Вівторок, 19.03.2024, 13:44:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 01
Згідно до проекту Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 860-річчя з дня народження новгород-сіверського князя Ігоря Святославича, головного героя давньоруської поеми «Слово о полку Ігоревім» в загальному читальному залі обласної бібліотеки діє книжково-ілюстративна виставка-диптих «Слово о полку Ігоревім»: «Ваші хоробрі серця з міцного булату викувані, а в одвазі загартовані».
Ігор Святославич (02. 04. 1151 – 29. 12. 1202, м. Чернігів) – державний і військовий діяч, князь путивльський (1161-1164), новгород-сіверський (1180 -1198) і чернігівський (1198 - 1202).
Другий син чернігівського князя Святослава Ольговича, Ігор Святославич у 1169 р. взяв участь у поході Андрія Боголюбського на Київ. У 1171 р. розбив орди половецьких ханів Кончака і Кобяка під Переяславом. ... Читати далі »
Переглядів: 854 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

1 листопада 1918 року відбулося українське національно-визвольне повстання у Львові, внаслідок якого була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). І саме на честь цієї листопадової події, в 1990 році постала у Калуші символічна могила Січовім Стрільцям. Минув уже 21 рік з того часу. На цьому святому місці щорічно відбуваються урочистості з нагоди Дня Незалежності України, моляться за душі убієнних на Великодні та Зелені свята, вшановують героїв Крут і воїнів УПА.
Ідея увіковічнити їх пам’ять, а також навіки закарбувати імена наших земляків, що боролися за незалежну Україну, народилася серед односельчан. Вибирали місце, яке б найкраще підійшло для цього пам’ятного знаку Ярослав Андибур та Богдан Федорко. Разом з головою Підгорецького осередку Народного Руху України Богданом Мазуром, радилися, як має виглядати могила, їздили дивитися на уже ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Пам’ятник генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу, уже, практично, готовий до відливання. Як повідомив «Вікнам» автор пам’ятника, скульптор Ігор Семак, у понеділок, фактично, була готова основа для подальшого відливання пам’ятник. Хоча, наразі форма потребує ще незначних допрацювань. Відтак, Ігор Семак уже, практично. Завершив свою частину роботи. Потім пам’ятник відправлять на скульптурну фабрику у Львові, де його віділлють у бронзі. Однак, на пам’ятник бракує коштів.
— Для того, щоб відправити основу на відливання до Львова, потрібно заплатити аванс у розмірі близько ста тисяч гривень. наскільки мені відомо, міська рада поки що обіцяла виділити 40 тис. гривень. Ще 12 тис. гривень зібрала громадськість. Допомогти обіцяла й обласна рада, — повідомив "Вікнам” Ігор Семак. — Наразі ж готується архітектурна частина проекту. Змінити заплановано багато. Факт ... Читати далі »
Переглядів: 485 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Актуальне
Майже академічними стали історичні факти, які стосуються того часу, коли революційного 1848-го вперше на коломийських сценах місцеві аматори відіграли українську п’єску за мотивами відомої «кумедії» «Наталка-Полтавка», яку було написано рівно десять років тому відставним майором російсько-французької війни Іваном Котляревським. За тим самим класичним формулюванням той сценічний дебют вважають створенням першого національного театру в Галичині, фундамент під який заклав о. Іван Озаркевич – людина «артистична і неясних поривів», за словами І. Франка. З патріотичних міркувань не буду спростовувати того, що подібне явище треба сприймати, як становлення самого театру, не буду також й наполягати, що саме так воно і є. З часом суб’єктивна хронологія наступних подій сама все розкладе на свої місця…
Переглядів: 733 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011

Церковні дзвони відганяють злих духів, очищають фізичний і духовний простір, сприяють довголіттю тих, хто чує храмове дзвоніння. На жаль, сьогодні це вміння подекуди втрачено, тож нечасто чуємо справжній церковний передзвін. Учений-кампанолог Богдан Кіндратюк своїми працями доводить, що музика дзвонів лікує.
Недавно в Івано-Франківську побачили світ два видання —  «Дзвони та дзвоніння в народній творчості» і «Дзвони та дзвоніння у творах українських письменників». Їх автор — доцент ПНУ ім. В. Стефаника Богдан Кіндратюк уже давно вивчає історію дзвонів Станиславова—Івано-Франкіська, літописні джерела історії дзвонів на наших теренах, їхній виховний та оздоровчий вплив. Сьогодні при університеті створено Центр вивчення дзвонарства, і очолив його Богдан Кіндратюк.
Який вплив дзвоніння на ду ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024