренюком, стали світлим спомином про митця, який торік передчасно відійшов у вічність.
Темний колір – це перше, на що звертаєш увагу, споглядаючи картини художника. Втім дедалі глибше занурюючись у філософію його пензля, розумієш, що це лише нейтральне тло, завдяки якому прочитується надзвичайно правдивий сюжет. Більшість полотен на виставці – пейзажі, яким належить чільне місце у творчості Коренюка, хоча він художник різножанровий.
Роботи митця зберігаються у приватних колекціях в Україні, Польщі, Німеччині, Франції, США, Канаді, Росії, Ізраїлі. Проте чи ненайбільше шан ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

Івано-Франківська Єпархія Української греко-католицької церкви звернулася до місцевих органів влади із проханням повернути ряд приміщень, які до 1945 року належали Єпархії, а саме колишню резиденцію Івано-Франківських Єпископів по вул. Шевченка, 16.
"Дана співпраця реалізовується, адже ж маємо архівні документи, які свідчать про власність, яку напрацювала Єпархія до 1945 року, і яка була конфіскована Радянським режимом. Для реалізації цього напрямку роботи є створена відповідна комісія і як приклад маємо повернутий будинок по вул. Шевченка, 11, хоч військові ще не повністю його звільнили, але в одній з частин вже функціонує Католицька школа І-ІІІ ступенів ім. Василія Великого", - сказано у повідомленні прес-служби Івано-Франківської Єпархії УГКЦ.
З 2004 року в цій будівлі розміщується Господа ... Читати далі »
Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

27 листопада, у Народному домі с. Кутище на Тлумаччині відбувся фестиваль народної творчості "Покутське надвечір'я", який став логічним продовженням цілої низки етнографічних фестивалів, проведених у районі в 2011 році та приурочених 20-ій річниці проголошення України.
Оскільки головна мета даного заходу – збереження та популяризація національного автентичного мистецтва рідного краю, то кожен з гостей мав змогу насолодитися автентичними народними піснями, легендами, обрядами, гуморесками, прислів’ями, приказками у виконанні людей старшого покоління. Окрім того, впродовж фестивалю діяла виставка-продаж робіт майстрів декоративно-ужиткового  мистецтва.
У заході взяли участь понад 20 колективів не лише з Тлумаччини, але й з Тисменицького та Городенківського районів. 
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

Понад 120 краєзнавців Надвірнянщини, серед яких переважали педагоги, з`їхалися цього тижня на ХІV звіт­но-виборну конференцію міськрайонної організації Українського товариства охо­рони пам`яток історії та культури (УТОПІК).
Звіту про 5-річну діяль­ність цієї громадської організації, з яким виступив заступник голови МРО УТОПІК, начальник відділу освіти РДА Михайло Винник, передував перегляд документального фільму про пам`ятки історії, архітектури й культури краю, відзнятий ТРК «Надвірна» з ведучою Світланою Гаєвською.
В обговоренні звіту взяли участь керівники первинних осередків товариства – Федір Кухарчук із Красної, Іван Кметюк із Лоєвої, Володимир Свягла з Надвірнянського коледжу, Іван Янко з Добротова та інші колеги – історики, краєзнавці, які задовільно оцінили роботу Ради міськра­йонної ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

У п'ятницю відбулося третє спільне засідання оргкомітету зі спорудження у Калуші пам'ятника Генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу та громадської ініціативи "Загальна мобілізація", участь у якому взяли представники Держказначейства. Ішлося про варіанти перерахування коштів на спорудження пам'ятника із міського бюджету.
Учасники зустрічі зійшлися на тому, що пам’ятник із бронзи буде виготовляти ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв. Нагадаємо, що раніше йшлося про можливість відливання пам’ятника із бронзи у Калуші на ТзОВ «Завод «Техмаш». Але підприємство не має належного досвіду з відливання мистецьких творів.
Проте учасники спільного засідання зійшлися на тому, щоб продовжити пошук шляхів зі здешевлення бронзової скульптури пам’ятника та гранітної частини. Оскільки кошти збирає грома ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

22 листопада завідувачка відділу краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І. Франка Ольга Черепович взяла участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції, яка відбувалася на базі Національної історичної бібліотеки України.
В рамках конференції започатковано І Краєзнавчі читання пам'яті Петра Тронька, довголітнього голови Національної спілки краєзнавців України, який, зокрема, декілька років працював на Прикарпатті. Почесним гостем поважного зібрання була його донька Лариса Петрівна, а учасникам запропонована книжкова виставка „Видатний українець, легендарний краєзнавець П. Т. Тронько (1915-2011)".
З вітальним словом під час відкриття виступили генеральний директор НІБ, заслужений працівник культури Алла Віталіївна Скорохватова, а також представники партнерів проведення кра ... Читати далі »
Переглядів: 882 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати міжнародну фотовиставку «Життя в горах: Україна – Сполучені Штати Америки».
Метою виставки є ознайомлення та порівняння життя людей в Українських Карпатах та Американських Аппалачах.
Українські Карпати та Американські Аппалачі – дуже подібні гірські системи. Починаючи з 2006 року вчені Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника і декількох університетів США спільно вивчають цю схожість. На даний час в Івано-Франківську перебуває Крістофер Міллер – професор з штату Кентуккі (США), науковець програми ім. Фулбрайта, який вивчає дану проблематику.
Для більш широкого поширення інформації створено ініціативну групу до складу якої увійшли професор К.Міллер, члени Націо ... Читати далі »
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

У Коломиї відбулася презентація документальної книги під назвою «Просвіти» невгасимий жар» автором якої є член Національної спілки журналістів України, журналіст газети «Вільний голос» Мирослава Грушевська. 
Книга повністю присвячена діяльності відомого аматорського хору «Просвіта», якому виповнилось уже 22 роки. Над книгою Мирослава Грушевська почала працювати з 2008 року. Книгу без перебільшення можна назвати літописом «Просвіти». Більше 100 знімків можна побачити на сторінках, і це лише невелика їх частина. 
Метою видання, як зазначила сама авторка, є не лише розповісти про діяльність хору, а спонукати інші колективи до творчої праці. У книзі згадано кожного, хто співав у хорі за всі роки його існування чи мав хоча б якесь до нього відношення. 
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2011

Прикарпатський науковець припускає, що трипільці розмальовували посуд орнаментом для того, щоб захистити себе від хаосу у ворожому до них світі.
Що може бути спільного між єгипетськими пірамідами, мегалітами Стоунгенджу та трипільським орнаментом? Виявляється, всі ці творіння цілком різних та однаково давніх культур свідчать про одне й те саме - правічний інтерес людей до небесних світил та сакральне підґрунтя давніх астрономічних спостережень. Але якщо давні єгиптяни з якихось власних міркувань виявляли знання астрономії тим, що орієнтували гробниці своїх фараонів відповідно до розташування світил на небозводі, то трипільці натомість просто малювали на своєму посуді червоні та чорні місячні серпики.

Загадка місячних знаків ... Читати далі »
Переглядів: 674 | Долучив: Dnister | Дата: 27.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024