Вівторок, 19.03.2024, 12:34:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 28 » Музейна академія «Коломия – центр гончарства»
16:52:22
Музейна академія «Коломия – центр гончарства»
У Національному музеї відбулася академія, що об’єднала три вагомі події в історії коломийської кераміки.
Гончарство і Коломия тісно пов’язані між собою багатовіковою історією. Про це засвідчують, наприклад, глиняні фігурки жінки та баранчика, датовані ІІ тисячоліттям до н.е., виявлені під час археологічних розкопок неподалік сучасної Коломиї. Багаті поклади якісної гончарної глини сприяли розвитку ремесла, тому вже у ХVІ ст. місто стало відомим центром гончарства. Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, володіючи однією з найбільших в Україні колекцій народної та професійної кераміки, став базою для проведення наукової академії, присвяченої історії та актуальним проблемам у сучасній керамології. 
Цьогоріч у листопаді виповнилося 135 років з моменту заснування у Коломиї Гончарної школи. Основна мета створення такого мистецького закладу полягала у збереженні гончарного ремесла на основі традицій класика гуцульської кераміки Олекси Бахматюка. Найбільшого розквіту Школа досягла під керівництвом Валеріана Крицінського – відомого художника, публіциста, викладача образотворчого мистецтва, 160-річчя якого виповниться незабаром. Саме завдяки обраному ним шляху та правильно розставленим акцентам у навчанні, роботи учнів Коломийської гончарної школи були відзначені найвищими нагородами на численних міжнародних виставках. Одним із яскравих доказів цьому є диплом всесвітньої виставки у Парижі 1900 року, який нині зберігається у Національному музеї. 
Ще одним талановитим майстром, що працював на традиціях Школи та залишив помітний слід у коломийській кераміці, був Кароль Санойца, 100 років від дня народження якого теж приурочили до проведення згаданої академії.  
Торкнулися науковці і сучасних проблем у гончарстві. Директор Музею Ярослава Ткачук наголосила на необхідності чітко окреслити питання, які б допомогли утвердитися майстрам у цьому виді мистецтва на основі традиційної кераміки. Особливу увагу, за словами науковця, слід звернути на теперішній жалюгідний стан будівлі колишньої Гончарної школи, де б доцільно було створити музей. Цю думку підтримали заступник директора з наукової роботи Косівського інституту декоративно-прикладного мистецтва ЛНАМ Марія Гринюк та організаторка музейної академії – завідувачка відділу кераміки Національного музею Романна Баран.   
У заході взяли участь провідні науковці з Косівського інституту декоративно-прикладного мистецтва, Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника та Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, народні та професійні майстри-гончарі, студенти, науковці Музею.
Оксана Ясінська та Андріана Ємчук

Переглядів: 670 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024